ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2023 - Μηχανογραφικό: Ποιες σχολές έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας - Ειδικός εξηγεί

Πανελλήνιες 2023 - Μηχανογραφικό: Ποιες σχολές έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας - Ειδικός εξηγεί

Πανελλήνιες 2023: Τι πρέπει να γνωρίζουν για τις πανεπιστημιακές σχολές οι υποψήφιοι πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους

Στο Λύκειο τους μπορούν να απευθυνθούν οι υποψήφιοι των Πανελληνιών ώστε να δημιουργήσουν τους προσωπικούς τους κωδικούς για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων τους.

Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι που θέλουν να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο, ή παράλληλο μηχανογραφικό- για την εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ- μπορούν από σήμερα Δευτέρα, 19 Ιουνίου, μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου, να αποκτήσουν password.

Αναλυτικά από το υπουργείο Παιδείας για τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού έχει εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση:

Από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) οι παρακάτω υποψήφιοι:

  • Όσοι έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2023, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μ.Δ. για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ και Π.Μ.Δ. ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος.
  • Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2021 ή 2022, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
  • Οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) έτους 2023 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, θα ξεκινήσει η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων.

Και φέτος οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν και δεύτερο Μηχανογραφικό (παράλληλο Μηχανογραφικό) για την εισαγωγή τους σε Δημόσιο ΙΕΚ.

Φέτος ωστόσο η διαδικασία θα γίνει σε μια και όχι σε δυο φάσεις.

Σύμβουλος σταδιοδρομίας μιλά για τη «βεντάλια των επιλογών» στις Πανελλήνιες

Παράλληλα, για τις άγνωστες σχολές, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα παρουσιάσουν δυναμικές προοπτικές στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια μίλησε στην ΕΡΤ ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, Χρήστος Ταουσάνης.

«Βλέπουμε τα παιδιά μας να επικεντρώνουν τις επιλογές τους σε πέντε, δέκα, είκοσι τμήματα και να μην ανοίγουν τη βεντάλια των επιλογών τους ενώ υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα σπουδών που και είναι αξιόλογα και συνήθως βρίσκονται και σε χαμηλές βαθμολογίες» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Ταουσάνης.

Μιλώντας για το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, το οποίο όπως είπε είναι άγνωστο σε γονείς και μαθητές, σχολίασε ότι έχει ένα από τα πιο μοντέρνα και διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών. «Μιλάμε για ένα τμήμα που θα μάθουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εικονική πραγματικότητα» σημείωσε επισημαίνοντας ότι οι απόφοιτοί του θα έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας.

«Το κομμάτι της πληροφορικής και όλες οι πτυχές του είναι τρομερά περιζήτητο όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά εργασίας» πρόσθεσε ο κ. Ταουσάνης επιλέγοντας στην συνέχεια να αναφερθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής.

Επιλέγοντας την κατεύθυνση Ατόμων με ειδικές ανάγκες οι απόφοιτοι, όπως είπε, θα εργαστούν στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής ως ειδικοί παιδαγωγοί ενώ εάν διαλέξουν την εκπαίδευση ενηλίκων θα γίνουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτές σε έναν κλάδο που θα έχει ζήτηση για στελέχη τα επόμενα χρόνια.

Προγράμματα σπουδών και προοπτικές εργασίας

Αναφερόμενος στις σπουδές digital μαρκετινγκ τόνισε ότι το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρέχει όλα τα εφόδια σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Ταουσάνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Μιλάμε για ένα επιστήμονα των υλικών που είναι σε θέση από το να ασχοληθεί με βιο-συμβατά υλικά (μόσχευμα) μέχρι το πώς ένα κινητό θα έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα» επεσήμανε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας.

Παρουσιάζοντας και άλλα τμήματα που δίνουν τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης μίλησε για τις ειδικότητες “UX – UI Designer” που κάνουν μια υπηρεσία πιο εύχρηστη προς το χρήστη.

«Είναι αυτός ο οποίος πρακτικά θα διευκολύνει τη λειτουργικότητα ενός προϊόντος και είναι αυτός που σε μια επιχείρηση και σε έναν οργανισμό θα κάνει τη ζωή του πελάτη πιο εύκολη» σημείωσε ο κ. Ταουσάνης ο οποίος εστίασε και στις σχολές στατιστικής σε Πανεπιστημιακές Σχολές.

«Η στατιστική είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη. Το είδαμε από την πανδημία μέχρι σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. Ο στατιστικολόγος και ο αναλογιστής είναι δύο πολύ σημαντικές ειδικότητες χρειάζεται μια επιχείρηση για να δει τις πιθανές συνέπειες από μια πράξη ή από έναν κίνδυνο που ελλοχεύει», διευκρίνισε ο ειδικός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ταουσάνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε υπόλοιπες σχολές όπως είναι τα τμήματα Περιβάλλοντος, Μηχανικών Περιβάλλοντος, τα τμήματα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και η κτηνιατρική καλώντας τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων να δουν αναλυτικά τα προγράμματα σπουδών της κάθε σχολής ξεχωριστά πριν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.