ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Οι ιατρικοί φάκελοι δείχνουν «μη αιτιολογημένη έλλειψη οξυγόνου»

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Οι ιατρικοί φάκελοι δείχνουν «μη αιτιολογημένη έλλειψη οξυγόνου»
Η αναψηλάφηση των ιατρικών φακέλων των τριών παιδιών που πέθαναν στην Πάτρα δημιουργεί νέα ερωτήματα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η αναψηλάφηση των ιατρικών φακέλων των τριών παιδιών που πέθαναν στην Πάτρα δημιουργεί νέα ερωτήματα

Ανατροπές και συνεχείς αποκαλύψεις φέρνει στην επιφάνεια η έρευνα των αρχών για την υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Καθημερινή η αναψηλάφηση των ιατρικών φακελών από τις διωκτικές και κυρίως τις ιατροδικαστικές αρχές έφερε νέα δεδομένα καθώς στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θάνατος δεν οφείλεται σε προϋπάρχουσες παθήσεις αλλά προκλήθηκε από μη αιτιολογημένη , προς το παρόν τουλάχιστον, έλλειψη οξυγόνου.

Συγκεκριμένα για τη Μαλένα, το πρώτο από τα τρία παιδιά που έφυγε από τη ζωή ιατροδικαστικές πηγές αναφέρουν ότι η «κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων» την οποία διαπίστωσαν η πρώτη ιατροδικαστής και ο παθολογοανατόμος που διενήργησαν τη νεκροψία μπορεί να προκληθεί από ανωμαλία στον μεταβολισμό, χρήση τοξικής ουσίας ή ασφυξία.

Νέα δεδομένα φέρεται να έχουν προκύψει και για την αιτία θανάτου της μόλις 6 μηνών Ίριδας καθώς η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα που είχε διενεργήσει τη νεκροψία-νεκροτομή είχε αναφερθεί, μετά από ιστολογική εξέταση των εγκεφαλικών κυττάρων, σε αλλοιώσεις συμβατές με υποξυγοναιμία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου.

Επιμένει ο ιατροδικαστής Λέων για την ασφυξία

Εντωμεταξύ σε νέα ανάρτηση στο Facebook σχετικά με το ενδεχόμενο η ασφυξία να είναι αιτία θανάτου σε κάποιο από τα τρία παιδιά της ίδια οικογένειας από την Πάτρα που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρία χρόνια προχώρησε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αναφορά του στην ασφυξία την Τρίτη.

Στη νέα του ανάρτηση ο κ. Λέων σημειώνει επικαλούμενος τη βιβλιογραφία της ιατροδικαστικής για περιπτώσεις παιδιών ότι «το να διαγνώσεις ασφυξία στα βρέφη και στα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα δύσκολο επειδή (αυτός) ο βίαιος θάνατος στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σχεδόν καθόλου σημάδια».

«Τυχερός λοιπόν θα είναι ο συνάδελφος σε αυτά τα περιστατικά αν βρει έστω μια μικρή «λύση βλεννογόνου» ή κάποιες μικροεκδορές. Οπότε πολύ βασικό το να στείλουμε ιστοτεμάχια στον Παθολογοανατόμο για εξέταση στο μικροσκόπιο» προσθέτει ο κ. Λέων.

Ο ίδιος κλείνει, δε, την ανάρτησή του, σχολιάζοντας ευρήματα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα σχετικά με τα παιδιά, ότι «τέλος αυτό που διαβάζω σε μια παθολογοανατομική έκθεση, στον εγκέφαλο, «αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας» νομίζω είναι κατανοητό ακόμα και χωρίς λεξικό».

Ο πρόεδρος της ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρείας την Τρίτη σε ανάρτησή του κοινοποίησε ένα απόσπασμα από βιβλίο ιατροδικαστικής και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο που αφορά στον ασφυκτικό θάνατο. Ο ιατροδικαστής συνδέει με αυτόν τον τρόπο τα ευρήματα σε έκθεση περί «εκφύλισης ηπατικών κυττάρων» με τη βιβλιογραφία.

«Διαβάζω σε έκθεση: "Εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων"», έγραψε ο Γρηγόρης Λέων και ανέβασε φωτογραφία από το βιβλίο, όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αυτές οι μικροαιμορραγίες και εξαγγειώσεις παρατηρούνται κυρίως στα διάφορα όργανα που περιγράφηκαν και η έντασή τους εξαρτάται από την ένταση της ασφυξίας και της εργώδους αναπνοής. Στο μικροσκόπιο παρατηρούνται: Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ανεύρεση κενοτοπιών πλησίον των πυρήνων των ηπατικών κυττάρων, κυρίως σε παρατεινόμενες ασφυξίες».

«Σοβαρό ενδεχόμενο η ασφυξία για τον θάνατο των παιδιών»

Σε ένα ακόμα ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, o Γρηγόρης Λέων, είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, με βάση τα στοιχεία που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα ότι για τον θάνατο των δύο παιδιών (σ.σ. Ίριδα, Μαλένα) «ένα από τα ενδεχόμενα είναι η ασφυξία».

«Υπάρχουν κάποια κοινά ευρήματα στους δύο πρώτους θανάτους, έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση, υπάρχουν βλάβες περιστοματικά στη μία περίπτωση και στη ράχη της ρινός στην άλλη περίπτωση» σημείωσε ο ιατροδικαστής, υπογραμμίζοντας ότι «στον πρώτο θάνατο υπάρχει η εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων», η οποία για τους ιατροδικαστές είναι χαρακτηριστικό και των ασφυκτικών θανάτων, ενώ «στο δεύτερο θάνατο έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα στον εγκέφαλο, ο οποίος είναι το όργανο που κυρίως πλήττεται όταν έχουμε έλλειψη οξυγόνου, με τις αλλοιώσεις που βρέθηκαν να χαρακτηρίζονται ως "αλλοιώσεις επί ανοξυγοναιμίας", δηλαδή αλλοιώσεις που έγιναν σε έδαφος έλλειψης οξυγόνου».

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί οποιαδήποτε περίπτωση, η οποία μπορεί να προκάλεσε την έλλειψη οξυγόνου» σημείωσε ο κ. Λέων, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για πιθανή εξωτερική παρέμβαση που να ευθύνεται για το θάνατο των παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

Λέων στο Newsbomb.gr: Τι οδήγησε στην αμφισβήτηση της ιατροδικαστικής έκθεσης της Μαλένας

Πάτρα: «Σοβαρό ενδεχόμενο η ασφυξία για τον θάνατο των παιδιών» λέει στο Newsbomb.gr ο Γρηγόρης Λέων

Πάτρα - Λέων: Στοιχεία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου για τη Μαλένα και την Ίριδα