Οι τελευταίοι αμαξάδες των Ιωαννίνων και ο νεότερος που συνεχίζει την παράδοση
Τα άλογα κάτω από τον τεράστιο πλάτανο δίπλα από τη λίμνη των Ιωαννίνων
ΕΛΛΑΔΑ

Οι τελευταίοι αμαξάδες των Ιωαννίνων και ο νεότερος που συνεχίζει την παράδοση

Στέλιος Σούλας: Ο νεότερος των τελευταίων αμαξάδων στα Ιωάννινα. Από τα 14 του κάνει βόλτες με την άμαξά του τον κόσμο. Μιλάει στο Newsbomb.gr για αυτή του την αγάπη.

Δίπλα από την λίμνη των Ιωαννίνων, σε μια διαφορετική πιάτσα από αυτές που ξέρουμε κάτω από ένα μεγάλο πλάτανο τρεις αμαξάδες περιμένουν μαζί με τα υπέροχα άλογα τους να κάνουν βόλτα τον κόσμο σε μια άλλη εποχή. Ο νεότερος εξ αυτών είναι ο Στέλιος Σούλας ο οποίος είναι 47 χρονών. Από τα 14 του κάνει βόλτες με την άμαξά του τον κόσμο.

Μιλάει στο Newsbomb.gr για αυτή του την αγάπη - που δεν τη θεωρεί δουλειά - την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα και τον παππού του.

Το μαύρο άλογό του, ο Ηρακλής, είναι συνοδοιπόρος του καθημερινός, τον οποίο λατρεύει και φροντίζει. Τονίζει πως όποιος κάνει αυτή τη δουλειά «δένεται» πολύ με το άλογο του και τον επηρεάζει θετικά ως προς τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του καθώς έρχεται σε επαφή με πλάσματα που είναι ιδιαιτέρως εκφραστικά.

Ωστόσο όπως επισημαίνει είναι μια δουλειά που χάνεται. Είναι λίγοι οι αμαξάδες. Ο κόσμος από την άλλη δεν κάνει εύκολα την βόλτα. Παρότι αυτή, ειδικά στα Γιάννενα, αποτελεί ένα ταξίδι σε μια άλλη εποχή.

Η δουλειά του αμαξά είναι μια γέφυρα με το παρελθόν και σίγουρα μια διέξοδος από την ρουτίνα της καθημερινότητας επισημαίνει μεταξύ άλλων ο 47χρονος άντρας.

Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν βόλτα με το άλογο;

«Κάνουμε βόλτα τους τουρίστες (και ξένους και Έλληνες) κυρίως με το άλογο. Τους φαίνεται πρωτόγνωρη η βόλτα αυτή αλλά τους αρέσει πολύ γιατί είναι κάτι το ιδιαίτερο σε ένα πολύ ωραίο περιβάλλον και τοπίο που διαθέτουν τα Γιάννενα τα οποία θεωρώ πως σταυροδρόμι Πολιτισμού και Ιστορίας».

Είναι πολλοί αυτοί που επιλέγουν να κάνουν μια βόλτα με το άλογο;

«Δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Δεν έχει τόσο πολύ δουλειά πλέον και για εμάς τους τελευταίους αμαξάδες κι αυτό το φαινόμενο αποτελεί ένα πρόβλημα. Δύσκολα επιβιώνει κανείς κάνοντας μόνο αυτό σήμερα».

Ο Ηρακλής ποζάρει στο Newsbomb.gr

Από πότε κάνεις αυτή τη δουλειά;

«Είμαι 47 χρονών και κάνω αυτή τη δουλειά από τα 14-15 μου χρόνια. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό».

Είναι η κύρια σου απασχόληση;

«Δεν είναι η κύρια μου απασχόληση γιατί δεν θα μπορούσα να επιβιώσω εγώ προσωπικά κάνοντας μόνο αυτό. Το κύριο μου επάγγελμα είναι σιδηροκατασκευαστής. Η καρδιά μου όμως είναι εδώ. Αγαπάω και μ’ αρέσει αυτό που κάνω. Βόλτα τον κόσμο μαζί με τον Ηρακλή μου, τον αγαπάω. Για εμένα ο Ηρακλής είναι κάτι παραπάνω από φίλος μου, είναι συνοδοιπόρος μου».

Τι σε ώθησε στο να ασχοληθείς με την άμαξα;

«Ήταν κάτι που το έκανε ο πατέρας μου, ο παππούς μου και προσπαθώ κάπως να κρατήσω αυτή την παράδοση την οικογενειακή μας. Ο πατέρας μου με έβαλε από μικρό στην άμαξα και αυτό ήταν. Αμέσως κατάλαβα πως αυτό με γέμιζε».

Τα άλογα κάτω από τον τεράστιο πλάτανο δίπλα από τη λίμνη των Ιωαννίνων

Πολλοί είναι αυτοί που κακοποιούν τα άλογα... κατά καιρούς βγαίνουν και στο φως τέτοια θέματα. Τι τους απαντάς;

«Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως εμείς οι αμαξάδες φροντίζουμε τα άλογα μας. Είναι οι φίλοι μας, οι σύντροφοι μας, το άλογο καταλαβαίνει τα πάντα και όπως είπα και πριν για εμένα ο Ηρακλής είναι συνοδοιπόρος μου. Είναι έγκλημα κάθε μορφής κακοποίησης για εμένα. Δεν μπορώ να το διανοηθώ, δεν το χωρά ο νους μου. Τα άλογα ανταποδίδουν την αγάπη που παίρνουν. Είναι υπέροχα πλάσματα αν κάποιος θελήσει να τα γνωρίσει».

Τι σε ρωτάει ο κόσμος για τον Ηρακλή;

«Ο κόσμος ρωτάει διάφορα, αν το ξεκουράζω, κάθε πότε, από πότε τον έχω, τους κάνει εντύπωση ο Ηρακλής. Χαίρομαι που με ρωτάνε για αυτόν και με αυτό τον τρόπο μπορώ να τους μεταδώσω και την δική μου αγάπη για τον Ηρακλή».

Να ρωτήσουμε πόσο χρονών είναι;

«Ο Ηρακλής είναι 19 χρονών».

Ο κ. Πάνος κάνει μια ζωή αυτή τη δουλειά, εδώ φροντίζει τη Ρόζα του

Τι θα δει κάποιος με την άμαξα εδώ;

«Είναι ωραία η βόλτα με την άμαξα , πάμε τον κόσμο γύρω από τα παλιά της πόλης, στα κάστρα. Για λίγα λεπτά κυριολεκτικά ταξιδεύον σε μια άλλη εποχή κι αυτό τους ηρεμεί απόλυτα».

Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις;

«Θα πρότεινα στον κόσμο όπου βρίσκει άμαξα να κάνει βόλτα. Είναι και υπέροχο ως εμπειρία και από την άλλη κρατάνε όρθιο ένα επάγγελμα αιώνων που κινδυνεύει να χαθεί».