ΤΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΠΥΡ

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Έβρο: Η επόμενη μέρα στο δάσος της Δαδιάς – Τι μέτρα ζητούν οι δασολόγοι

Φωτιά στον Έβρο: Η επόμενη μέρα στο δάσος της Δαδιάς – Τι μέτρα ζητούν οι δασολόγοι
INTIME

Φωτιά στον ΈβροΓια 12η ημέρα καίει η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς - Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την δασοπροστασία ζητούν οι δασολόγοι - Επιτακτική ανάγκη για Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασία - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο δρ. Ιωάννης Σπανός Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας.

Την εφαρμογή του παλιού μοντέλου δασοπραστασίας ζητούν όλο και περισσότεροι εμπλεκόμενοι στην προστασία του δασικού μας πλούτου.

Όπως επισημαίνουν, τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια όταν η ευθύνη για τις δασικές πυρκαγιές πέρασε από τα δασαρχεία στην Πυροσβεστική, υιοθετήθηκε το μοντέλο που βασίζεται στην καταστολή και όχι στην πρόληψη.

Οι δασικές υπηρεσίες εντάχθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τον προηγούμενο ρόλο τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr ο δρ. Ιωάννης Σπανός Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας.

«Ο λόγος που δεν μπορούμε να την σταματήσουμε είναι διότι περιοχή είναι πολύ δύσκολη και υπάρχει τεράστια βιομάζα από τραχεία πεύκη. Επίσης ένας ακόμα πολύ καλός λόγος είναι ότι οι δασολογικοί υπάλληλοι έχουν μείνει εκτός του προβλήματος της δασοπρόληψης.

Η πυρκαγιά σε δυο τρεις μέρες θα τελειώσει όμως θα έχει κάψει τεράστιες εκτάσεις. Πρέπει να αλλάξει το νομικό καθεστώς και να γίνει ενιαίος φορέας δασοπροστασίας που θα την ευθύνη θα έχουν επιστήμονες (δασολόγοι - περιβαλλοντολόγοι) και σε αυτόν να ενταχθεί και η πρόληψη και οι καταστολή», αναφέρει στο Newsbomb.gr, o δρ. Ιωάννης Σπανός.

Και προσθέτει: «Η πρόληψη είναι το κύριο. Αυτήν τη στιγμή ξοδεύονται δισεκατομμύρια για την κατάσβεση και αποκατάσταση. Η πρόληψη όμως είναι το πιο σημαντικό και έχει πολλά στάδια. Πρέπει η φωτιά να… χτυπηθεί το πολύ σε 15 λεπτά.

Οι πυροσβέστες καταστέλλουν και φεύγουν. Οι πρόληψη και οι αντιπυρικές λωρίδες γίνονται τον χειμώνα. Όμως τα δασολογικά γραφεία έχουν αποδυναμωθεί από δασολόγους και δασικούς υπαλλήλους. Πρέπει άμεσα η πολιτεία να καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Αυτά τα λέμε εδώ και 25 χρόνια».

Το περίφημο αντιπύρ και οι mega-fires

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της συσσώρευσης της βιομάζας στα δάση είναι η ελεγχόμενη χρήση της φωτιάς κυρίως μέσω της προδιαγεγραμμένης καύσης. Εργαλείο δασοπυρόσβεσης μπορεί να γίνει και η ίδια η φωτιά μέσω της μεθόδου αντιπύρ, η οποία στηρίζεται στη χρήση φωτιάς που ανάβουν οι δασοπυροσβέστες στον δρόμο μιας επερχόμενης πυρκαγιάς με στόχο να ανακόψουν την εξάπλωσή της.

Ευλόγως αναρωτήθηκε πρόσφατα ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παλαιολόγος Παλαιολόγου, για ποιο λόγο τις μέρες που ήταν πεσμένoς ο άνεμος στον Έβρο δεν χρησιμοποιήθηκε από τους δασοκομάντος το περίφημο αντιπύρ. Οι παλιοί δασικοί του Έβρου πάντως είχαν ως πάγια τακτική τους να το χρησιμοποιούν μέχρι που έχασαν τη δασοπυρόσβεση και όλες οι αρμοδιότητες πέρασαν στην Πυροσβεστική.

Για την συγκεκριμένη μέθοδο πυρόσβεσης ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας ανέφερε στο Newsbob.gr: «Το αντιπύρ πρέπει να το κάνουν επιστήμονες. Δεν έχουν τις γνώσεις οι πυροσβέστες. Θέλει μεγάλη επιστημονική μόρφωση για να γίνει και είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ενιαίος φορέας δασοπροστασίας.

Όσον αφορά τις mega-fires και η κλιματική αλλαγή είναι η καραμέλα που δίνουν στους πολίτες. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει συντονισμός. Αυτό το λένε οι πολιτικοί γιατί έχουν ευθύνες από όλα τα κόμματα τα τελευταία 25 χρόνια».

Η καταστροφική πυρκαγιάς στη Δαδιά

Παρ’ ότι η εικόνα από την καταστροφική φωτιά στον Έβρο παρουσιάζει βελτίωση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν το βράδυ (29η προς 30ή Αυγούστου).

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από το «πριν» και το «μετά» του εφιαλτικού «πύρινου μετώπου» στο δάσος της Δαδιάς. Τα καταπράσινο φυσικό τοπίο μετετράπη σε κρανίου τόπος.

Ολονύχτια «μάχη» με τις αναζωπυρώσεις στον Έβρο, 12η μέρα ασύλληπτης καταστροφής

Για ακόμη ένα βράδυ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στον Έβρο, έδωσαν «μάχη» με τις αναζωπυρώσεις. Οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονται στις περιοχές Λευκίμμη, Κοτρωνιά και Τρεις Βρύσες, όπου σημειώνονται οι περισσότερες αναζωπυρώσεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Ταυτόχρονα, εστίες εντοπίζονται και στην περιοχή των Κασσσιτερών.

Πριν από ένα εικοσιτετράωρο, λίγο μετά τις 18:00, σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην Κοτρωνιά, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το «112» σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή, με την οδηγία να κατευθυνθούν προς Γιαννούλη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ, 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος, μόλις ξημέρωσε. Ανάμεσα στους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες στον Έβρο είναι δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία και Αλβανία.

Πάνω από 800.000 καμένα στρέμματα – Νέα δορυφορική εικόνα από τον «πύρινο εφιάλτη»

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα παρουσιάσθηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως τις 12:28 της 28ης Αυγούστου), σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων. Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δείτε την εξέλιξη

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πολλές περιοχές της χώρας

Παραμένει και σήμερα (30/08) υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Σχετικές ειδήσεις