ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Σύσταση της Επιτροπής για δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο

Κορονοϊός - Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Σύσταση της Επιτροπής για δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο

Την ικανοποίησή της για την πορεία των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας εξέφρασε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Η κ. Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως το καλοκαίρι αποτελεί σύμμαχο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, υποστηρίζοντας πως οι καιρικές συνθήκες βοηθούν στην μειωμένη εξάπλωση του ιού.

Η ίδια τόνισε πως η υποχώρηση της πανδημίας οφείλεται κυρίως στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ έκρουσε καμπανάκι για την μετάλλαξη Δέλτα και το ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας. Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, αν έρθει αυτό το νέο κύμα, θα είναι ηπιότερο σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες και θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε πως σε 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού με δύο δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης με αυτό το εμβόλιο στην δεύτερη δόση, αφού ο κίνδυνος είναι πραγματικά ελάχιστος.

Αναφορικά με την ικανότητα αντιμετώπισης της μετάλλαξης Δέλτα από τα εμβόλια, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως το AstraZeneca αντιμετωπίζει τη μετάλλαξη με ποσοστό 66%, ενώ το εμβόλιο της Pfizer σε ποσοστό 86%.

Η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη, υπάρχουν όμως στοιχεία με ευοίωνες προβλέψεις για το συνδυασμό εμβολίων.

«Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να καθυστερήσει ή να χαθεί. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές. Το τείχος ανοσίας πρέπει να υψωθεί», τόνισε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι αν θα χρειαστεί θα καθοριστεί από μελέτες. Προς το παρόν, η ανοσία με τις δύο δόσεις φαίνεται ότι κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τέλος για την πιθανότητα να υπάρξει υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, η ίδια τόνισε ότι αυτό αποτελεί «έσχατη λύση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 406 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 16 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 277 οι διασωληνωμένοι