ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός Εμβολιασμός: Ξεκινά μέσα στον Ιούλιο - Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι;

Υποχρεωτικός Εμβολιασμός: Ξεκινά μέσα στον Ιούλιο - Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι;

Ποιες επαγγελματικές ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτες; Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς;

Την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιουλίου και παρά τις όποιες αντιδράσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανακοινώσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, αλλά και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας. Παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί δια νόμου και δια... ροπάλου, η κυβέρνηση ισχυρίζεται έχει βρει τη νομική φόρμουλα να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κάτι που το έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από ένα μήνα σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.

Τότε βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα ανοίξει από το Σεπτέμβριο. Πλην όμως η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δ και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες καθυστούν - όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης - επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου η χώρα να έχει οχυρωθεί τον Σεπτέμβριο που ξεκινά η νέα σχολική σεζόν.

Ποιο είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης;

Ο σκοπός του υποχρεωτικού εμβολίου, και μάλιστα άμεσα, είναι αφενός η προστασία ομάδων του πληθυσμού που έρχονται άμεσα σε επαφή οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, κι αφετέρου να αποτελέσουν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες παράδειγμα προς μίμηση για τους πολίτες που δυσπιστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr πλέον οι συζητήσεις προσανατολίζονται για έναρξη του υποχρεωτικού εμβολιασμού όχι από Σεπτέμβριο όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αλλά μέσα στον Ιούλιο, προκειμένου το φθινόπωρο να βρει εμβολιασμένο το σύνολο των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Η κεντρική κατεύθυνση είναι η αρχή να γίνει από τους εργαζομένους στους οίκους ευγηρίας και μονάδων φροντίδας, καθώς εκεί υπάρχουν ευπαθείς ομάδες και η θωράκιση των γηροκομείων της χώρας από τον ιό και την μετάλλαξη Δέλτα είναι υψίστης σημασίας. Άρα σε πρώτο χρόνο μιλάμε για όλους όσοι στελεχώνουν δομές υγείας ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το ίδιο το Σύνταγμα της Ελλάδας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) δεν επιτρέπουν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, παρά μόνον τη δυνατότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων στην ελεύθερη κίνηση και εγκατάσταση (άρθρο 5). Από την άλλη μεριά το βασικό νομικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η προστασία της δημόσιας υγείας θεμελιώνεται συνταγματικά στη γενική υποχρέωση του κράτους να «μεριμνά για την υγεία των πολιτών» (άρθρο 21, παρ. 3).

Από την κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα απολύσεως για κάποιον που δεν θα δεχθεί να κάνει το εμβόλιο. Εξετάζεται απλά η μετακίνησή του σε άλλο τμήμα, εκτός «πρώτης γραμμής».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι και η υποχρεωτικότητα στους εκπαιδευτικούς, όμως όλα αυτά δεν θα ανοίξουν μαζί καθότι σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανοίξει τόσα πολλά μέτωπα. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τους υγειονομικούς και θα προχωρήσει βήμα - βήμα.

Μετά τους υγειονομικούς οι εκπαιδευτικοί

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί η πρόβλεψη υποχρεωτικότητας θα είναι έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Άρα η επιβαλλόμενη υποχρεωτικότητα θα γίνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες ταυτόχρονα. Σε δεύτερο χρόνο το μέτρο θα εφαρμοστεί και στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων – όλων των βαθμίδων- από Σεπτέμβρη, χωρίς καραντίνες και τηλεργασία.

Σε τρίτο χρόνο -και αφού η εφαρμογή των πρώτων σταδίων προχωρήσει ομαλά - ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα προχωρήσει στα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους αθλητές.

Να σημειώσουμε τέλος ότι εξετάζεται σοβαρά και το ενδεχόμενο χορήγησης υποχρεωτική άδεια (με ή άνευ αποδοχών) σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών, άδεια ώστε «να ωριμάσουν οι συνθήκες» για την αποδοχή του εμβολιασμού... Κάτι τέτοιο βέβαια μπορεί να γίνει μόνο με την συγκατάθεση του εργαζόμενου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκαια: «Πάγωσε» όλη η Ελλάδα - Η στιγμή της τραγωδίας και το μεγαλείο ψυχής των γονιών της 6χρονης