ΕΛΛΑΔΑ

Ασπρόπυργος: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στο Σοφό - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Ασπρόπυργος: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στο Σοφό - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή
Φωτογραφία αρχείου

Φωτιές: Δύσκολη ημέρα για την πυροσβεστική που δίνει μία ακόμα δύσκολη μάχη με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα 

Εκτός ελέγχου μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Σοφό στον Ασπρόπυργο, με τους ισχυρούς ανέμους να προκαλούν έντονη ανησυχία για την εξάπλωση του μετώπου.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο ενισχύονται συνεχώς, ενώ ο προβληματισμός εντείνεται όσο περνάει η ώρα και νυχτώνει, καθώς θα σταματήσουν οι ρίψεις από τα εναέρια.

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβεστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός με 30 πυροσβέστες και 4 οχήματα από τη Ρουμάνια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη, γίνονται προσπάθειες για να μην φτάσει στο Κανάλι του Μόρνου, ενώ αναστάτωση προκλήθηκε νωρίτερα σε Βοιωτία και Εύβοια, καθώς οι καπνοί είναι ορατοί σε αρκετές περιοχές των νομών.

Νωρίτερα στον Ασπρόπυργο φωτιά είχε εκδηλωθεί και σε επαγγελματικό χώρο στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο έσπευσαν για να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης συνολικά 25 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και φωτιά που εκδηλώθηκε στην Ξάνθη, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μάγγανα. Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 2 αεροσκάφη, τα οποία μετά τις 21:00 θα σταματήσουν τις ρίψεις.

Η πυρκαγιά στα Φάρσαλα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Κυριακή 6 Αυγούστου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή 06 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Οδηγίες προστασίας από τις πυρκαγιές

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:

- το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

- η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

- η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν φωτιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Παράλληλα, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Ακόμη απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

iv. το κάπνισμα μελισσών,

v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σχετικές ειδήσεις