Ναυάγιο Ζακύνθου - Λέκκας: «Υπάρχει επαγρύπνηση καθώς είναι περίοδος έντονης σεισμικότητας»

Κλειστό για ντόπιους και τουρίστες θα είναι και πάλι το ναυάγιο της Ζακύνθου για λόγους ασφαλείας
Ναυάγιο Ζακύνθου - Λέκκας: «Υπάρχει επαγρύπνηση καθώς είναι περίοδος έντονης σεισμικότητας»
INTIME
2'

Απαγορεύτηκε λίγο πριν το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου, η πρόσβαση στην παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο μετά από εισήγηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), στο πλαίσιο των επανεκτιμήσεών του αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα και τα κατολισθητικά φαινόμενα.

Στις 8 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ αυτοψία υπό την καθοδήγηση του προέδρου, Ευθύμιου Λέκκα όπου διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πράνη.

Με βάση τα ευρήματα της αυτοψίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, για την εφαρμογή της απαγόρευσης πρόσβασης στην παραλία «Ναυάγιο» για την φετινή τουριστική περίοδο.

Ο κ. Λέκκας το πρωί του Σαββάτου 18 Μαρτίου μίλησε ζωντανά στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Στούντιο με Θέα» όπου εξήγησε αυτή την απόφαση.

«Υπάρχει πιθανότητα ακόμη και με ένα μικρό σεισμό ή μία έντονη βροχόπτωση να συμβεί πάλι η κατολίσθηση που είχε γίνει το 2018 και είχαν κινδυνεύσει τουρίστες. Ακόμη και με ένα σεισμό της τάξης των 3,5 Ρίχτερ μπορεί να έχουμε καταπτώσεις», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής.

«Το 2018, είχαμε διακρίνει στην παραλία, είχαμε διαχωρίσει την παραλία σε τρεις ζώνες, μία ζώνη που θα είναι απαγορευμένη ζώνη, που δεν πρέπει να την πλησιάζουν επισκέπτες γιατί κινδυνεύουν άμεσα από κατολισθήσεις, μία ενδιάμεση ζώνη, στην οποία γίνεται με επιτήρηση η παραμονή και μία κατάλληλη προς τη θάλασσα για μπορούν οι τουρίστες να απολαμβάνουν το τοπίο με ασφάλεια», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

«Η παραλία θα είναι προσβάσιμη από τη θάλασσα και θα μπορούν όλοι να κάνουν το μπάνιο τους από τα πλοία. Υπάρχει επαγρύπνηση καθώς είναι περίοδος έντονης σεισμικότητας. Θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση με άξονα πάντα την προστασία του φυσικού τοπίο» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Τέλος ο καθηγητής, τόνισε πως πολλές παραλίες του Ιονίου σαν το Ναυάγιο, όπως το Πόρτο Κατσίκι και το Μύρτο, παρακολουθούνται εξίσου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή