ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» και στα τάματα λόγω κρίσης

«Κούρεμα» και στα τάματα λόγω κρίσης

Οι πιστοί επιλέγουν επάργυρα αφιερώματα καθώς οι τιμές των χρυσών και ασημένιων είναι απαγορευτικές

Μια από τις λεγόμενες «βαριές βιομηχανίες» για την Ελλάδα αποτελεί ο θρησκευτικός τουρισμός, χάρη στον οποίο δεκάδες περιοχές στην Ελλάδα συντηρούνται και αναπτύσονται.

Ξενοδόχοι, ταξιδιωτικοί πράκτορες, ιδιοκτήτες καταστημάτων και εστιατορίων, έμποροι εκκλησιαστικών ειδών, ζουν από τον θρησκευτικό τουρισμό και τους χιλιάδες πιστούς που κατακλύζουν κάθε περιοχή της χώρας όπου λατρεύεται η Παναγία.

Η οικονομική κρίση ωστόσο δεν άφησε ανεπηρέαστο και αυτό το είδος τουρισμού, ακόμα και σήμερα ανήμερα της Μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τον Δεκαπενταύγουστο, το νησί της Τήνου, δέχεται φέτος ισχυρό πλήγμα, καθώς παρουσιάζει μείωση της επισκεψιμότητας που αγγίζει ακόμα και το 50%.

Στο ναδίρ και κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, με την πτώση των πωλήσεων να φτάνει το 60% - 70% ακόμα και στον κεντρικό εμπορικό δρόμο που οδηγεί στην Παναγία.

Επιλέγουν επάργυρα τάματα

Ακόμα και τα τάματα έχει χτυπήσει η οικονομική κρίση και το Μνημόνιο.

Εξαιτίας της οικονομικής στενότητας, οι περισσότεροι πιστοί επιλέγουν πλέον επάργυρα τάματα, αφού οι τιμές για χρυσά και ασημένια αφιερώματα είναι απαγορευτικές.

Τα χρυσά τάματα μπορεί να ξεπεράσουν τα 50 ευρώ, τα ασημένια κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 ευρώ, ενώ τα επάργυρα πωλούνται από 2,5 ευρώ.

Φειδωλοί όμως είναι οι προσκυνητές και στα δώρα, μιας και επιλέγουν κάτι συμβολικό, όπως εικονίτσες, σταυρουδάκια και κομποσκίνια που αξία τους δεν ξεπερνά τα 2 ή 3 ευρώ το πολύ.

Πάνε να προσκυνήσουν και φεύγουν

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλοί πιστοί πηγαίνουν να προσκυνήσου και φεύγουν αυθημερόν.
Ορισμένοι δεν κάθονται ούτε μία μέρα, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν διαμονή και φαγητό.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να πέσει ο τζίρος και οι επιχειρηματίες να λησμονούν τις παλιές καλές εποχές.

Πάντως, τόσο η Τήνος όσο και η Βέροια αναμένεται να δεχτούν -έστω και για μία ημέρα- χιλιάδες πιστούς. Κάθε χρόνο από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κατά μέσο όρο επισκέπτονται την Παναγία της Τήνου, ενώ περίπου πεντακόσιες χιλιάδες επισκέπτες δέχεται η Παναγία Σουμελά στην Ημαθία.