ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Μαίνονται τα μέτωπα σε Λεπτοκαρυιά και Κοτρωνιά

Έβρος: Μαίνονται τα μέτωπα σε Λεπτοκαρυιά και Κοτρωνιά
INTIME

Έβρος: Για ενδέκατη ημέρα καίει η καταστροφική πυρκαγιά με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να επικεντρώνονται σε δύο μέτωπα.

Με αυξημένες επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις και με ήπιους ανέμους συνεχίζονται σήμερα οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στα δύο εναπομείναντα μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο, στη Λεπτοκαρυά και την περιοχή της Κοτρωνιάς.

Σύμφωνα με τη δασάρχη Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη από χθες η προσπάθεια των δυνάμεων πυρόσβεσης έχει επικεντρωθεί στο μεγάλο σε μήκος μέτωπο της Κοτρωνιάς προσπαθώντας να το περιορίσουν, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με μηχανήματα έργου και για την αναχαίτιση της πυρκαγιάς αλλά και για την προστασία των αναδασώσεων Πεύκης που υπάρχουν στην περιοχή.

Ειδικότερα σήμερα επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Το «θηρίο» Jumbo Track Multi έσωσε τη Δαδιά

Στο δάσος της Δαδιάς επιχείρησε και το όχημα Jumbo. Ένα άρμα μάχης που έχει μετατραπεί σε πυροσβεστικό όχημα, με δυνατότητα να βρεθεί σε πολύ δύσβατα σημεία και να ρίξει μεγάλες ποσότητες νερού επάνω στις πύρινες φλόγες. Το θωρηκτό δίνει τη μάχη του μαζί με πεζοπόρα τμήματα και βοήθησε ιδιαίτερα στο να ανακοπεί η ορμή του μετώπου μέσα στη Δαδιά.

Όπως έγινε γνωστό, έπειτα από εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημητρίου Πέτροβιτς, στη μάχη με τις φλόγες ριχτεί και το ειδικό πυροσβεστικό όχημα JUMBO TRACK MULTI, πρώην Leopard. Το όχημα αυτό της RAM EUROPE διέθεσε εθελοντικά ο ιδιοκτήτης της, Ρέντζος Θεόδωρος απο τον Ορχομενό Βοιωτίας.

Το εδικό όχημα Jumbo Track Multi, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του έχει μία δεξαμενή 15.000 λίτρων, ένα ντόζερ -μία λεπίδα- δηλαδή που ανοίγει ζώνες πυρασφάλειας, έναν θάλαμο διάσωσης περίπου 10 ατόμων και ένα κανόνι που πετάει 80 μέτρα το νερό.

Πάνω από 800.000 καμένα στρέμματα - Νέα δορυφορική εικόνα από την καταστροφή

Nεότερα δορυφορικά δεδομένα παρουσιάστηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.