ΕΛΛΑΔΑ

Όλυμπος: Βίντεο από την επιχείρηση ανάσυρσης του άτυχου ορειβάτη

Όλυμπος: Βίντεο από την επιχείρηση ανάσυρσης του άτυχου ορειβάτη

Όλυμπος: Πλάνα από την επιχείρηση ανάσυρσης του ορειβάτη που έχασε τη ζωή του στον Όλυμπο έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική

Βίντεο ντοκουμέντο από την επιχείρηση ανάσυρσης που στήθηκε στον Όλυμπο για τον άτυχο ορειβάτη ο οποίος αργότερα εντοπίστηκε νεκρός, δημοσίευσε η Πυροσβεστική.

Ο 41χρονος έμπειρος ορειβάτης έπεσε σε χαράδρα, λίγο πριν να κατακτήσει την κορυφή του Μύτικα κι έτσι μοιραία έχασε τη ζωή του.

Όλα ξεκίνησαν ανήμερα των Χριστουγέννων περίπου στη 13.00 το μεσημέρι όταν δύο ορειβάτες βρίσκονταν στη βάση Λουκιού στο Μύτικα σε υψόμετρο 2.700 μέτρων. Ένας εκ των δύο συνέχισε προς την κορυφή ενώ ο άλλος έμεινε πίσω να τον περιμένει. Αργότερα όταν ο πρώτος ορειβάτης επέστρεψε από την κορυφή δεν βρήκε τον φίλο του εκεί που τον άφησε.

Ειδοποίησε τις Αρχές ότι αγνοείται και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ο ορειβάτης υπό τις οδηγίες της ΕΟΔ Θεσσαλονίκης άρχισε έρευνες προς συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο έχουν γίνει παρόμοια ατυχήματα. Μετά από πολύωρη κατάβαση σε δύσκολη περιοχή με παγωμένο χιόνι, κατάφερε να εντοπίσει τον φίλο του αναίσθητο και επικοινώνησε εκ νέου με τις Αρχές.

Ακολούθησε μια πολύ δύσκολη, λόγω των καιρικών συνθηκών, επιχείρηση η οποία oλοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας όταν οι πυροσβέστες κατάφεραν να προσεγγίσουν τον άτυχο ορειβάτη και να ανασύρουν τη σορό του στο ελικόπτερο Super Puma που είχε επιστρατευτεί και με το οποίο έγινε η διακομιδή του στο ελικοδρόμιο της 24ης Ταξιαρχίας Λιτόχωρου όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η Πυροσβεστική σε ανακοίνωση της σχετικά με το περιστατικό αναφέρει:

«Απογευματινές ώρες χθες, Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2022, ειδοποιήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για τον εντοπισμό άνδρα στην περιοχή Στεφάνι Λούκι στο όρος Όλυμπος, έπειτα από πτώση του κατά τη διάρκεια πεζοπορίας.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 13 πυροσβέστες με τρία (3) οχήματα και συγκεκριμένα, οι Ορειβατικές Ομάδες Έρευνας Διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιτόχωρου καθώς και της 2ης και 8ης Ε.Μ.Α.Κ.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσέγγισαν τον άνδρα, πρωινές ώρες σήμερα, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2022 με Ε/Π Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Τον εντόπισαν χωρίς αισθήσεις, τον ανέσυραν στο Ε/Π και στη συνέχεια ο άνδρας διακομίσθηκε στο ελικοδρόμιο της 24ης Ταξιαρχίας Λιτόχωρου όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.».

Αυτός είναι ο 41χρονος ορειβάτης που βρέθηκε νεκρός

Ο 41χρονος Αναστάσιος Δημόπουλος είναι ο ορειβάτης, που εντοπίστηκε νεκρός χθες το πρωί από διασώστες της ΕΜΑΚ σε δύσβατο σημείο.

Ο Αναστάσιος Δημόπουλος ανήκε στον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Ιτέας-Κίρρας, και στο παρελθόν είχε ανέβει σε ύψος 5.642 μέτρων στην οροσειρά του Καυκάσου, σηκώνοντας την σημαία του Συλλόγου.

«Ο πατριώτης μας και μέλος του ΣΧΟ Ιτέας-Κίρρας Αναστάσιος Δημόπουλος έβαλε τη σημαία του Συλλόγου στη κορυφή elbrus 5642 m του Καυκάσου», ανέφερε σε παλαιότερη ανάρτησή του ο ΣΧΟ Ιτέας-Κίρρας.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ανέβασε και βίντεο στο Facebook από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στον Όλυμπο: