ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ - ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι ήρωες - πιλότοι των Καναντέρ που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα

Οι ήρωες - πιλότοι των Καναντέρ που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα

Βαθιά θλίψη σκόρπισε η είδηση του τραγικού θανάτου των δύο αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας που έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές.

Αλλοι δύο πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας προτέθηκαν στο μακρύ κατάλογο αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους, φυλάσσοντας Θερμοπύλες.

Πρόκειται για τον σμηναγό Χρήστο Μουλά, 36 ετών και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, 26 ετών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, όταν το πυροσβεστικό αεροσκάφος Καναντέρ CL–215 κατέπεσε στο Πλατανιστό της Εύβοιας κατά την επιχείρηση πυρόσβεσης.

Ο Περικλής Στεφανίδης, και ο Χρήστος Μουλάς, χειριστές της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης απογειώθηκαν λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι με το CL-215 από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου με προορισμό την Κάρυστο. Το τραγικό συμβάν ξύπνησε μνήμες από παρόμοιες τραγωδίες το μήνα Ιούλιο.

23 Ιουλίου 2007

Ηταν 23 Ιουλίου 2007, όταν πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στα Νέα Στύρα Ευβοίας, κατά τη διάρκεια προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι δύο χειριστές του, ο κυβερνήτης Σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης και ο συγκυβερνήτης Υποσμηναγός Γιώργος Χατζούδης. Οι δύο πιλότοι ανήκαν στη Μοίρα 383 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στάθμευαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, για να συνδράμουν στη δασοπυρόσβεση στη νότια Ελλάδα. Κατά πληροφορίες, το Καναντέρ πραγματοποίησε χαμηλή πτήση, έκανε τη ρίψη νερού και στη συνέχεια ο πιλότος προσπάθησε να του δώσει ύψος, όμως το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε ορεινό όγκο, με αποτέλεσμα να συντριβεί.

15 Ιουλίου 2000 Ήταν 15 Ιουλίου του 2000 όταν ο 41χρονος τότε κυβερνήτης του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-125 με συγκυβερνήτη τον 25χρονο ανθυποσμηναγό Γιάννη Καρασάββα από το Βόλο ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Αργαλαστή Πηλίου. Επιδεικνύοντας αυτοθυσία κατέβηκαν χαμηλά για να πετύχουν τη φωτιά στην «καρδιά» της. Η δεύτερη ρίψη νερού ήταν και η μοιραία, καθώς οι πυκνοί καπνοί είχαν περιορίσει την ορατότητα του πιλότου κι έτσι το CL-215 δεν σηκώθηκε έγκαιρα για να εξέλθει από το πύρινο μέτωπο. Χτύπησε αρχικά σε δένδρο και στη συνέχεια καρφώθηκε στην πλαγιά, παρασύροντας σε τραγικό θάνατο τους δύο πυροσβέστες.

Ο χειριστής του μοιραίου καναντέρ Γιάννης Μυλωνάς, πατέρας τριών παιδιών, είχε εισαχθεί στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1980 και υπηρετούσε στην 355 Μοίρα της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα. Ήταν έμπειρος πιλότος με 7.000 ώρες πτήσεις από τις οποίες οι 1485 ήταν με πυροσβεστικά αεροπλάνα. Ο ανθυποσμηναγός Γιάννης Καρασάββας είχε 455 ώρες πτήσης.

Τη θλίψη τους για το τραγικό περιστατικό εξέφρασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από την 25η έως την 27η Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής –εν ώρα καθήκοντος– των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του Καναντέρ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπρία, την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Στην περιοχή έσπευσαν 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο τραγικός επίλογος

Στις 15:00 το μεσημέρι έγινε γνωστή η είδηση για την πτώση αεροσκάφους Καναντέρ CL-215 που επιχειρούσε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Καρύστου, στην Εύβοια.

Αμέσως στην περιοχή έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η τύχη των δύο χειριστών αγνοούνταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή από την Πυροσβεστική, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Νέα Αγχίαλο Βόλου λίγο πριν από τις 12:00 και επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Καρύστου και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατανιστός.

Πτώση Καναντέρ: Πώς έγινε η συντριβή του αεροσκάφους – Οι τελευταίες πληροφορίες

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως το αεροσκάφος είχε ριχτεί στη μάχη για την κατάστβεση φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου και στη φάση της άφεσης του νερού, προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος, σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση το οπτικό υλικό.

Λίγο μετά κυκλοφόρησε βίντεο ντοκουμέντο από την ΕΡΤ με την πτώση του καναντέρ

Μετά την τραγική αυτή εξέλιξη, ο πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του στο υπουργείο Εργασιας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ανέβαλε την αυριανή επίσκεψή του στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:05 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Πτώση Καναντέρ: Αεροναυπηγός εξηγεί τι έφταιξε για τη συντριβή του αεροσκάφους στην Κάρυστο

Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός και εκδότης του περιοδικού «Πτήση», έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τι μπορεί να έχει συμβεί, ύστερα από την πτώση του Καναντέρ στην Κάρυστο, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αρχικά, τόνισε ότι «τα συγκεκριμένα αεροπλάνα (CL–215) δεν έχουν σύστημα εκτίναξης ή διαφυγής και ότι η καλύτερη ελπίδα για τους χειριστές σε περίπτωση που συμβεί κάτι, είναι να επιχειρήσουν αναγκαστική προσγείωση έστω και σε ανώμαλο έδαφος, όπως συνέβη το 2015 στη Λακωνία και το 2016 στα Δερβενοχώρια».

«Παρ’ ότι η εικόνα που βλέπουμε, δυστυχώς δεν δίνει πολλές ελπίδες, είναι σημαντική, καθώς δείχνει τον πλωτήρα (το βοηθητικό εξάρτημα του αεροπλάνου, το οποίο τον βοηθά στην προσθαλάσσωση για να μην ακουμπήσει το φτερό κάτω) να ακουμπά στις κορυφές των δέντρων. Άγνωστο, ωστόσο, είναι τι συνέβη προηγουμένως και η τροχιά του αεροπλάνου το οδήγησε μέσα στο εδαφικό ανάγλυφο», επεσήμανε και προσέθεσε: «Από εκεί και ύστερα, δεν υπήρχε ούτε χρόνος αλλά κυρίως ούτε χώρος ελιγμών και αμέσως μετά τη ρίψη, επειδή το αεροπλάνο ελαφρώνει, εκτινάσσεται στον αέρα και λαμβάνεται κι αυτό υπόψη για το πώς μπορεί να ακολουθήσει μετά η τροχιά του ιπτάμενου μέσου», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται το ύψος που θα γίνει η ρίψη, απάντησε ότι «η εκπαίδευση των πιλότων γίνεται βάσει προδιαγραφών. Δηλαδή, υπάρχει ένα σημείο εισόδου στην περιοχή της φωτιάς και ένα υπολογιζόμενο σημείο εξόδου.

Πριν γίνει η ρίψη, τα αεροπλάνα περνούν από πάνω και κάνουν επιθεώρηση του χώρου, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά η πρώτη ρίψη της ημέρας μετά την υδροληψία. Αποτελεί θέμα εμπειρίας, συνθηκών και βέβαια όλα γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια. Είναι απόφαση του πιλότου μέχρι τι βάθος θα κατέβει για να κάνει τη ρίψη, χωρίς να υπάρχει κάποιο σύστημα ή κάποιο άλλο βοήθημα, δυστυχώς», ολοκλήρωσε.

Πτώση Καναντέρ: Οι λεπτομέρειες της συντριβής – Βίντεο από την καθοδική πορεία του αεροσκάφους

Το δεξί φτερό του Καναντέρ CL–215 φαίνεται ότι χτυπά σε κάποιο δένδρο και χάνει τον έναν από τους δύο πλωτήρες του, μετά την πολύ χαμηλή ρίψη νερού που έκανε στη φωτιά, το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους, όπως φαίνεται σε πλάνα της ΕΡΤ. Όλες οι προσπάθειες της Πολεμικής Αεροπορίας επικεντρώνονται στον εντοπισμό του πληρώματος. Η πτώση του αεροσκάφους έγινε στις 14:52, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία.

Αποκλειστικό ΕΡΤ – Βίντεο από την πτώση του καναντέρ στην Κάρυστο | 25/07/2023 | ΕΡΤ

Κανένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας δεν απογειώνεται, εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί εξονυχιστικός έλεγχος από τους μηχανικούς. Σημειώνεται ότι το CL–215 αποτελεί ένα από τα παλαιότερα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Μετά τη μοιραία πτώση του Καναντέρ, έχουν απογειωθεί αεροναυαγοσωστικά από τον Βόλο, τη Χίο και το Κοτρώνι του Μαραθώνα, ώστε να συνδράμουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Σε αυτά επιβαίνουν διασώστες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος.

Πτώση Καναντέρ: Πώς έγινε η συντριβή του αεροσκάφους – Οι τελευταίες πληροφορίες

Λίγο πριν από τις 15:00, σημειώθηκε πτώση αεροσκάφους Καναντέρ CL–215 που επιχειρούσε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Καρύστου, στην Εύβοια. Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, η πτώση του CL–215 έγινε στις 14:52.

Σχετικά με την πτώση του Καναντέρ, το αεροσκάφος τη στιγμή που έκανε την προσβολή της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου και στη φάση της άφεσης του νερού, προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος, σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση το οπτικό υλικό.

Πρόκειται για ένα CL–215 της Πολεμικής Αεροπορίας με πλήρωμα 2 χειριστές, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο το πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην περιοχή, ενώ, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ–205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S–70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Σχετικές ειδήσεις

Σχετικές ειδήσεις