ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Έβρο: Το «πριν» και «μετά» της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Δαδιά

Φωτιά στον Έβρο: Το «πριν» και «μετά» της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Δαδιά
INTIME.

Η φωτιά στον Έβρο βρίσκεται σε εξέλιξη για δωδέκατη ημέρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν συνεχείς «μάχες» με τις αναζωπυρώσεις.

Παρ’ ότι η εικόνα από την καταστροφική φωτιά στον Έβρο παρουσιάζει βελτίωση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν το βράδυ (29η προς 30ή Αυγούστου).

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από το «πριν» και το «μετά» του εφιαλτικού «πύρινου μετώπου» στο δάσος της Δαδιάς. Τα καταπράσινο φυσικό τοπίο μετετράπη σε κρανίου τόπος.

Ολονύχτια «μάχη» με τις αναζωπυρώσεις στον Έβρο, 12η μέρα ασύλληπτης καταστροφής

Για ακόμη ένα βράδυ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στον Έβρο, έδωσαν «μάχη» με τις αναζωπυρώσεις. Οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονται στις περιοχές Λευκίμμη, Κοτρωνιά και Τρεις Βρύσες, όπου σημειώνονται οι περισσότερες αναζωπυρώσεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Ταυτόχρονα, εστίες εντοπίζονται και στην περιοχή των Κασσσιτερών.

Πριν από ένα εικοσιτετράωρο, λίγο μετά τις 18:00, σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην Κοτρωνιά, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το «112» σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή, με την οδηγία να κατευθυνθούν προς Γιαννούλη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ, 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος, μόλις ξημέρωσε. Ανάμεσα στους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες στον Έβρο είναι δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία και Αλβανία.

Πάνω από 800.000 καμένα στρέμματα – Νέα δορυφορική εικόνα από τον «πύρινο εφιάλτη»

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα παρουσιάσθηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως τις 12:28 της 28ης Αυγούστου), σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων. Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Το πιο πιθανό να μην έχουμε ξανά το δάσος της Δαδιάς, ήταν καταστροφή μη αναστρέψιμη»

Τον φόβο πως δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς εξέφρασε στο MEGA ο καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών Αλέξανδρος Δημητρακόπουλο.

Ο καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών αναφέρθηκε στη σημασία του δάσους της Δαδιάς, αλλά και για την τεράστια οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στο οικοσύστημα της περιοχής.

«Ήταν ένα μοναδικό δάσος, ένα δάσος που ήταν προστατευμένο από το δίκτυο Natura, δεδομένου ότι ήταν οικότοπος που σαν αυτόν δεν υπήρχε άλλος λόγω της σύνθεσης και της μορφής του. Με την καταστροφή του, επειδή απαιτούνται τόσα πολλά χρόνια για να ξαναγίνει, το πιο πιθανό είναι να μην το έχουμε ξανά. Ήταν μία καταστροφή μη αναστρέψιμη.

Η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αρχέγονα δέντρα της μαύρης πεύκης, πάνω στα οποία φώλιαζαν οι μαυρόγυπες και τα όρνια.

Στη συνέχεια ο κος Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε σε μία σειρά από δράσεις για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς.

«Για το δάσος της Δαδιάς θα πρέπει να υπάρξει από χθες η αρχή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, είτε σαν κλαδοδέματα είτε σαν κορμοτεμάχια. Όποιαδήποτε πρόχειρη κατασκευή θα σταματήσει το χώμα να φύγει από τη Δαδιά με τις βροχές και να μην κατέβει σαν λάσπη στα πεδινά της Αλεξανδρούπολης», είπε.

«Χρειάζεται ένας εκ βάθρων νέος σχεδιασμός με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, που θα συμμετέχει το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και η δασική υπηρεσία και οι ΟΤΑ με οργανόγραμμα, που θα είναι καθορισμένες οι αρμοδιότητες», είπε για την προστασία των δασών.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πολλές περιοχές της χώρας

Παραμένει και σήμερα (30/08) υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Σχετικές ειδήσεις