ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Ξάνθη: Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Φωτιά στην Ξάνθη: Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Eurokinissi

Πύρινα μέτωπα σε Ξάνθη, Λάρισα και Ασπρόπυργο με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη για ακόμα μια ημέρα

Ακόμα μια δύσκολη ημέρα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έχει κληθεί σε παράλληλα μέτωπα σε Ξάνθη, Λάρισα και Ασπρόπυργο.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην αγροτική περιοχή Μαγγάνων Ξάνθης, το απόγευμα του Σαββάτου 5 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Επιχειρούν συνολικά 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός.

Φωτιά στον Ασπρόπυργο - Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική υπηρεσία για φωτιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στον Ασπρόπυργο.

Πιο αναλυτικά, η φωτιά ξέσπασε πάνω από τον καταυλισμό στο Σοφό, ενώ στο σημείο επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Φάρσαλα

Φωτιά ξέσπασε στις 5:20 το απόγευμα της Παρασκευής (5/08) στην περιοχή Ναρθάκι στα Φάρσαλα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, η φωτιά δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς καίει θαμνώδη έκταση, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Συνολικά επιχειρούν 17 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο τμήμα, 5 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 3 αεροσκάφη.

Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 6 Περιφέρειες αύριο Κυριακή 6 Αυγούστου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή 06 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.