ΕΛΛΑΔΑ

Έφτασε στην Αθήνα και ο τρίτος Έλληνας από το Αφγανιστάν

Έλληνας Αφγανιστάν άφιξη
Αφίχθη στη χώρα και ο τρίτος Έλληνας που είχει εγκλωβιστεί στο Αφγανσταν.
INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Αφίχθη και ο τρίτος κατά σειρά Έλληνας πολίτης, που απεγκλωβίστηκε από την Καμπούλ.

Έλαβε τέλος η περιπέτεια και για τον τρίτο Έλληνα που είχε εγκλωβιστεί στο Αφγανιστάν, μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και μετά από συνεχείς επαφές των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΕΞ με Υπουργεία Εξωτερικών άλλων κρατών δύο ακόμη Έλληνες πολίτες οι οποίοι εργάζονταν στο Αφγανιστάν επέστρεψαν με ασφάλεια στην Ελλάδα.

Ο πρώτος αφίχθη το βράδυ του Σαββάτου (21/08) από το Λονδίνο όπου είχε μεταφερθεί μετά από επιτυχημένη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Βρετανών στο Αφγανιστάν και ο δεύτερος σήμερα από Ντόχα όπου είχε φτάσει μετά από αντίστοιχη επιχείρηση απεγκλωβισμού των ΗΠΑ.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ελληνικές Αρχές ήταν σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και οι Πρεσβείες μας σε Λονδίνο και Ντόχα τους παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος Έλληνας πολίτης που κατάφερε να απεγκλωβιστεί από το Αφγανιστάν ήταν ο Αγκαγιάν Φαρχάντ.

Όπως ανέφερε ο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Αρναούτης: «Στο πλαίσιο των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων και σε συνέχεια της πληροφορίας που λάβαμε ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης που είναι εγκλωβισμένος στο Αφγανιστάν, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε τις σχετικές εντολές στις αρχές του ΥΠΕΞ αλλά και στην Πρεσβεία μας στο Ισλαμαμπάντ, ώστε να προχωρήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού του.

Πράγματι, αυτό έγινε. Μεταφέρθηκε με ασφάλεια, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ. Εκεί τον περίμεναν άνθρωποι της Πρεσβείας, που παρέμειναν μαζί του όλο το διάστημα μέχρι την επιβίβασή του στο αεροπλάνο που τον έφερε στην Αθήνα. Θα ήθελα να σας πω ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επιτυχή κατάληξη αυτής της επιχείρησης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε συμμάχους και εταίρους που μας βοήθησαν, καθώς και την οικογένειά του, που ήταν συνεργάσιμη και μας βοήθησε πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα».

χθες βράδυ επέστρεψε στην Αθήνα από το Λονδίνο ο Παναγιώτης Κουμουτσάκος, ο οποίος εργαζόταν για το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Σε δηλώσεις του αφού έφτασε στο αεροδρόμιο, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, που κινητοποιήθηκαν άμεσα, καθώς και τις πρεσβείες στο Ισλαμαμπάντ και στο Λονδίνο.

Ο απεγκλωβισμός του έγινε από την Βρετανία, κατόπιν συνεννοήσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά από σχετικές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο ήταν σε συνεχή επαφή μαζί του και του παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια, κατά τις ίδιες πηγές.

«Πρόκειται για καθαρό εμφύλιο και δεν θέλω να πω περισσότερα από σεβασμό στους ανθρώπους οι οποίοι παλεύουν ακόμα. Αυτά που βλέπετε στα κανάλια είναι τα μισά από όσα συμβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι καθαρά πολεμική», πρόσθεσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκτάκτως στο νοσοκομείο η Ματίνα Παγώνη