ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας;

Πώς θα μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας;

Με μια σειρά μέτρων, αρχής γενομένης από τον δημόσιο τομέα, αλλά και καινοτόμες προτάσεις που αφορούν την καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων μπαίνει «στο τραπέζι» ο στόχος της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.

Γράφει ο Δημήτρης Πεφάνης

Είτε μιλάμε για το σχέδιο «θερμοστάτης» που αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο είτε για τον 10λογο που προτείνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) για την μείωση της κατανάλωσης, είναι βέβαιο πως πλέον περνάμε σε ένα νέο περιβάλλον.

Πρακτικές και πρωτοβουλίες που πριν από λίγο καιρό θα φάνταζαν ουτοπικές και ανέφικτες, γίνονται πλέον πραγματικότητα, αλλάζοντας τα δεδομένα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ιδιώτες. Καθώς πλέον, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ισχύει η προσέγγιση πως «η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε», βασικό μέλημα είναι η εξοικονόμηση, με τρόπο όμως που δεν πλήττει την καθημερινότητα των καταναλωτών αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Το σχέδιο «θερμοστάτης»

Αναλυτικά, μια σειρά από πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο πήρε η ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης. Πρόκειται για το σχέδιο «θερμοστάτης», το οποίο και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή. Σύμφωνα με το σχέδιο, δημιουργείται πλατφόρμα για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας ενώ παράλληλα λαμβάνονται μέτρα ώστε βραχυπρόθεσμα να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας σε δημόσια κτήρια αρχικά κατά 10% και κατά 30% έως το 2030. Πέραν αυτών δίνονται κίνητρα επιβράβευσης σε όσους φορείς περικόπτουν το κόστος ενώ για την εφαρμογή των μέτρων θα κατατεθεί τροπολογία στην οποία θα καθορίζονται οι διοικητικοί υπεύθυνοι για τις δράσεις. Αυτοί θα πρέπει να υλοποιούν τις δράσεις και να ενημερώνουν την πλατφόρμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα υπάρχουν 212.000 «ρολόγια» του Δημοσίου ενώ το σχέδιο προβλέπει πως οι καταναλώσεις θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά. Αντίστοιχα, οι φορείς που πετυχαίνουν τους στόχους θα έχουν επιπλέον ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό, ενώ αν κάποιος φορέας δεν πετύχει το στόχο, θα πρέπει να βρει ίδιους πόρους για να καλύψει τις ανάγκες του.

Ο δεκάλογος της μείωσης της κατανάλωσης

Την ίδια στιγμή, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν πέσει στο «τραπέζι» 10 προτάσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας. Αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα την ώρα. Θα εξοικονομηθούν 290.000 βαρέλια ημερησίως από τα αυτοκίνητα και ακόμη 140.000 βαρέλια από τα φορτηγά.
  2. Εργασία από το σπίτι έως και 3 ημέρες την εβδομάδα όπου είναι δυνατόν. Μια ημέρα την εβδομάδα θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 170.000 βαρελιών ενώ τρεις πάνω από 500.000 βαρέλια
  3. Απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στις πόλεις τις Κυριακές. Αν εφαρμοστεί στις μεγάλες πόλεις κάθε Κυριακή θα εξοικονομηθούν περί τα 380.000 βαρέλια ημερησίως ενώ αν εφαρμόσει μια Κυριακή το μήνα 95.000 βαρέλια.
  4. Φθηνότερα μέσα μαζικής μεταφοράς και κίνητρα για μικροκινητικότητα, περπάτημα και χρήση ποδηλάτου. Θα εξοικονομηθούν 330.000 βαρέλια ημερησίως.
  5. Εναλλακτική πρόσβαση (μονά-ζυγά) των ιδιωτικών αυτοκινήτων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Θα εξοικονομηθούν περί τα 210.000 βαρέλια ημερησίως.
  6. Ενίσχυση της κοινής χρήσης αυτοκινήτου και υιοθέτηση πρακτικών μείωσης της χρήσης καυσίμου. Μια αύξηση περίπου 50% στη μέση πληρότητα αυτοκινήτου σε κάθε ένα στα 10 ταξίδια στις ανεπτυγμένες οικονομίες και η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για τη μείωση της χρήσης καυσίμου αυτοκινήτου μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 470 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως βραχυπρόθεσμα.
  7. Προώθηση βέλτιστης οδήγησης σε φορτηγά και οχήματα διανομής αγαθών. Εξοικονομεί περίπου 320.000 βαρέλια ημερησίως βραχυπρόθεσμα.
  8. Ενίσχυση της χρήσης τρένων υψηλής ταχύτητας και νυχτερινών τρένων αντί για αεροπλάνα, όπου είναι δυνατόν. Εξοικονομούνται 40.000 βαρέλια ημερησίως.
  9. Αποφυγή επαγγελματικών ταξιδιών με αεροπλάνο όπου υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Εξοικονόμηση περίπου 260.000 βαρελιών ημερησίως.
  10. Ενίσχυση της υιοθέτησης ηλεκτρικών και πιο αποδοτικών οχημάτων. Εξοικονόμηση περίπου 100.000 βαρελιών ημερησίως.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στις μεγάλες προκλήσεις στον χώρο της Ενέργειας