ΕΛΛΑΔΑ

Ήπειρος: Αντιδράσεις για τα σχολεία που κλέινουν - Δεν βρίσκουν δουλειά οι γονείς και φεύγουν

Ήπειρος: Αντιδράσεις για τα σχολεία που κλέινουν - Δεν βρίσκουν δουλειά οι γονείς και φεύγουν
Φωτογραφία Αρχείου

Τι λέει ο δήμαρχος Ζαγορίου για τους λόγους που αναστέλλεται η λειτουργία σε σχολεία της Ηπείρου

Για την αναστολή λειτουργίας σε 29 σχολεία σε χωριά και πόλεις της Ηπείρου για το σχολικό έτος 2023-2024 μίλησε ο δήμαρχος Ζαγοριου στην τηλεόραση της ΕΡΤ, απαντώντας στα ερωτήματα που έχει εγείρει η δυσάρεστη αυτή απόφαση, ενώ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των μαθητών στην Ήπειρο έχει σχεδόν μηδενιστεί σε σημαντικό αριθμό τοπικών κοινοτήτων.

Ο κ. Γιώργος Σουκουβέλος περιγράφει τα προβλήματα τα οποία διώχνουν τους κατοίκους από τα χωριά, ενώ εξηγεί τι επιδεινώνει την κατάσταση με αποτέλεσμα ο αριθμός των μαθητών να μην είναι αρκετός για να γεμίσει τα σχολεία της Ηπείρου.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Ζαγορίου στην ΕΡΤ, οι γονείς δεν βρίσκουν εργασία στην περιοχή και μετακινούνται σε πόλεις, με αποτέλεσμα και τα παιδιά να εγκαταλείπουν τα σχολεία. Σε ένα από τα χωριά ο Δήμος θα κάνει τα πάντα για να μείνει στο χωριό μια δασκάλα και μια νηπιαγωγός, καθώς η απόσταση από τα Γιάννενα είναι 85 χλμ. και η καθημερινή μετακίνηση ειδικά τον χειμώνα με το χιόνι είναι αδύνατη. Κάθε χρόνο η κατάσταση επιδεινώνεται. Τα παιδιά πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

«Το 1979-80 είχαμε 120 παιδιά στο σχολείο. Τώρα ο κόσμος έφυγε στις πόλεις και τα σχολεία ερήμωσαν, όπως και η Ήπειρος», σημειώνει ο κ. Σουκουβέλος. Συγκεκριμένα, στους Ασπράγγελους Ζαγορίου η κατάσταση δεν επιτρέπει αισιοδοξία για το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού τον Σεπτέμβριο.

«Το μεγαλύτερο είναι το θέμα εργασίας και οι απαιτήσεις των γονέων. Ωστόσο, ο Δήμος δεν μπορεί να κατασκευάσει σε κάθε κοινότητα τις υποδομές που χρειάζονται» συνεχίζει. Ενδεικτικά αναφέρονται οι απαιτήσεις για κολυμβητήριο, σχολές χορού και φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Όλα τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πηγαίνουν στα γυμνάσια των Ιωαννίνων. Μόνο τα παιδιά στα Δημοτικά εξακολουθούν να φοιτούν στα υπάρχοντα σχολεία, αλλά και σε αυτά σταδιακά ο αριθμός των μαθητών μειώνεται δραματικά. Η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα εμφανής μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο των 29 σχολείων, τη Δευτέρα (07/08).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα συναντάται στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του νομού. Πρόκειται για 29 εκπαιδευτικά ιδρύματα - 19 νηπιαγωγεία και 10 δημοτικά σε 25 συνολικά χωριά της Ηπείρου, όπου δε θα χτυπήσει κουδούνι την επόμενη σχολική χρονιά.

Η απόφαση έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ από τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, ενώ η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων είναι προσωρινή, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει πως δεν μπορεί να ακολουθήσει ακόμα και το οριστικό κλείσιμο των εν λόγω σχολείων σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τα σχολεία που θα μείνουν κλειστά το έτος 2023-2024:

Νηπιαγωγεία

Άρτα: 7ο Νηπιαγωγείο Άρτας, Νηπιαγωγείων Κεραμάτων, Νηπιαγωγείο Κυψέλης, Νηπιαγωγείο Λουτρότοπου, Νηπιαγωγείο Πέτρας, Νηπιαγωγείο Ροδαυγής.

Θεσπρωτία: Νηπιαγωγείο Γκρίκας, Νηπιαγωγείο Καρβουναρίου, Νηπιαγωγείο Κεστρίνης.

Ιωάννινα: Νηπιαγωγείο Αβγού, Νηπιαγωγείο Βοτονοσίου, Νηπιαγωγείο Διστράτου, Νηπιαγωγείο Μηλιωτάδων, Νηπιαγωγείο Πλατανούσας, Νηπιαγωγείο Τσεπελόβου.

Πρέβεζα: Νηπιαγωγείο Βουβοποτάμου, Νηπιαγωγείο Καστροσυκιάς, Νηπιαγωγείο Πέτρας.

Δημοτικά Σχολεία

Άρτα: Δημοτικό Σχολείο Αγίου Χαραλάμπους Κάτω Αθαμαναίου, Δημοτικό Αμπελιών Αμμοτόπου, Δημοτικό Σχολείο Λουτροτόπου και Δημοτικό Παλαιοκάτουνου.

Ιωάννινα: Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου, Δημοτικό Σχολείο Ζωοδόχου, Δημοτικό Σχολείο Κοντινών, Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς Κουκλεσίου και Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρόπουλου (σημειωνεται ότι το τελευταίο σχολείο υπάρχει μόνο στα χαρτιά καθώς έχει ιδρυθεί ως μονάδα αλλά δεν έχει κατασκευαστεί διδακτήριο).