ΕΛΛΑΔΑ

Για το λαθρομεταναστευτικό βρέθηκε ο Δένδιας στις Βρυξέλλες (βίντεο)

Για το λαθρομεταναστευτικό βρέθηκε ο Δένδιας στις Βρυξέλλες (βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τη Σουηδή Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Eσωτερικών Yποθέσεων κα. C. Malmstrom.

«Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά. Να εκπλήξουμε την Ευρώπη ευχάριστα. Να δείξουμε ότι μπορούμε να απορροφήσουμε τα κονδύλια, ότι μπορούμε να εκτελέσουμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά από την άλλη ότι περιμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που τελικά δεν είναι μόνο Ελληνικό. Νομίζω δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο που να πιστεύει ότι το 1.000.000 μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα για την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται επειδή είμαστε πύλη και χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι ευθέως αντιληπτά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός μετά τη συνάντησή του με την κα Malmstrom.

Παράλληλα, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. J. Daul, καθώς και με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Η. Zwoboda. Επιπλέον, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Υπουργός ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου και Συνόρων: Η περίπτωση της Ελλάδας», όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς και Ελλήνων και ξένων Ευρωβουλευτών, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου. Στην ομιλία του, ο κ. Δένδιας, αφού παρουσίασε την δύσκολη οικονομική κατάσταση, την οποία χαρακτήρισε ως «την χειρότερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και στην οποία η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσανάλογα υψηλές παράνομες μεταναστευτικές ροές, ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πλήρη λειτουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, την ομαλή λειτουργία της Αρχής προσφυγών και την δημιουργία Υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ο όγκος των εκκρεμών αιτημάτων ασύλου. Δήλωσε επίσης, ότι θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα 25 κέντρα πρώτης υποδοχής σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπου θα οδηγούνται οι παράνομοι μετανάστες που θα συλλαμβάνονται και θα παραμένουν εκεί για σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι δηλαδή να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Στα κέντρα αυτά θα τους εξασφαλίζεται νομική βοήθεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Απέχουμε 12 μήνες από την πραγματοποίηση των παραπάνω», υπογράμμισε εμφατικά ο Υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην πρωτοφανή οικονομική κρίση».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαραίτητη την επέκταση της επιχειρησιακής δράσης της FRONTEX και στο έδαφος της Τουρκίας προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων και να ενισχυθεί η προσπάθεια εξάρθρωσης των εγκληματικών κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Τουρκίας. Κατηγόρησε επίσης την γειτονική χώρα για έλλειψη συνεργασίας στο ζήτημα των επιστροφών των παράνομα εισερχομένων μεταναστών και απροθυμία εφαρμογής των όσων ορίζει η διμερής συμφωνία. «Από τα 180.000 αιτήματα επιστροφών που κατέθεσε η Ελλάδα στην Τουρκία, η γειτονική χώρα αποδέχτηκε μόνο τα 11.000 ενώ τελικά ολοκληρώθηκαν μόλις τα 3.000» σημείωσε ο Υπουργός. Με το πέρας της συνάντησης ακολούθησαν και δηλώσεις on camera του κ. Δένδια, τις οποίες παραθέτουμε.