ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Το φθηνότερο και το ακριβότερο PCR Test στην αγορά - Τι ισχύει για τα rapid

ουρές για rapid test
Καθημερινό φαινόμενο οι μεγάλες ουρές αναμονής για ένα τεστ κορονοϊού.
INTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μοριακός έλεγχος: Οι τιμές των pcr test και των rapid test απασχολούν τους πολίτες, που καθημερινά βιώνουν απίστευτες ταλαιπωρίες με ουρές αναμονής σε διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία. Πόσο κοστίζουν οι έλεγχοι σε Αθήνα και επαρχία.

Αν πριν από δυο χρόνια ανέφερε κάποιος τις έννοιες «pcr test» και «rapid test», θα τον κοιτούσαμε το λιγότερο με περιέργεια και το χειρότερο… σαν εξωγήινο. Η έλευση του κορονοϊού, η παγκόσμια πανδημία και οι μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα, όμως, εισήγαγαν και τους παραπάνω όρους στο λεξιλόγιό μας. Το «testing», ο έλεγχος, η έγκαιρη διάγνωση για το αν έχει νοσήσει κανείς από Covid-19 είναι από τα σημαντικότερα εργαλεία ελέγχου της διασποράς του ιού ενώ παράλληλα χρησιμεύει και για να μπορεί κανείς να εξασφαλίζει τα απαραίτητα έγγραφα (πχ. πιστοποιητικό νόσησης) έτσι ώστε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά και κοινωνικά.

Η έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον το τελευταίο διάστημα, με τα κρούσματα να χτυπάνε… κόκκινο στην Ελλάδα από την τελευταία εβδομάδα του 2021 κι έπειτα, σε συνδυασμό με την επιστροφή στην καθημερινότητα με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, έχουν φέρει ακόμα περισσότερους ελέγχους. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως όλη η Ελλάδα είναι… στην αναμονή ενός διαγνωστικού κέντρου ή ενός φαρμακείου για να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο ή rapid test.

Αρκετά μεγάλο ζήτημα, βέβαια, για το κάθε νοικοκυριό είναι και το κόστος αυτών των ελέγχων. Ειδικότερα για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, το ποσό που πρέπει να δαπανούν κάθε μήνα για να μπορούν να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα έγγραφα έτσι ώστε να τους επιτρέπεται να εργαστούν, ανεβαίνει κατά πολύ. Ακόμα κι αν, πλέον, η τιμή των rapid test έχει μειωθεί αρκετά δεν παύει να είναι μια έξτρα επιβάρυνση για τον ατομικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να πατάξει φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και να απαντήσει στις «φωνές» πολιτών και αντιπολίτευσης για το υψηλό κόστος των τεστ, προχώρησε σε νέα διατίμηση ορίζοντας το πλαφόν για τα PCR στα 38 ευρώ, συν 10 ευρώ για συνοδές υπηρεσίες (σ.σ. η δειγματοληψία). Παράλληλα, εξακολουθούν καθημερινά σε εκατοντάδες σημεία της χώρας να διεξάγονται δωρεάν rapid test ενώ έλεγχοι γίνονται και πριν από εισαγωγές στα νοσοκομεία, για προγραμματισμένα χειρουργεία ή άλλες παθήσεις.

Πόσο κοστίζει το μοριακό τεστ στην Ελλάδα

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα περισσότερα χρήματα που μπορεί να δαπανήσει κανείς στην Ελλάδα για να κάνει ένα PCR Test ανίχνευσης κορονοϊού, το οποίο θεωρείται και το πιο ακριβές σαν αποτέλεσμα, είναι 48 ευρώ. Μέχρι πρότινος υπήρχαν διαγνωστικά κέντρα που είχαν την τιμή στα 60 ευρώ ενώ στην αρχή της πανδημίας – και πριν από το πρώτο πλαφόν που είχε μπει από την κυβέρνηση – υπήρχαν διαγνωστικά τα οποία κοστολογούσαν τον μοριακό έλεγχο ακόμα και στα 120 ευρώ.

Σήμερα, οι τιμές κυμαίνονται πλέον από τα 38 ευρώ μέχρι τα 48 ευρώ. Στην Αθήνα, σε περιοχή κοντά στο κέντρο εντοπίσαμε το φθηνότερο μοριακό τεστ στην αγορά το οποίο κοστίζει 38 ευρώ, όπως αναφέραμε, ενώ το ακριβότερο – στην πλειοψηφία των διαγνωστικών κέντρων με τα οποία επικοινωνήσαμε αυτή ήταν η τιμή – ανέρχεται στα 48 ευρώ.

Ομοίως και στη Θεσσαλονίκη, με το φθηνότερο στα 40 ευρώ και το ακριβότερο στα 48 ευρώ και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Σε πόλεις στην περιφέρεια, υπάρχουν διαγνωστικά κέντρα και μικροβιολογικά κέντρα στα οποία το κόστος ενός μοριακού ελέγχου ξεκινάει επίσης από τα 38 ευρώ, και φτάνει μέχρι την ανώτατη τιμή που επιτρέπει η κυβέρνηση.

Υπάρχει, βέβαια, πάντα και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη που όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης, προμηθεύτηκε PCR test έναντι 27 ευρώ το ένα μέσω δημοπρασίας.

Πόσο κοστίζει το rapid test στα διαγνωστικά κέντρα και τα φαρμακεία

Ο πλέον διαδεδομένος έλεγχος, ωστόσο, αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι το Rapid Test. Ειδικότερα από τη στιγμή που αρκεί για να εξασφαλίσει ένας εργαζόμενος την άδεια από τη δουλειά του, σε περίπτωση νόσησης, ενώ στους εμβολιασμένους παρέχει και πιστοποιητικό νόσησης αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, γίνονται δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – χιλιάδες καθημερινά. Μεγάλο «συν» για να επιλέξει κάποιος το rapid test, βέβαια, είναι και το χαμηλότερο κόστος. Το ακριβότερο που μπορεί να εντοπίσει κανείς σε όλη την επικράτεια κοστίζει 10 ευρώ, οπότε αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τη διαφορά σε σχέση με τον μοριακό έλεγχο.

Αυτός είναι και ο λόγος που έξω από διαγνωστικά κέντρα, αλλά και φαρμακεία τα οποία διεξάγουν rapid tests, σχηματίζονται τεράστιες ουρές αναμονής. Μάλιστα, σε κάποια φαρμακεία εντοπίζονται πλέον και ελλείψεις από το πλήθος των ελέγχων που έχουν διεξαχθεί. Αναφορικά με την τιμή του rapid test, η πλειοψηφία των διαγνωστικών κέντρων έχει «ρίξει» πλέον το αντίτιμο στα 5 ευρώ.

Αυτή είναι η μέση τιμή που συναντά κανείς και στα φαρμακεία, σε όλη τη χώρα, αν και υπάρχουν διακυμάνσεις. Υπάρχουν διαγνωστικά κέντρα που ζητούν 10 ευρώ για το rapid test, άλλα 7 ευρώ, άλλα 6 ευρώ και η πλειοψηφία το κοστολογεί στα 5 ευρώ. Ίδια κατάσταση και στα φαρμακεία, όπου μάλιστα παρατηρείται και το φαινόμενο της αυξημένης τιμής (8 ευρώ για παράδειγμα), για να… αποφύγει ο ιδιοκτήτης να κάνει πολλούς ελέγχους καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες!

Αναμονή… και στα τηλέφωνα

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως αναμονή και ταλαιπωρία δεν υπάρχει για τους πολίτες μόνο έξω από τα διαγνωστικά κέντρα και τα φαρμακεία τα τελευταία 24ωρα. Αντίστοιχα μεγάλο χρονικό διάστημα θα περιμένει κανείς αν τηλεφωνήσει σε ένα διαγνωστικό κέντρο, από τα δεκάδες που πλέον έχουν «αλυσίδα» εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, για να συλλέξει πληροφορίες για τους διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό.

Υπήρξε διαγνωστικό κέντρο στην Αθήνα στο οποίο μετά από ένα τέταρτο αναμονής στη συνέχεια η γραμμή τέθηκε… εκτός λειτουργίας (πιθανόν κατεβασμένο ακουστικό λόγω φόρτου), ενώ σε άλλα η αναμονή κυμάνθηκε στα δέκα λεπτά και περισσότερα. Φαίνεται, λοιπόν, πως υπάρχει τεράστια ζήτηση για τεστ κορονοϊού και αυτό αποτυπώνεται τόσο έξω από τα διαγνωστικά και τα φαρμακεία, όσο και στις… τηλεφωνικές τους γραμμές!