ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Αρκαλοχώρι: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι - Έκκληση για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Σεισμός Αρκαλοχώρι: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι - Έκκληση για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Eurokinissi

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι 19 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι - Ζητούν συνάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δεκαεννέα μήνες συμπληρώνονται από τον καταστροφικό σεισμό των 6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι με τους κατοίκους να είναι πλέον αγανακτισμένοι και να νιώθουν ότι η πολιτεία τους έχει ξεχάσει.

Ένα από τα αιτήματα του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «η Ελπίδα» είναι η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να συζητήσουν για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις που όπως αναφέρουν έπεσαν στο κενό.

Μια βόλτα στο Αρκαλοχώρι και στα λαβωμένα από τον σεισμό χωριά, φωτογραφίζουν την εγκατάλειψη και την αδιαφορία, ενώ ορισμένοι δημότες και επαγγελματίες προχωρούν με τις δικές τους δυνάμεις σε μικροπαρεμβάσεις στα λαβωμένα κτίρια, με τα χρήματα που εισέπραξαν από την πώληση του λαδιού.

«Ως πρωθυπουργός και ως υποψήφιος πρωθυπουργός σας ζητούμε απαντήσεις που απέφυγαν εντέχνως να μας δώσουν οι υπουργοί σας», ανέφερε σε ένα σημείο ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων στην ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.

Η καθημερινότητα των σεισμόπληκτων στα κοντέινερ

Μια καθημερινότητα σε έναν χώρο 20 τ.μ. μόνο εύκολη δεν μπορείς να την πεις. Όσο οι άνθρωποι περιμένουν να βρεθεί λύση με τις ακίνητες περιουσίες τους ξυπνάνε, κοιμούνται, εργάζονται και ζουν μέσα στα κοντέινερ. Οι ανάγκες τους εξυπηρετούνται μέσα σε έναν τόσο μικρό χώρο.

Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί άνθρωποι αποφάσισαν να αφήσουν το χωριό και να πάνε είτε σε άλλα είτε στις πόλεις, προκειμένου να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα ή να περιμένουν μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικίες τους. Άλλοι πάλι που δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή, πρέπει να περιμένουν υπομονετικά μέσα στα κοντέινερ μέχρι να ξαναμπούν στα σπίτια τους αλλά και να ξανά-ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

Οι δρόμοι στις γειτονιές έχουν ακόμα μπάζα από τα κατεστραμμένα κτήρια. Πέτρες αλλά και επικίνδυνα υλικά είναι σκόρπια στους δρόμους γιατί κανένας υπεύθυνος φορέας δεν ενδιαφέρθηκε να τα μαζέψει. Έτσι λοιπόν οι κάτοικοι τριγυρίζουν στο χωριό με πολύ μεγάλη προσοχή λόγω των επικίνδυνων σημείων.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας, οι οποίοι αν και έχουν ακόμα κοντά τους το Κέντρο Υγείας, δεν μπορούν στους χώρους που μένουν να εξυπηρετηθούν το ίδιο εύκολα και φυσικά δεν αντέχουν να βλέπουν τις περιουσίες ή αλλιώς τις αναμνήσεις χρόνων να παραμένουν ακόμα κατεστραμμένες.

«Πάρα πολλά παράπονα. Δεν είναι κατάσταση αυτή να ζούμε. Ως πότε θα είμαστε έτσι. Μέσα στα σοκάκια, στις γειτονιές υπάρχουν επικίνδυνα υλικά που πρέπει να μαζευτούν»

~Πρόεδρος Συλλόγου Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος

Ζημιές από τον σεισμό στο ΑρκαλοχώριEurokinissi

Τα αιτήματα των σεισμόπληκτων

Ο κύριος Κώστας Γκαντάτσιος εκ μέρους όλων των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου μας περιέγραψε τα αιτήματά τους.

  1. Οι κάτοικοι αρχικά πιέζουν με υπομνήματα τους υπεύθυνους φορείς προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες και να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην κανονική τους ζωή.
  2. Ζητάνε να στελεχωθεί τμήμα μηχανικών καθώς οι υπάλληλοι είναι πάρα πολύ λίγοι και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλο αυτό το πλήθος ζητημάτων με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να κινούνται με αργές διαδικασίες.
  3. Επιπλέον οι κάτοικοι ζητούν να δοθούν καλύτερες τιμές στα τιμολόγια των επισκευών. Αν και δόθηκε μια διόρθωση τιμολογίου, η οποία ισχύει από το 2011 δεν είναι ικανοποιητική γιατί οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Θα πρέπει ο σεισμόπληκτος να βάλει το 60% του ποσού επισκευών από την τσέπη του. Έτσι λοιπόν είναι ριψοκίνδυνο να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και να ξεκινήσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης γιατί δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν ποτέ.
  4. Είναι αναγκαία η απλοποίηση των διαδικασιών. Ένα σπίτι που κρίθηκε κόκκινο από την πολεοδομία έχει μια σειρά εργασιών και εγγράφων που για να μελετηθούν χρειάζεται ο ίδιος χρόνος και το ίδιο κόστος με ένα σπίτι που έχει ελάχιστες βλάβες. Θα πρέπει λοιπόν να αποσυμφορηθεί το τμήμα μηχανικών και να μπουν στα πιο ουσιώδη.
  5. Οι σεισμόπληκτοι ζητούν επίσης την απαλλαγή από το ΦΠΑ των εργασιών που θα κάνουν στα σπίτια τους και στις επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο είναι ένα μέτρο που ισχύει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου στις φυσικές καταστροφές υπάρχουν ελαφρύνσεις στους πληγέντες.
  6. Ακόμα αιτούνται την περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτηρίων. Ένα κτήριο το οποίο θα φτιαχτεί τώρα θα πρέπει να είναι ασφαλές και περιβαλλοντικά ασφαλισμένο και να μην μπουν οι κάτοικοι στη διαδικασία να βάζουν μονώσεις και θερμοπροσόψεις σε 5 χρόνια από τώρα.

Με λίγα λόγια οι κάτοικοι επιθυμούν να δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης ένα ενιαίο αναπτυξιακό σχέδιο για το χωριό τους και να εκμεταλλευθούν τόσο την τοποθεσία του που είναι δίπλα στο αεροδρόμιο, όσο και το ότι μπορούν από την αρχή να δημιουργηθούν πιο ασφαλή και πιο περιβαλλοντικά σχεδιασμένα σπίτια και καταστήματα.

Η οικονομική διάσταση του ζητήματος και οι κίνδυνοι για τους σεισμόπληκτους

Ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι που μένουν ακόμα στα κοντέινερ είναι ο κίνδυνος διακοπής του ρεύματος. Συνολικά υπάρχουν 7 οικισμοί με εννέα ρολόγια της ΔΕΗ. Αρχικά ο Δήμος είχε λάβει ενημέρωση ότι δεν θα πληρώνουν οι κάτοικοι το ρεύμα ωστόσο η ΔΕΔΔΗΕ απειλεί να το κόψει. Ακόμα οι κάτοικοι δεν έχουν λάβει κάποια επίσημη έγγραφη απάντηση.

Εκτός αυτού κάποιοι από τους κατοίκους που δικαιούνταν τα χρήματα της αρωγής δεν μπόρεσαν να τα πάρουν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Στην ουσία μπλοκαρίστηκαν από τις τράπεζες κάποιοι λογαριασμοί, με το υπουργείο Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Αν και έχουν γίνει ενέργειες για να λυθεί και για το συγκεκριμένο ζήτημα ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια λύση.

Το Συμπέρασμα...

Δεκαεπτά μήνες μετά, το βασικό ερώτημα είναι και θα παραμείνει ένα. Άραγε πότε θα επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους;

Μια υψηλόβαθμη υπάλληλος είχε αναφέρει στον κ. Γκαντάτσιο «Μην περιμένετε να αποκατασταθούν όλα αυτά πριν τα 10 χρόνια» και αυτή τη φράση κανείς δεν ήθελε να την πιστέψει, ωστόσο όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα πρόκειται για την ωμή πραγματικότητα.

Οι κάτοικοι θα διεκδικήσουν όσα τους πήρε ο μεγάλος σεισμός και δεν θα παρατήσουν τις προσπάθειες για να επιστρέψουν στις ζωές τους όπως ήταν πριν τις 27 Σεπτεμβρίου του 2021.