ΕΛΛΑΔΑ

Παίδων Αγ. Σοφία: 2 χρόνια αναμονή για να χειρουργηθούν τα παιδιά τους

Παίδων Αγ. Σοφία: 2 χρόνια αναμονή για να χειρουργηθούν τα παιδιά τους

Η επιμελήτρια Α΄, παιδοχειρουργός στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Αγγελική Κρικρή μιλά για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στα παιδιατρικά νοσοκομεία δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις στα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Η επιμελήτρια Α’ και παιδοχειρουργός στο νοσοκομείο Παίδων, «Αγία Σοφία», Αγγελική Κρικρή μίλησε στην ΕΡΤ αναφέροντας πως πρόκειται για ένα «σύνθετο πρόβλημα». Η ίδια μετά από 20 χρόνια εργασίας στο νοσοκομείο τόνισε ότι το να γίνονται «μεμονωμένες προσλήψεις δύο τριών τεσσάρων ανθρώπων δε θα βελτιώσει την κατάσταση» με τις μεγάλες λίστες αναμονής.

Αν και έχουν ήδη γίνει τρεις προσλήψεις αναισθησιολόγων, ωστόσο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, με την παιδοχειρούργο να τονίζει ότι ναι μεν είναι ενθαρρυντικό, αλλά δεν αρκεί καθώς «για να αναπτυχθεί μία αίθουσα χειρουργείου δεν χρειάζεται μόνο το χειρουργό και τον αναισθησιολόγο. Χρειάζεται μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, νοσηλευτή, νοσηλευτή κίνησης, βοηθούς θαλάμου, καθαριστή. Υπάρχουν κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε αποστείρωσης. μιλάμε για μια ομάδα περίπου 10 ατόμων μεμονωμένα να μπει για να λειτουργήσει μια χειρουργική αίθουσα».

Σύμφωνα με την παιδοχειρούργο αυτή την στιγμή σε κάθε εφημερία βλέπουν 800 παιδιά στην εφημερία εκ των οποίων γίνονται 80 – 100 εισαγωγές.

«Το νοσοκομείο εφημερεύει μέρα παρά μέρα, που σημαίνει ότι είναι συσσωρευμένη κούραση του προσωπικού και δεν μπορεί να λειτουργούν 3 ιατρεία» εξήγησε η επιμελήτρια Α του νοσοκομείου Παίδων.

Δεν φτάνουν τα χρήματα ούτε και για επίσκεψη στον γιατρό

Η πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού είναι επιβεβλημένη καθώς τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομείο σηκώνουν «μεγάλο βάρος» ασθενών, σημείωσε η κα Κρικρή.

«Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν πληρότητα και μας στέλνουν παιδιά» δήλωσε και πρόσθεσε ότι αιτία γι’ αυτήν την κατάσταση είναι ότι «τόσο η πρωτοβάθμια κατάσταση δεν είναι σωστά χτισμένη και ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πληρώσει ένα γιατρό».

Σύμφωνα με την γιατρό, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, «ο κόσμος έχει μάθει να περιμένει δύο χρόνια για να χειρουργηθεί το παιδί του και αν δεν μπορεί να περιμένει η νόσος αναγκάζεται να πληρώσει ιδιωτικά», με τη λίστα αντί να μικραίνει ολοένα και να μεγαλώνει.

«Η λίστα συνεχώς αυξάνεται χωρίς να μειώνεται. Χειρουργώ μια φορά το μήνα, 4 με 5 παιδιά» διευκρίνισε η παιδίατρος τονίζοντας ότι παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στα άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίο στην Κρήτη: Πατέρας και κόρη στο νοσοκομείο

Δύσκολες ώρες για τον Πελέ - Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του