ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων με θέμα την στρατιωτική κινητικότητα του ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων με θέμα την στρατιωτική κινητικότητα του ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων με θέμα τη στρατιωτική κινητικότητα του ευρωπαϊκού Οργανισμού 'Αμυνας («Military Mobility of the European Defence Agency) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ). Τη σύσκεψη διοργάνωσε η διεύθυνση Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Γ1) και τελούσε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η σύσκεψη αποσκοπούσε στην ανάπτυξη, εμπέδωση και εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συναντίληψης των συμμετεχόντων σε ένα από τα προγράμματα της Permanent Structured Cooperation (PESCO) στο αντικείμενο της στρατιωτικής κινητικότητας (Military Mobility) καθώς και στην έκδοση τεχνικής συμφωνίας (Technical Arrangement) που θα διέπει τους κανόνες διέλευσης πλοίων και κατάπλου αυτών στα λιμάνια της ΕΕ.

Η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο εν λόγω πρόγραμμα ως επικεφαλής χώρα (Lead Nation) στον τομέα «Cross Border Movement Permission Procedures for Movement in Europe - CBMP», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Την σύσκεψη παρακολούθησαν ο διευθυντής του Κλάδου Υποστήριξης του ΓΕΕΘΑ υποπτέραρχος Χρήστος Τελλίδης και ο διευθυντής της διεύθυνσης Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ ταξίαρχος Αθανάσιος Βαϊδάνης, ενώ συμμετείχαν συνολικά 40 σύνεδροι από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3 εξειδικευμένα στελέχη από το ΓΕΕΘΑ και 1 από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας της εν λόγω τεχνικής συμφωνίας, καθώς και διακεκριμένοι ομιλητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού 'Αμυνας (European Defence Agency - EDA).