ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός: Τα οικονομικά στοιχεία που «καίνε» τον Πατέρα Αντώνιο

Κιβωτός του Κόσμου: Τα οικονομικά στοιχεία που καίνε τον Πατήρ Αντώνιο

Εκτός από τις καταγγελίες για τις κακοποιήσεις, τόσο από πρώην τρόφιμους της οργάνωσης, όσο και από εργαζομένους, εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα.

Τεράστιους φακέλους φορολογικών στοιχείων της «Κιβωτού» συνέλεξαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας από το λογιστήριο της ΜΚΟ, στον Κολωνό. Έλεγχος βιβλίων εσόδων-εξόδων, δωρεών, χορηγιών, παραστατικών δαπανών, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου περιλαμβάνουν οι αστυνομικές έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί ή όχι παράνομος πλουτισμός που δεν αντιστοιχεί με τα δηλωμένα φορολογικά στοιχεία.

Παράλληλα, από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προκύπτει πως ποσοστά ιδιοκτησίας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας της «Κιβωτού του Κόσμου» είχαν 50% η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, και το άλλο 50% ήταν στο όνομα της 86χρονης μητέρας του π. Αντώνιου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο. Μόνο εκείνες είχαν δικαίωμα αναλήψεων χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos.gr, αναφέρουν ότι τα πρώτα στοιχεία ελέγχου της Αρχής, προκύπτει ότι την περίοδο 2017-2021 οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ, ενώ η ΜΚΟ είχε λάβει και κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν τις διαδρομές των εισροών και κυρίως των εκροών χρημάτων της «Κιβωτού του Κόσμου», αν αυτές αποδεικνύονται με παραστατικά και φορολογικά στοιχεία, όπως επίσης αν τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και από τα φορολογικά στοιχεία κτήσης τους.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, είχε ζητήσει έρευνα, η οποία αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής, στενών συγγενών του, αλλά και τρίτων προσώπων στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είχαν σχέση με τα οικονομικά της δομής. Το ένα σκέλος της έρευνας είναι η αναζήτηση των διαδρομών των χρημάτων και το δεύτερο η διαχείριση των ποσών από χορηγίες, επιχορηγήσεις αλλά και δωρεές πολιτών. Η αναζήτηση περιλαμβάνει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων προσώπων, όπως και την περίπτωση διάπραξης του αδικήματος της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Ήδη έχουν ζητηθεί η άρση τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων προσώπων, η κτήση ακίνητης και κινητής περιουσίας, στοιχεία τα οποία θα αντιπαραβληθούν με τα δηλωθέντα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά προκλήθηκαν μέσω εγκληματικών δραστηριοτήτων. Αν τα ευρήματα έχουν ποινικό ενδιαφέρον, το πόρισμα θα αποσταλεί στην Εισαγγελία.

Άδειασαν κρυφά μυστική θυρίδα από τράπεζα

Τραπεζική θυρίδα σε υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας άδειασε με απόλυτη μυστικότητα, την Τρίτη το μεσημέρι, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου, η οποία ελέγχεται για κακοποιήσεις ανηλίκων και για ύποπτες οικονομικές συναλλαγές.

Στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα φαίνεται να διατηρούνταν λογαριασμό ύψους 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η πληροφορία έφτασε από υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και από ελεγκτές της επιτροπής για το Ξέπλημα Μαύρου Χρήματος που ήδη ερευνούν την ΜΚΟ.

Με σαφείς πλέον ενδείξεις ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε προσπάθεια εξαΰλωσης και αλλοίωσης των ιχνών για τις συναλλαγές της ΜΚΟ που παρουσίαζε ετησίως κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και συνολικά πλεονάσματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές, τις δωρεές πολλών εταιριών αλλά και ιδιωτών.

Η τραπεζική θυρίδα με το άγνωστο περιεχόμενο που αφαιρέθηκε άρον άρον προ 48 ωρών φέρεται ότι είχε ανοιχτεί στο όνομα της Κιβωτού του Κόσμου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών της υπόθεσης, το μυστικό άδειασμα υπήρξε τόσο λόγω της δικαστικής έρευνας, με τον κίνδυνο να αναδειχθούν στοιχεία για διαρκή κερδοσκοπία των υπευθύνων του ιδρύματος, όσο και του κινδύνου δέσμευσης και κατάσχεσης του περιεχομένου της που μπορεί να αφορούσε και ενοχοποιητικά στοιχεία για τους υπεύθυνους της δομής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το κορυφαίο στέλεχος της Κιβωτού είχε στόχο αφού αδειάσει την θυρίδα να ανοίξει νέα σε άλλη τράπεζα στο όνομα του στελέχους της ΜΚΟ. Μάλιστα, φέρεται να είχε ήδη ενημερώσει την τράπεζα για το άνοιγμα νέας θυρίδας χωρίς όμως το σχέδιο να υλοποιηθεί.

Πατέρας Αντώνιος: Η χλιδάτη ζωή με τις δωρεές στην Κιβωτό του Κόσμου

Μπορεί ο πατήρ Αντώνιος να επανεμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης, υποστηρίζοντας πως «δεν έχω κάνει κανένα κακό σε παιδί», όμως την ίδια στιγμή οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» λαμβάνουν διαστάσεις χιονοστοιβάδας με τα παιδιά να κάνουν λόγο για ξυλοδαρμούς, τιμωρίες ακόμη και σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Ο πατήρ Αντώνιος - μπροστά στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει και στις έρευνες Αρχών και Δικαιοσύνης που είναι σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με το Star, βρίσκεται κλεισμένος σε ένα δωμάτιο, δεν μιλά με κανέναν δικηγόρο και ούτε βλέπει τηλεόραση, με την πρεσβυτέρα να τον ενημερώνει για τα τεκταινόμενα.

Την ίδια στιγμή ξέρει ότι σύντομα θα κληθεί να δώσει κατάθεση για όσα του καταλογίζουν. Επίσης, ο πατήρ Αντώνιος ελέγχεται και για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η Κιβωτός από το 2017 έως το 2021 είχε δωρεές σχεδόν 28 εκατ. ευρώ (συγκέντρωσε το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια).

Η Porsche Cayenne και οι σωματοφύλακες

Οι αποκαλύψεις για την ζωή του πατέρα Αντώνιου διαδέχονται η μία την άλλη με τον ίδιο να δηλώνει «γιατί μου τα λένε αυτά;» και τους συνεργάτες του να αποδίδουν την επίθεση στο πρόσωπό του σε «πολιτικά και θρησκευτικά αντίποινα», ωστόσο οι μαρτυρίες μπορεί και να τον «κάψουν».

Αρκετοί είναι αυτοί που επιμένουν στο ότι ο πατήρ Αντώνιος κυκλοφορούσε με Porsche Cayenne, έμενε σε πολυτελείς επαύλεις και έκανε ακριβά δώρα στους ευνοούμενους τροφίμους των δομών. Μάλιστα, είχε και σωματοφύλακες που τον πρόσεχαν ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν και παιδιά που τον έχουν καταγγείλει πως τους χρησιμοποιούσε για υπηρέτες του.

Η εμφάνιση με το υπερπολυτελές τζιπ

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το MEGA συγκεκριμένα, έπειτα από κρουαζιέρα 7 ημερών με παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου», ο πατήρ Αντώνιος αποβιβάζεται στο λιμάνι του Πειραιά και ορισμένοι από τους επιβάτες τον βλέπουν να κατευθύνεται σε σημείο που τον περίμενε οδηγός, μπροστά από ένα άλλο πολυτελές τζιπ.

«Όταν τελείωσε η κρουαζιέρα στο Λαύριο και αποβιβάστηκαν (…) μπήκε αυτός σε ένα μεγάλο τζιπ Mercedes, με σκούρα τζάμια για να μη φαίνεται, με οδηγό. Αυτό το θυμάμαι γιατί μου είχε κάνει εντύπωση» σημειώνει από την πλευρά του ένας από τους επιβάτες του πλοίου.

Στις κρουαζιέρες δεν πήγαιναν όλα τα παιδιά, αλλά λίγα και εκλεκτά όπως καταγγέλλουν πρώην εργαζόμενοι της οργάνωσης. Η επιστροφή στην Αθήνα, έβρισκε τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα είτε στη Ραφήνα, είτε στην περιοχή της Βραυρώνας όπου βρίσκονταν οι δύο μεζονέτες τους.

Οι «χρυσές» δωρεές στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Εκτός από τις καταγγελίες που έρχονται «βροχή» για τις κακοποιήσεις, τόσο από πρώην τρόφιμους της οργάνωσης, όσο και από εργαζομένους, εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα πάντα με το MEGA, ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού του Κόσμου» έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ΜΚΟ έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά, την ώρα που η «Κιβωτός του Κόσμου» στην ιστοσελίδα της ζητούσε συνεχώς δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών που ζητούσε από τους δωρητές να τις καλύψουν.

Όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα, ανάμεσα στους 52 χορηγούς είναι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες, πετρελαιοειδή, μεγάλες εταιρίες τροφίμων.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Σχετικές ειδήσεις