ΕΛΛΑΔΑ

Οι Αλβανοί στην Ελλάδα «στέρεψαν» από χρήματα

Οι Αλβανοί στην Ελλάδα «στέρεψαν» από χρήματα

Σε τροχιά επιστροφής στη χώρα τους βρίσκονται πολλοί από τους 500.000 Αλβανούς που ήρθαν στην Ελλάδα ως μετανάστες.

Μετά από χρόνια παραμονής στους στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης, οι Αλβανοί αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, ενώ πολλοί εξ αυτών μαζί με τα παιδιά τους, που γεννήθηκαν εδώ, επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σε εκτενές δημοσίευμά του το Reuters επισημαίνει ότι την ώρα που η τρόικα παρακολουθεί τις προσπάθειες των Ελλήνων να αντιμετωπίσουν την ανεργία και τις περικοπές μισθών, εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί καλούνται άμεσα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Ο Artur Metaj έβγαλε τις πρώτες του δραχμές το 1991 πουλώντας βερμούδες σε στρατιώτες των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα προσέφερε τον Metaj και σε άλλους συμπατριώτες του μια πρώτη γεύση του καπιταλισμού, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος στη χώρα του.

Στη συνέχεια, ο Metaj άνοιξε κομμωτήριο και απασχόλησε προσωπικό 14 ατόμων, ενώ στα χνάρια του βρέθηκαν και περίπου 500.000 συμπατριώτες του. Οι Αλβανοί έστελναν πίσω τα χρήματά τους με τραπεζικά εμβάσματα, που αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της αλβανικής οικονομίας.

Η κρίση

Όμως, με το ξέσπασμα της κρίσης του 2009, αντί για γενναιόδωρα φιλοδωρήματα, ο Metaj είδε τους πελάτες του να λιγοστεύουν, ενώ αρκετοί εξ αυτών, του ζητούσαν πίστωση.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί που διαβιούν στην Ελλάδα –περίπου το 60% του ξένου εργατικού δυναμικού- καλούνται να αποφασίσουν αν θα επιστρέψουν στη φτωχή χώρα τους, ξεκινώντας από την αρχή ή αν θα παραμείνουν στην Ελλάδα, με κίνδυνο να χαρακτηριστούν λαθρομετανάστες.

Το συγκεκριμένο δίλημμα ετέθη για τον Metaj όταν ένας κλέφτης διέλυσε τη τζαμαρία του καταστήματός του με βαριοπούλα, οπότε και αποφάσισε να φύγει. Το Δεκέμβριο επέστρεψε στην Αλβανία με τη σύζυγό του και τη μικρή τους κόρη και άνοιξε ένα μικρό κομμωτήριο στα Τίρανα. Όπως είπε, «τελείωσαν τα χρήματα. Στέρεψαν».

Το δρόμο του γυρισμού πήραν και χιλιάδες άλλοι Αλβανοί, ωστόσο για τα παιδιά τους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, επέστρεψαν σε μια ξένη χώρα.

Οι επιπτώσεις της κρίσης στους μεταναστες

Σύμφωνα με την Άννα Τριανταφυλλίδου, ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, η κρίση έχει πλήξει περισσότερο τους κλάδους όπου οι μετανάστες έβρισκαν κύρια απασχόληση. Ο κατασκευαστικός κλάδος, στον οποίο ξεκινούν να εργάζονται πολλοί Αλβανοί, έχει απολύσει σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό, ενώ απασχόλησε το 2011 240.000 εργάτες, όταν το 2008 ο αριθμός αυτός έφθανε τις 400.000.

Αντιθέτως, ο αριθμός των αδειών παραμονής μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 20% από την αρχή της κρίσης. Αν οι μετανάστες μείνουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα χάσουν το νομικό καθεστώς και την άδεια, ενώ αρκετοί αναγκάζονται να εργαστούν είτε για χαμηλότερο μισθό είτε ανασφάλιστοι.

Οικονομική κρίση στην Αλβανία

Την ίδια ώρα, η αλβανική οικονομία δεν μπορεί να απορροφήσει τους μετανάστες που επιστρέψουν μαζικά, ενώ έχει δεχθεί πλήγμα από την κρίση στην Ελλάδα και την Ιταλία, που αποτελούν και τους κύριους εμπορικούς της εταίρους και επενδυτές. Τα εμβάσματα των Αλβανών του εξωτερικού έχουν πέσει στο μισό έναντι του 2007, όταν είχαν ανέλθει στα 951 εκατ. ευρώ (10% του αλβανικού ΑΕΠ).