ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ... ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newbsomb.gr: Κίνδυνος-θάνατος οι ανεξέλεγκτες αγέλες σκυλιών - 60.000 ζώα στα βουνά

Ρεπορτάζ Newbsomb.gr: Κίνδυνος-θάνατος οι ανεξέλεγκτες αγέλες σκυλιών - 60.000 ζώα στα βουνά
Eurokinissi

Αδέσποτα σκυλιά, ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλούς κατοίκους σε αστικό ιστό και επαρχία αλλά και για τη βιοποικιλότητα. Ένα πρόβλημα σε τεντωμένο σχοινί που χρήζει ουσιαστικής αντιμετώπισης και απαιτεί παιδεία και συνείδηση - Ο ζωολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Ζωολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Κομηνός μιλάει στο Newsbomb.gr για την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία

Πληθαίνουν οι καταγγελίες από ανθρώπους οι οποίοι δέχονται επιθέσεις από αγέλες σκυλιών και καταλήγουν σε κρεβάτια νοσοκομείων αρκετές φορές μάλιστα παλεύοντας με τον χρόνο για να φύγουν τα βαριά τραύματα.

Τελευταίο περιστατικό αυτό στον Αλμυρό Βόλου με μια μάνα να προστατεύει το τρίχρονο παιδί της όταν δέχθηκαν επίθεση από άγρια σκυλιά κοντά σε Δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Το πρόβλημα είναι εμφανές και παρά τις ποινές που έχει δημιουργήσει το κράτος για τις εγκαταλείψεις ζώων, όλα δείχνουν ότι δεν είναι θέμα προστίμων αλλά θέμα νοοτροπίας.

Οι πληθυσμοί των σκυλιών που βρίσκονται στα ελληνικά βουνά και κατηφορίζουν στον αστικό ιστό πληθαίνουν. Περισσότερα από 60.000 αδέσποτα βρίσκονται διάσπαρτα και ψάχνουν απεγνωσμένα για τροφή και ζεστασιά. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο η απελπισία των εγκαταλελειμμένων ζώων να αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Τι λέει ο Ζωολόγος Θεόδωρος Κομηνός στο Newsbomb.gr

Ο ζωολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Ζωολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Κομηνός, μίλησε στο Newsbomb.gr για το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην επαρχία λόγω του τεράστιου πληθυσμού σκυλιών, ο οποίος αυξάνεται συνεχώς. Για τον κ. Κομηνό το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα και πρόστιμα. Πρότυπο θα έπρεπε να είναι οι πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, εκεί όπου οι κάτοικοι έχουν εκπαιδευτεί με φιλοζωική νοοτροπία και οι Δήμοι δεν επιτρέπουν την κυκλοφορία αγελών και αδέσποτων σκυλιών στο δρόμο.

Όπως ο ίδιος αναφέρει οι δήμοι μαζεύουν τα σκυλιά και τα πηγαίνουν από τη μία κοινότητα στην άλλη και τα αφήνουν ελεύθερα, ενώ στις φιλοζωικές δεν υπάρχει ο χώρος, τα χρήματα και το προσωπικό για να μπορούν να κρατήσουν πολλά παρατημένα ζώα και να τα φροντίζουν. Κανείς δεν θέλει πλέον να αναλάβει τη φροντίδα τους από την στιγμή που το κράτος δεν παρέχει χρηματοδοτήσεις και προγράμματα που θα επιτρέπουν σε δήμους και συλλόγους να τα φιλοξενούν μέχρι να δοθούν σε οικογένειες.

Όσον αφορά στη στείρωση, ούτε αυτή είναι η μόνη λύση. Η στείρωση σύμφωνα με τον κ. Κομηνό θα βοηθήσει στις πόλεις. Στην επαρχία δεν υπάρχουν πρώτον τα μέσα και κατά κύριο λόγο είναι τέτοιος ο πληθυσμός των σκυλιών που βρίσκονται διάσπαρτα στα δάση και στις επαρχίες.

«Είναι ένα πρόβλημα που το κρύβαμε κάτω από το χαλί», είπε χαρακτηριστικά ο ζωολόγος. Όλος ο κόσμος ασχολείται με αυτό ακόμα και ο απλός. Τα προβλήματα με τις αγέλες και τα αδέσποτα ζώα υπάρχουν χρόνια και παρά τις οποίες νομοθεσίες και ποινές η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη. «Δεν ελέγχεται αυτό το πράγμα», επισήμανε καθώς τα σκυλιά πεινάνε και αναζητούν τροφή με αποτέλεσμα είτε να προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες, είτε να τρώνε άλλα ζώα αλλάζοντας την βιοποικιλότητα αλλά κυρίως να αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Νομοθεσία για τα ζώα χωρίς ουσιαστική λύση

Σύμφωνα με τους κανόνες ευζωίας των ζώων του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, του προγράμματος «ΑΡΓΟΣ» θα έπρεπε να διασφαλίζονται οι ακόλουθες αρχές:

  • Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα.
  • Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
  • Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση.
  • Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

Δυστυχώς τα διάσπαρτα σκυλιά κάθε είδος, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα χωρίς λύση. Για τον κ. Κομηνό η λύση είναι δύσκολη να έρθει σε έναν πληθυσμό, ο οποίος δεν έχει τη σχετική παιδεία. Οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης αποτελούν το ιδανικό παράδειγμα, ωστόσο οι πολίτες αυτοί έχουν μάθει διαφορετικά, έχουν παιδεία. «Να πάρουν γνώση και εμπειρία από το εξωτερικό για το πώς διαχειρίζονται σε εκείνες τις χώρες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ζωολόγος.

Εκτός αυτών τα μέτρα για ταυτοποίηση των ζώων δεν τα εφαρμόζει κανείς. Η νέα λύση με το Dna για τα σκυλιά προκειμένου να εντοπίζονται είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ειδικά όταν δεν εφαρμόζεται ούτε η στείρωση. «Ποιο dna… πώς θα εφαρμοστεί για τα χιλιάδες σκυλιά. Δεν εφαρμόζεται η στείρωση θα εφαρμοστεί το dna;», επισήμανε.

Η άνοιξη αποτελεί κίνδυνο: Επικίνδυνα τα σκυλιά λόγω μεγάλου στρες για ανθρώπους και βιοποικιλότητα

Σύμφωνα με τον ειδικό η άνοιξη είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος για τα κυνοειδή. Όπως ανέφερε «Δημιουργείται πανικός και στρες. Μπαίνει η άνοιξη η οποία είναι αναπαραγωγική περίοδος. Όλα τα ζώα κυκλοφορούν έξω. Είναι επικίνδυνο για νεοσσούς και άλλα είδη. Αυτό το στρες που δέχονται είναι τεράστιο θέμα. Πρέπει όλοι να μιλήσουν, δεν πάει άλλο.».

Μάλιστα το πρόβλημα είναι ήδη μεγάλο και την άνοιξη θα γίνει χειρότερο. Μέχρι και οι φιλοζωικές έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση είναι στο απροχώρητο. Όλοι έχουν παράπονο. «Εκατοντάδες σκυλιά που δεν είναι όλα αδέσποτα αλλά λειτουργούν σαν αδέσποτα. Ο νόμος είναι για ότι γίνεται στις μεγάλες πόλεις όχι στην επαρχία. Πρέπει να κοιτάμε τι γίνεται και στον υπόλοιπο κόσμο».

«Είναι τραγικό και για τα ίδια τα σκυλιά. Έχουν να φάνε μέρες. Έχουν διάφορες αρρώστιες» τονίζει ο κ. Κομηνός εξηγώντας ότι από αυτό κινδυνεύουν και τα ίδια αλλά και όποιος βρεθεί στο πέρασμά τους. «Τα σκυλιά σκοτώνουν τα πάντα. Δεν έχουν ενδοιασμό», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Θεόδωρος Κομηνός εργάζεται αυτή την περίοδο σε έρευνα στη λίμνη Κερκίνης που αφορά τα τρία κυνοειδή, τσακάλια, λύκους και σκυλιά και την παρουσία του στον Εθνικό Πάρκο της Κερκίνης.

Τοποθετώντας κάμερες στις διάφορες περιοχές γύρω από τη λίμνη παρατήρησε ότι όπου τοποθετηθούν κάμερες, ακόμα και στο τελευταίο κομμάτι της Ελλάδας έχει καταγράψει σκυλιά και παρατηρεί το μεγάλο πρόβλημα με τα υβρίδια.