ΕΛΛΑΔΑ

Κοριοί: Πώς θα καταλάβετε αν υπάρχουν στο σπίτι σας – Τι συμβουλεύουν ειδικοί

Κοριοί: Πώς θα καταλάβετε αν υπάρχουν στο σπίτι σας – Τι συμβουλεύουν ειδικοί
AP, φωτογραφία αρχείου.

«Ο κοριός μπορεί να είναι παντού», προειδοποίησε ο εντομολόγος και εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Απεντομωτών, Γιώργος Σιχάνης, σημειώνοντας ότι «το καλύτερο είναι να εμπιστευθούμε έναν επαγγελματία» για την καταπολέμηση του προβλήματος, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Οι κοριοί φαίνεται ότι «τρύπωσαν» για τα… καλά (και) στην Αττική, αφού προέκυψε νέα καταγγελία για περιστατικό σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο εντομολόγος και εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Απεντομωτών, Γιώργος Σιχάνης, «έκρουσε τον κώδωνα» του κινδύνου για το φαινόμενο εμφάνισης και ανάπτυξης του εντόμου, προτρέποντας τους πολίτες να δώσουν μεγάλη σημασία στα σημεία αναγνώρισης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Πώς να καταλάβετε αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα

«Κρούσματα κοριών υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, απλώς τον τελευταίο καιρό έχουμε μία συχνότερη παρουσία, η οποία οφείλεται και στις περιπτώσεις που εντοπίσθηκαν στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ως εταιρεία, έχουμε λάβει κλήσεις από μεγάλα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργαζόμαστε, κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και ιδιώτες που μεταφέρουν το πρόβλημα στο σπίτι τους και επιζητούν λύση. Ο κοριός είναι ένα έντομο – ταξιδιώτης, δεν κοιτά ούτε κοινωνικές τάξεις, ούτε τίποτα· επισκέπτεται όλες τις κατοικίες.

Ο μόνος τρόπος για κάποιον άνθρωπο να καταλάβει αν έχει πρόβλημα με τους κοριούς στο σπίτι του, είναι τα τσιμπήματα. Αν έχει το χαρακτηριστικό του “γαζί” στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, δηλαδή εκεί όπου δεν ακουμπά ρούχο.

Επιπλέον, μπορεί να αναγνωρίσει είτε το έντομο (είναι περίπου 4 – 5 χιλιοστά και έχει περίπου το σχήμα φακής), είτε το αυγό του (περίπου 1 χιλιοστό και λαμπιρίζει), είτε κάποιες μαύρες κηλίδες που εντοπίζουμε στα έπιπλα και άλλα σημεία και αποτελεί την άπικτη αιμοσφαιρίνη του κοριού. Τα σημεία αναγνώρισης αποτελούν το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος», ανέφερε αρχικά ο κ. Σιχάνης.

«Ο κόσμος ανησυχεί για τους κοριούς»

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλές κλήσεις, διότι ο κόσμος έχει ανησυχία. Επίσης, βλέπουμε μία αύξηση στις υπόλοιπες επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε, αλλά και λαμβάνουμε ειδοποίηση και από ασθενείς, οι οποίοι γυρνούν από νοσοκομεία και έχουν περιστατικά. Ο κοριός μπορεί να είναι παντού. Σε καθίσματα λεωφορείου, αεροπλάνου ή σινεμά, όπου πάει το μυαλό σας. Προσωπικά, τον έχω συναντήσει ακόμη και σε καφετέρια.

Η ανάπτυξη των κοριών και η έξαρση του φαινομένου δε σχετίζεται με το κλίμα, αλλά με δύο παράγοντες: Πρώτον, την αύξηση των διεθνών μεταφορών, δηλαδή τη ραγδαία άνοδο των μετακινήσεων του κόσμου, με αεροπλάνα, πλοία και άλλα μέσα· και δεύτερον, την προκατάληψη των πολιτών αναφορικά με τη χρήση εντομοκτόνων μέσα στα σπίτια. Δηλαδή, είναι λίγο διστακτικοί.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν με λιγότερο “επιβλαβείς” μεθόδους, ενώ τα σκευάσματα είναι ακίνδυνα για τις κατοικίες ούτως ή άλλως και δεν πρέπει να έχουν ενδοιασμούς. Να καλούν τον επαγγελματία και να τον εμπιστεύεται για τη λύση του προβλήματος», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Η σχέση που έχουμε με τον επαγγελματία, αποτελεί μία μακροχρόνια δέσμευση»

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και ενημερωμένοι, προκειμένου να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε το ζήτημα και να καλέσουμε εγκαίρως τον ειδικό, με τον οποίο θα το διαχειρισθούμε. Ακολουθούμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα και τεχνικές ελέγχου των ζωικών εχθρών. Το καλύτερο είναι να εμπιστευθούμε έναν επαγγελματία, που θα μάς οδηγήσει στην επίλυση του θέματος, με σίγουρα και ασφαλή βήματα.

Ωστόσο, η σχέση που έχουμε με τον επαγγελματία, αποτελεί μία μακροχρόνια δέσμευση. Λόγω του γεγονότος ότι ο κοριός επιμένει και εισχωρεί στα πλέον δυσπρόσιτα σημεία, ενδεχομένως να απαιτηθούν περισσότερες από μία επισκέψεις για τη λύση του προβλήματος. Πρέπει να τον εμπιστευόμαστε και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του», ολοκλήρωσε ο εντομολόγος και εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Απεντομωτών, Γιώργος Σιχάνης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις