ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τι μπορεί να προκάλεσε την πτώση του Antonov - Ανάλυση πιλότου εταιρείας cargo

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τι μπορεί να προκάλεσε την πτώση του Antonov - Ανάλυση πιλότου εταιρείας cargo
Το σημείο της τραγωδίας.
INTIME

Πτώση αεροσκάφους στην ΚαβάλαΜε μία πρωτόγνωρη κατάσταση βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα - Εκτός από το σοκ που βίωσαν το βράδυ του Σαββάτου με τη συντριβή του Αντόνοφ τώρα ζουν με τον φόβο της επικινδυνότητας του φορτίου που μετέφερε – Τι λέει στο Newsbomb.gr Έλληνας πιλότος που εργάζεται σε εταιρεία αεροσκαφών Cargo για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ μετά την πτώση αεροσκάφους Αντόνοφ κοντά στο Παλαιοχώρι Καβάλας.

Οι αρχές αναζητούν απαντήσεις για το μεταγωγικό αεροσκάφος που κατέπεσε και συνετρίβη σε γεωργική έκταση, ανάμεσα στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Αντιφίλιπποι, στο δήμο Παγγαίου Καβάλας.

Για το περιστατικό το Newsbomb.gr μίλησε με Έλληνα πιλότο που εργάζεται σε εταιρεία αεροσκαφών μεταφοράς εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε: «η συντριβή έγινε πιθανότητα από βλάβη του αεροσκάφους αφού είχε πάρει φωτιά ο κινητήρας. Από όσα έγιναν γνωστά, ο πιλότος ζήτησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Καβάλας αλλά ήταν κλειστό. Το μοιραίο αεροσκάφος Αντόνοφ ανήκει σε ουκρανική εταιρεία και λόγω της κατάστασης με τον πόλεμο, ίσως να μην γινόταν σωστή συντήρηση γεγονός που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Το Αντόνοφ έφυγε στις 15 Ιουλίου από το Βελιγράδι πήγε στην Άγκυρα για να επιστρέψει ξανά στην Νις και να φύγει για το μοιραίο δρομολόγιο».

Και πρόσθεσε: «Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα τι μετέφερε, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ένα αεροπλάνο που μεταφέρει τέτοιου είδους επικίνδυνα εμπορεύματα, τα οποία ονομάζονται “Dangerous Goods” έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν ένα χαρτί, που ονομάζεται NOTOC στο οποίο αναφέρουν το περιεχόμενο των εμπορευμάτων. Αυτό πρέπει να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας τόσο της χώρας που απογειώνεται όσο και στις χώρες που περνάει αλλά και στην χώρα προορισμού. Άρα κανονικά και στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει αναφερθεί έγγραφα τι μετέφερε. Όσον αφορά τον άσπρο καπνό που αναφέρθηκε μπορεί να είναι ακόμα και από ξηρό πάγο (dry ice)».

Τέλος όσον αφορά τα αεροπορικά ατυχήματα και δυστυχήματα με Αντόνοφ, ο Έλληνας πιλότος εταιρείας cargo σημειώνει στο Newsbomb.gr: «σε όλο τον κόσμο έχουν κατασκευαστεί 1.200 Αντόνοφ από τα οποία 200 έχουν πέσει. Αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψην ότι εκτός από την κακή συντήρηση που γίνεται σε πολλές χώρες τα αεροπλάνα αυτά κάνουν πολύ δύσκολες και επικίνδυνες διαδρομές».

Τι μετέφερε

Ύστερα από ένα «θρίλερ» για τυχόν χημικές -ή και ραδιενεργές- ουσίες που μπορεί να μετέφερε το Antonov οι Σέρβοι έδωσαν αναλυτικά στοιχεία στην Ελλάδα για το φορτίο.

Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir - εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων, με το Antonov. Σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού στρατού, του Π.Σ, της αστυνομίας παραμένουν στο σημείο

Εν τω μεταξύ ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης,του ΕΚΑΒ αλλά και η επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων παραμένουν στο σημείο όπου κατέπεσε χθες το αεροσκάφος Αντόνοφ, στο οποίο επέβαινε πλήρωμα που αποτελούταν από οκτώ άτομα ουκρανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επιτόπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Στην περιοχή επίσης βρίσκονται μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη. Στην περιοχή μεταβαίνει ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής - Βιολογικής - Χημικής) Άμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) από Αθήνα. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).

Έκκληση στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν την περιοχή

Παράλληλα απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.

Σε ενημέρωσή του, το υπουργείο τονίζει ότι χθες το βράδυ, έπειτα από την πτώση αεροσκάφους, ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, μετέβησαν άμεσα στο σημείο 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων από 2η και 4η ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα Σμη.ΕΑ (drones). Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας.

Επιπλέον, άμεσα συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή όλων των τοπικών δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παγγαίου και στις 02.45, με μήνυμα μέσω του 112, ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους και της πυρκαγιάς που ακολούθησε την πρόσκρουση.

Όλες οι έρευνες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ σε διαρκή επικοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (Εθνικής 'Αμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας), καθώς και λοιπούς φορείς.

ΔΕΔΔΗΕ: Αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης στην περιοχή

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ παραμένουν εκτός τάσης επτά υποσταθμοί που επηρεάζουν δέκα επιχειρήσεις και είκοσι κατοικίες σε περιοχή πλησίον του τόπου του δυστυχήματος.

Επίσης, κατόπιν ενεργειών του δήμου, σε συνεργασία και με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκε και μικρό πρόβλημα υδροδότησης κατόπιν τοποθέτησης ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο της περιοχής.

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες Υγείας της περιοχής, ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.