ΕΛΛΑΔΑ

Τρομάζει το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Θέματα ασφαλείας σε όλη τη σιδηροδρομική γραμμή

Τρομάζει το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Θέματα ασφαλείας σε όλη τη σιδηροδρομική γραμμή
In Time

Προβληματίζει η κατάσταση του κεντρικού σιδηροδρομικού δικτύου, ένα χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη που βύθισε στο πένθος τη χώρα.

Ζητήματα ασφαλείας εντοπίζονται σε όλη της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη, ακριβώς ένα χρόνο μετά την ασύλληπτη τραγωδία των Τεμπών.

Μία παρέα νέων παιδιών, η Βασιλική, ο Νίκος και ο Θανάσης ταξιδεύουν βράδυ με το τρένο. Τα τρία άτομα μπαίνουν στο δρομολόγιο για πρώτη φορά μετά το δυστύχημα. Οι τρεις νέοι αποκαλύπτουν στην κάμερα του Mega πως το σκέφτηκαν δύο και τρεις φορές πριν πάρουν την απόφαση να κλείσουν εισιτήριο.

«Τα μπροστά βαγόνια είναι άδεια, ενώ στα πίσω βαγόνια είναι όλα κλειστά» αποκαλύπτει ο επιβάτης για να συμπληρώσει πως «η γενική εντύπωση που βγαίνει, είναι πως όλοι ανησυχούν».

«Πριν ταξίδευα πολύ, πλέον όχι. Πριν έτρεχε, τώρα πάει πολύ πιο σιγά. Αλλά πολλά είναι και αυτά που δεν καταλαβαίνουν οι επιβάτες. Πριν μπω, το σκέφτομαι και το ξανασκέφτομαι», λέει ένας ακόμα επιβάτης.

Προβλήματα και αγωνία...

Σύμφωνα με την έρευνα του Mega, οι ελλείψεις που δεν καθιστούν τον σιδηρόδρομο απόλυτα ασφαλή, ξεκινούν πριν καν το τρένο βγει από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Συγκεκριμένα, στη διασταύρωση στον Άγιο Στέφανο, ο σταθμάρχης βάρδιας κλείνει χειροκίνητα τις μπάρες. Και μπορεί να έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημέρα που καταγγέλθηκε ότι δεν λειτουργούν τα ηχητικά σήματα ενημέρωσης για τη διέλευση του τρένου, όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Από τη συγκεκριμένη διασταύρωση περνούν τρένα, ΙΧ, σχολικά λεωφορεία, ακόμη και μαθητές.

Οι σταθμάρχες από την πλευρά τους, ζουν με το άγχος ενώ οι μηχανοδηγοί κορνάρουν και περνάνε από το σημεία που είναι προβληματικά.

Τα θέματα ασφαλείας εντοπίζονται σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, ενώ να σημειωθεί πως οι γραμμές που ξήλωσε η κακοκαιρία Daniel, δεν έχουν ακόμα επιδιορθωθεί.