ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πετάμε τις μάσκες από την 1η Ιουνίου – Τι θα ισχύει σε MMM, αεροπλάνα και πλοία

Κορονοϊός: Πετάμε τις μάσκες από την 1η Ιουνίου – Τι θα ισχύει σε MMM, αεροπλάνα και πλοία
Προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με το τι θα ισχύει όσον αφορά την χρήση της στα ΜΜΜ.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Κορονοϊός: Πού θα παραμείνουν υποχρεωτικές οι μάσκες.

Προς το τέλος της χρήσης της προστατευτικής μάσκας φαίνεται να βαδίζει η χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι από την 1η Ιουνίου αποτελεί να αρθεί το μέτρο της μάσκας.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι χώροι που θα παραμείνει υποχρεωτική, όπως στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία και στα σχολεία, μέχρι το κλείσιμο τους μετά τις θερινές εξετάσεις.

Προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με το τι θα ισχύει όσον αφορά την χρήση της στα ΜΜΜ. Το σίγουρο είναι ότι οι μάσκες για τα αεροπορικά ταξίδια προς και εντός της Ελλάδας θα παραμείνουν υποχρεωτικές μέχρι τις 31 Μαΐου και από εκεί και πέρα αναμένεται να δούμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η χώρα.

Ωστόσο σ’ αυτό το σενάριο υπάρχει μια αντίφαση, καθώς θα είναι περίεργο να βγάλουμε τις μάσκες στα αεροπλάνα, αλλά να τις κρατήσουμε στα πλοία. Αυτό ακριβώς το στοιχείο φαίνεται να προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς.

Γκάγκα: Τι αποκάλυψε για τις μάσκες

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μίλησε το μεσημέρι του Σαββάτου για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, για τα νέα μέτρα, ενώ έκανε λόγο για το που είναι καλό να φοράμε τη μάσκα.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν θα βγουν οι μάσκες από τη ζωή μας ή αν θα γίνουν βασικό συστατικό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απάντησε: «προσωπικά ελπίζω ότι θα βγουν. Έχουμε τώρα την εμπειρία, ξέρουμε πώς ήταν αυτά τα δύο χρόνια. Εάν υπάρχουν θέματα νομίζω θα είμαστε πολύ πιο ώριμοι να το ξαναβάλουμε, αλλά πραγματικά ελπίζω ότι θα πάψουμε να ζούμε με μάσκες, τουλάχιστον έτσι όπως ζήσαμε αυτά τα χρόνια και θα μπούμε σε μια κανονικότητα που μας χρειάζεται».

Γκάγκα: Η μάσκα θα μείνει εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη

Συνεχίζοντας για τις μάσκες εκτίμησε ότι «νομίζω ότι θα μείνει εκεί που υπάρχει πραγματικά θέμα, δηλαδή στα μέσα μαζικής μεταφοράς πιθανότατα θα μείνει, στα νοσοκομεία σίγουρα θα μείνει, στις μονάδες με ευάλωτους ανθρώπους θα μείνει».

«Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι άνθρωποι εμβολιασμένοι, νέοι άνθρωποι που δεν έχουν προβλήματα δεν έχουν νόσο. Ακόμα και τα θετικά που βρίσκουμε είναι σε τυχαίο έλεγχο. Αυτός είναι ο λόγος που προχωράει, αν προχωρήσει η επιτροπή, και βγάλει τις μάσκες. Και σάς λέω είναι μια οδηγία που έχει ακολουθηθεί στις υπόλοιπες χώρες και πάλι νομίζω ότι η σύσταση είναι ισχυρή αν υπάρχουν ευάλωτοι άνθρωποι, είναι καλό να φοράνε οι ίδιοι τη μάσκα» πρόσθεσε.

«Είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις για το μέλλον. Θεωρώ ότι με το ποσοστό ανοσοποίησης που έχουμε τα πράγματα θα είναι καλά, αλλά σάς λέω και πάλι είμαστε εδώ. Ξέρουμε τα πράγματα, ξέρουμε τι είναι επικίνδυνο για τον καθέναν μας, τι μπορούμε να κάνουμε οπότε αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι από πλευράς υπουργείου θα είμαστε εδώ για να δίνουμε οδηγίες με τη βοήθεια της Επιτροπής και με κατανοητό τρόπο για να ξέρουμε όλοι τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε», ανέφερε.

Θάνος Πλεύρης: Πιθανή η κατάργηση της μάσκας από 1η Ιουνίου

Για την χαλάρωση των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα κορονοϊού από Σεπτέμβριο, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του.

«Θα συναντήσω την οικογένεια του 3χρονου παιδιού. Εμείς θα κάνουμε την έρευνά μας εις βάθος. Αντίστοιχα παρακολουθούμε και την άλλη περίπτωση του 7χρονου. Οφείλω να πω ότι και τα δύο νοσοκομεία έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις δύσκολες καταστάσεις, από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε συμπολίτης μας έχει απώλεια και δη απώλεια παιδιών, θα έχουμε μία παραπάνω ευαισθησία. Θέλουμε να δούμε ακριβώς τα αίτια θανάτου των παιδιών», δήλωσε αρχικά ο υπουργός Υγείας μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Mega.

Ο Θάνος Πλεύρης τοποθετήθηκε και για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που αφορά τα οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά τονίζοντας, «έχουμε κάνει μία έρευνα από 1/1 στις νοσηλείες παιδιών, σε σχέση με τα συμπτώματα που έχει δώσει ο ΠΟΥ, και μπορύν να υπαχθούν σε αυτή την ηπατίτιδα που υπάρχει, και δεν είναι η συνήθης μορφή της. Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη έξαρση, εάν και δεν υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χριεάζεται ακόμα και μεταμόσχευση. Με βάση τα στοιχεία, δεν υπάρχει ανησυχία».

Αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού και την 4η δόση του εμβολίου ο ίδιος υπογράμμισε, «η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Ακολουθούμε κοινές πολιτικές με άλλες χώρες της Ευρώπης δεν κινούμαστε μόνοι μας. Παρόλο που έχουν απελευθερωθεί τα πάντα, φαίνεται πως οι σκληροί και απλοί δείκτες έχουν πέσει. Ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν τον δρόμο που ακολουθούν τέτοιου είδους φαινόμενα και θα υπάρξει ύφεση», ενώ πρόσθεσε:

«Η επιθυμία της επιστημονικής κοινότητας είναι να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό. Προφανέστατα το φθινόπωρο θα έχουμε μία έξαρση, όπως γίνεται πάντα στους χειμερινούς μήνες», ανέφερε.

Όσο αφορά στην χρήση της μάσκας και την κατάργηση αυτού του μέτρου, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε πως, «έχουμε πει στις εξαγγελίες μας ότι η βασική ημερομηνία εξέτασης για την κατάργηση της μάσκας είναι η 1η Ιουνίου. Φαίνεται ότι θα φτάσει στην υλοποίηση του, ωστόσο μπορεί να διατηρηθεί σε κάποιους χώρους. Το πλεονέκτημα στη χώρα μας είναι ότι τους θερινούς μήνες, οι κλειστοί χώροι, είναι πολύ περιορισμένοι, στα ΜΜΜ, στα νοσοκομεία και σε χώρους φροντίδας, θα διατηρηθεί η μάσκα. Η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο, η επιθυμία μας είναι να πάμε σε λιγότερους χώρους, όπου θα υπάρχει η μάσκα. Έχουμε μιλήσει και με την κ. Κεραμέως, έτσι ώστε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, αλλά και των πανελλαδικών, προκειμένου κανένα παιδί να μην χάσει τις εξετάσεις του. Στο ζήτημα των πανελλαδικών και των σχολείων θα είμαστε λίγο συντηρητικοί».

Διαβάστε επίσης:

Θάνος Πλεύρης: Πιθανή η κατάργηση της μάσκας από 1η Ιουνίου - Σε ύφεση η πανδημία

Γκάγκα: Πού θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες - Τι αποκάλυψε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας

Γκάγκα: «Κάνουμε έργο στο ΕΣΥ που όμοιό του δεν έχει γίνει από τη δημιουργία του»