ΕΛΛΑΔΑ

Καλοκαίρι στην «καρδιά» του φθινοπώρου – Πού οφείλεται η «απόβαση» κουνουπιών στην Ελλάδα

Καλοκαίρι στην «καρδιά» του φθινοπώρου – Πού οφείλεται η «απόβαση» κουνουπιών στην Ελλάδα
AP.

Οι καλοκαιρινές «εξάρσεις» του καιρού –στην Ελλάδα, αλλά και όλον τον κόσμο– ευνοούν την επανεμφάνιση κουνουπιών.

Ο πλανήτης διανύει τον θερμότερο Οκτώβριο τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ, σε πολλές περιοχές της χώρας μας, η θερμοκρασία είναι 5℃ – 6℃ υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα της εποχής. Αυτός ο καιρός ευνοεί και την επανεμφάνιση κουνουπιών, τα οποία έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες ημέρες.

Όσο το σκηνικό του καιρού δε φαίνεται να μεταβάλλεται έως και τις αρχές Νοεμβρίου, οι υψηλές θερμοκρασίες, ζέστη σε συνδυασμό με υγρασία, ευνοούν την παρουσία των κουνουπιών. Ακόμη, έρευνες ειδικών προειδοποιούν για φόβους ραγδαίας εξάπλωσης της ελονοσίας.

Με την κλιματική αλλαγή να φέρνει νέα είδη κουνουπιών, ήδη η Ελλάδα καταγράφει αρκετά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ, απειλείται και από νέες ασθένειες, όπως ο ιός Ζίκα.

Κουνούπια: Πώς ακριβώς μάς… πίνουν το αίμα και τι συμβαίνει στον οργανισμό μας – Βίντεο

Άραγε, έχετε αναρωτηθεί πόσο διαρκεί ένα τσίμπημα του κουνουπιού, αλλά και πώς μάς… πίνει το αίμα; Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι φανταζόμαστε, καθώς το κουνούπι –πάντα θηλυκό– που τσιμπά τον άνθρωπο, εφαρμόζει μία σύνθετη διαδικασία για να ρουφήξει το αίμα.

Η διαδικασία θα χαρακτηριζόταν ως «υψηλής τεχνολογίας». Υπενθυμίζεται ότι μονάχα τα θηλυκά κουνούπια πίνουν το αίμα του ανθρώπου, προκειμένου να λάβουν τις πρωτεΐνες που χρειάζονται, για να αναπαραχθούν. Αντίθετα, τα αρσενικά κουνούπια απορροφούν μόνο φυτικούς χυμούς και κυρίως γλυκούς σε γεύση.

Βρίσκουν τον στόχο

Πώς, λοιπόν, τα θηλυκά κουνούπια μάς ρουφούν το αίμα; Διαθέτοντας μυτερή και λεπτή προβοσκίδα, το πρώτο τους βήμα είναι να βρουν τον στόχο. Κυρίως, ο στόχος εντοπίζεται με τη μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει το σώμα και στη συνέχεια, επιλέγουν το ακριβές σημείο που θα δαγκώσουν, που συνήθως είναι πιο γλυκό. Οι άνθρωποι που ιδρώνουν περισσότερο, είναι πιθανότερο να γίνουν στόχοι τσιμπημάτων από κουνούπια.

Η τοπική αναισθησία και οι έξι βελόνες

Αφού το κουνούπι προσγειωθεί στο σημείο του δέρματος που θα επιλέξει, θα φτύσει πρώτα λίγο σάλιο, εφαρμόζοντας τοπική αναισθησία στο δέρμα. Στη συνέχεια, θα χρειασθεί έξι βελόνες για να ρουφήξει το αίμα. Καθεμία βελόνα έχει διαφορετικό και σαφή καταμερισμό εργασίας.

Οι δύο πρώτες βελόνες είναι πιο αιχμηρές και τσιμπούν το δέρμα για να εισχωρήσουν σε αυτό. Οι δύο τελευταίες κυρίως απομακρύνουν τα εμπόδια που θα εντοπίσουν. Μόλις αυτές οι τέσσερις βελόνες συντονιστούν, αρχίζει η διαδικασία. Το αίμα δεν θα ρουφηχτεί αμέσως. Το κουνούπι θα χρησιμοποιήσει τη μεσαία βελόνα, για να εγχύσει μία χημική ουσία στο αίμα και να αποτρέψει την πήξη του.

Τότε, η έκτη βελόνα ρουφά το αίμα. Μπορεί να εντοπίσει αυτόματα τα κατάλληλα αιμοφόρα αγγεία και στη συνέχεια προχωρά στη διαδικασία χωρίς δισταγμό. Κατά την αναρρόφηση του αίματος, θα φέρει και τον ιό στο ανθρώπινο σώμα.

Γιατί το τσίμπημα προκαλεί φαγούρα και πρήξιμο

Η διαδικασία της αιμοληψίας διαρκεί περίπου 1.5 λεπτό, ενώ, το κουνούπι θα απορροφήσει από 2 έως 5 χιλιοστόγραμμα αίματος, που θα αποθηκεύσει στην κοιλιά του. Η ποσότητα είναι περίπου η διπλάσια του βάρους του.

Όταν κάποιος νιώθει πόνο από το τσίμπημα, στην πραγματικότητα το κουνούπι έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ακόμη κι αν το θανατώσει, το δέρμα θα πρηστεί και θα εκδηλωθεί φαγούρα, επειδή το σάλιο που φτύνει το κουνούπι στο αίμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση για την εξάλειψη των ξένων βακτηρίων. Στην περιοχή του τσιμπήματος, θα μεταφερθεί μια μεγάλη ποσότητα ανοσοποιητικών κυττάρων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρήζεται το σημείο που τσίμπησε το κουνούπι.

Σχετικές ειδήσεις