ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγια: Εντοπίστηκαν τρεις ακόμη αγνοούμενοι στη Μυτιλήνη - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ναυάγια: Εντοπίστηκαν τρεις ακόμη αγνοούμενοι στη Μυτιλήνη - Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Το σημείο από το ναυάγιο στα Κύθηρα
Kythera.news

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των μεταναστών που κατάφεραν να σωθούν, οι οποίοι αναφέρουν πως η τουρκική ακτοφυλακή δεν τους σταμάτησε ποτέ. Τους είχαν αφήσει με ελάχιστα σωσίβια. 

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών στα Κύθηρα και στη Μυτιλήνη. Στη Μυτιλήνη, σήμερα (7/10) το πρωί, εντοπίστηκαν τρία ακόμη άτομα από εκείνους που αγνοούνταν.

Στα Κύθηρα υπολογίζεται ότι αγνοούνται ακόμη 10 άνθρωποι μετά το ναυάγιο του ιστιοφόρου, ενώ 80 άνθρωποι έχουν διασωθεί και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος. Από αυτούς 55 είναι άνδρες, 7 γυναίκες και 18 παιδιά. Οι 79 διασωθέντες είναι από το Αφγανιστάν και ένας Σύρος.

Επίσης, εντοπίστηκαν 5 σοροί από άνδρες της ΕΜΑΚ σε χαράδρα. Στην περιοχή οι άνεμοι πνέουν με ένταση έως 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους μετανάστες είδαν το χειριστή του σκάφους να τους εγκαταλείπει και να πέφτει στη θάλασσα.

Ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό «οδοιπορικό» τόσο στον «τόπο του μαρτυρίου» στο Διακόφτι, όσο και στα Φριλιγκιάνικα όπου μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες του φρικτού ναυαγίου παρουσιάζει μέσα από το Kythera.News, η Σταματίνα Ταμβάκη. Οι φωτογραφίες κόβουν την ανάσα.

Ναυάγιο στη Μυτιλήνη

Συνεχίζεται η ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στην θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα στη Μυτιλήνη, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 28 άνθρωποι, εκ των οποίων 9 γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης για παροχή πρώτων βοηθειών.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν 18 σοροί (16 γυναίκες, 1 άνδρας και 1 ανήλικο αγόρι), οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Λιμενικού, στις έρευνες που διεξάγονται κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων συμμετέχουν παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Κανονιοφόρος Πολεμικού Ναυτικού, αεροπλάνο της FRONTEX, ομάδα δυτών της FRONTEX, ιδιώτης δύτης, στελέχη με περιπολικά οχήματα Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από ξηρά.

Το σημείο της τραγωδίας στη ΜυτιλήνηLesvosnews

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη νύχτα τρόμου στη Μυτιλήνη

Συγκλονίζουν οι περιγραφές δύο γυναικών από τη Σομαλία για τον εφιάλτη του έζησαν. Όπως αναφέρουν, δεν τους σταμάτησε ούτε ένα τουρκικό σκάφος.

– Πόσα δώσατε στους διακινητές;

– Λέει ότι εκείνη πλήρωσε 300 δολάρια. Εξαρτάται από το παζάρι με τους διακινητές. Άλλοι πληρώνουν 500, άλλοι 600 δολάρια. Εκείνη λέει ότι πλήρωσε 300 δολάρια.

– Είδαν τουρκική ακτοφυλακή όταν ξεκινούσαν από την Τουρκία; Τους σταμάτησε κανείς;

– Μέχρι που φτάσαμε εδώ δεν είδαμε κανέναν.

«Το χειρότερο ήταν να βλέπεις κάποιον στη θάλασσα να φωνάζει ότι πεθαίνει και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να τον σώσεις. Ήταν ό,τι χειρότερο έχω ζήσει», ανέφερε μία από τις γυναίκες που διασώθηκαν.

Κάτοικοι του νησιού αναφέρουν ότι διαρκώς έρχονται βάρκες με μετανάστες από την απέναντι πλευρά.

Σύμφωνα με καταθέσεις των μεταναστών, μόλις 10 φορούσαν σωσίβιο και άλλοι 6 κρατούσαν σαμπρέλα, ενώ οι υπόλοιπο είχαν αφεθεί στη μοίρα τους. Δύο από τις διασωθείσες διευκρίνισαν ότι πάνω στη βάρκα ήταν 53 άτομα. Αν ισχύει αυτό τότε αγνοούνται 10 ακόμη άνθρωποι.

Ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, επεσήμανε σχετικά ότι οι Ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού οι Τούρκοι βάζουν σε βάρκες κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες γυναίκες και παιδιά καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευπαθές κατηγορίες ενώ την ίδια στιγμή εστιάζει στο νέο εκείνο στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές.

«Βλέπουμε δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, στις οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλα πλοία, πόσο μάλλον φουσκωτά υπερφορτωμένα ή ιστιοφόρα και βλέπουμε τέτοια σκάφη με υπεράριθμους αλλοδαπούς, σε πολύ άσχημες συνθήκες. Βλέπουμε ότι σε αυτά επιβιβάζουν άτομα από ευάλωτες ομάδες, άτομα με αναπηρίες, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και όχι απλώς παιδιά, αλλά ακόμη και βρέφη, όπως είδαμε προ ημερών στην Καλαμάτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκάλας.