ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συμβαίνει με τα χάπια ιωδίου στην Ελλάδα - Είναι ασφαλή για όλους;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συμβαίνει με τα χάπια ιωδίου στην Ελλάδα - Είναι ασφαλή για όλους;
Αμόκ με τα χάπια ιωδίου
INTIME

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ραγδαία αύξηση στη ζήτηση των χαπιών ιωδίου. Είναι ασφαλή για όλους; Υπάρχει απόθεμα στην ελληνική αγορά; Το Newsbomb.gr μίλησε με φαρμακοποιούς και έχει τις απαντήσεις...

Ο πλανήτης κρατάει την... ανάσα του, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, με τον φόβο ενός πυρηνικού όλεθρου να πλανάται σαν «φάντασμα». Λύση για μερικούς; Τα χάπια ιωδίου!

Οι ουρές στα ουκρανικά φαρμακεία μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια για τα μυστηριώδη (και άγνωστα σε πολλούς μέχρι τώρα) χάπια, έφεραν ανησυχία και στη χώρα μας, με τους Έλληνες καταναλωτές να τα ζητάνε αγωνιωδώς. Είναι ασφαλή; Υπάρχει απόθεμα; Προστατεύουν όντως από την ραδιενέργεια;

«Κοιτάξτε, εδώ μιλάμε για μια ραγδαία αύξηση στα εν λόγω σκευάσματα. Ο πολύς κόσμος δεν γνώριζε την ύπαρξή τους ενώ δεν γνωρίζουν και οι καταναλωτές τι ακριβώς κάνουν και πού χρησιμεύουν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς τους όλοι πριν την λήψη κάποιου σκευάσματος, είτε φαρμακευτικού, είτε συμπληρώματος διατροφής», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Θανάσης Παπαθανάσης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

«Η ζήτηση αυτή έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες τρεις ημέρες, μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία. Αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος, είναι πως μιλάμε για σκευάσματα τα οποία είναι ασφαλή σε γενικές γραμμές, ωστόσο δεν θα πρέπει να καταναλώνονται από άτομα με πρόβλημα θυρεοειδή. Απόθεμα φυσικά και υπάρχει, αλλά μιλάμε για σκευάσματα τα οποία είχαν ελάχιστη ζήτηση και διακίνηση πριν», πρόσθεσε ο κύριος Παπαθανάσης.

Τα ζητούν με ενεργό άνθρακα!

Παράλληλα, το Newsbomb.gr μίλησε και με την φαρμακοποιό, Μάγδα Γκεζέπη, που διατηρεί φαρμακείο στη Νίκαια, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της περιοχής, στην Πέτρου Ράλλη.

«Η αλήθεια είναι πως έχουν ξεκινήσει και μας ζητάνε διαρκώς τα συγκεκριμένα χάπια. Προφανώς δεν υπήρχε πριν ζήτηση και μας προκάλεσε απορία και σε εμάς. Συνήθως τα ζητάνε μαζί με χάπια ενεργού άνθρακα. Είναι μια παρόμοια κατάσταση με την αρχή της πανδημίας, όταν έρχονταν και μας ζητούσαν κολχικίνη», σχολίασε από την πλευρά της η κυρία Γκεζέπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα φαρμακεία δεν έχουν καν στα ράφια τους τα εν λόγω χάπια, καθώς η ζήτησή τους ήταν απειροελάχιστη και συνήθως γίνονται παραγγελίες από τις φαρμακαποθήκες.

«Αρχικά μας ρωτάνε αν έχουμε τα εν λόγω χάπια. Αν είχαμε θα αγόραζαν. Αλλά δεν είναι ένα σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως. Είναι χάπια που συνήθως υπάρχουν σε μορφή συμπληρώματος αλλά δεν μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους», πρόσθεσε η Μαγδα Γκεζέπη.

Τι είναι και πώς λειτουργούν τα συγκεκριμένα χάπια

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου δεν είναι τίποτα παραπάνω από το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα.

Πώς όμως δρουν προφυλακτικά στον οργανισμό σε περίπτωση έκκλησης ραδιενέργειας;

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων».

«Σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που παίρνουμε, πάει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς», εξηγεί ο καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Για αυτό και το Βέλγιο, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συνήθως μοιράζει δισκία ιωδίου σε οποιονδήποτε ζει σε απόσταση 10 ή 15 χιλιομέτρων από έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.

Τα χάπια ιωδίου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν έχουν παρενέργειες και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, είναι όμως πολύ ευαίσθητα στο ηλιακό φως και τη ζέστη που αλλοιώνει τη σύνθεσή τους.

Φρενίτιδα και στο Βέλγιο!

Πάνω από 33.00 ταμπλέτες δόθηκαν σε μια ημέρα στο Βέλγιο, το τρίτο μεγαλύτερο νούμερο που έχει καταγράψει η χώρα από το 2018, με τη μόνη διαφορά πως τα νούμερα αυτά σημειώθηκαν μέσα σε... ώρες!

Όπως αναφέρει το Belga News Agency, από το 2018 η κυβέρνηση της χώρας τα διαθέτει δωρέαν στους πολίτες, οι οποίες έχουν πάθει αμόκ μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία.

«Πέρσι έδωσα 9 κουτιά όλη τη χρονιά. Σήμερα μόνο έχω δώσει 23!», δήλωσε στην Het Laatste Nieuws, ο φαρμακοποιός Tom Phillips από την επαρχία του Brabant.

Από την πλευρά της, η Πυρηνική Υπηρεσία της χώρας είναι καθησυχαστική, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως «η κατάσταση στην Ουκρανία δεν απαιτεί ταμπλέτες ιωδίου. Υπάρχει απόθεμα στα φαρμακεία αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος αγοράς. Να λαμβάνετε τις ποσότητες ιωδίου που συστήνουν οι ειδικοί».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Αγοράζουν και στη χώρα μας χάπια ιωδίου - Φόβοι πυρηνικού ατυχήματος

Ουκρανία: Γιατί σπεύδουν όλοι να πάρουν χάπια ιωδίου - Πώς προστατεύουν από ραδιενέργεια

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ξύπνησαν» μνήμες Τσέρνομπιλ - Ουρές έξω από φαρμακεία για χάπια ιωδίου