ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας: Γιατί επιμένουν για 9η ημέρα οι φωτιές στη Ρόδο

fotia
ΑΡΧΕΙΟ/EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναλύει τους λόγους για τη διάρκεια της πυρκαγιάς στη Ρόδο, αλλά και τις δυσκολίες στην καταστολή της

Πρώτη μέρα αισιοδοξίας η σημερινή ότι πλησιάζει το τέλος του πύρινου εφιάλτη στη Ρόδο, που καίγεται για 9η ημέρα, καθώς κόπασαν οι άνεμοι.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ για τους λόγους για τη διάρκεια της πυρκαγιάς, αλλά και τις δυσκολίες στην καταστολή της.

Όπως είπε η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα και θα ενισχύει αυτά τα φαινόμενα, οπότε και θα έχουμε περισσότερες μέρες καύσωνα με μικρότερη υγρασία στον αέρα, στο έδαφος και στο υπέδαφος. Πιο μεγάλες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

Στη Ρόδο, τα χαρακτηριστικά του δάσους ήταν η έκτασή του της τάξεως των 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων με μορφολογικά σημεία δύσκολα προσεγγίσιμα, ήταν πυκνοό που δεν μπορούσε να διεισδύσει κάποιος, ήταν οι κλιματολογικές συνθηκες πολύ αρνητικές, αλλά και το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, παράγοντες που συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς.

Όσον αφορά στην καταστολή, και στο γιατί δεν χρησιοποιήθηκαν μεγαλύτερα νοικιαζόμενα αεροσκάφη, ο κ.Λέκκας απάντησε πως τα εν λόγω αεροπλάνα επιχειρούν στις στέπες και σε μεγάλες επίπεδες περιοχές, όπου δεν υπάρχει έντονο ανάγλυφο, δεν μπορούν να επιχειρήσουν σε χαράδρες...

Όσον αφορά στο ερώτημα «πού είναι τα αεροπλάνα» ήταν αφοπλιστική η απάντησή του λέγοντας πως «κι άλλα 100 να είχαμε η φωτιά δεν θα έσβηνε, η φωτιά δεν σβήνει με αεροπυρόσβεση αλλά με επίγειες δυνάμεις, η χρήση των πυροσβεστικών αεροσκαφών δεν είναι πανάκεια».