ΕΛΛΑΔΑ

Στο αυτόφωρο όσοι οικοδομήσουν στα καμένα

Στο αυτόφωρο όσοι οικοδομήσουν στα καμένα

Άμεση κατεδάφιση των υπό ανέγερση κτισμάτων στις δασικές εκτάσεις που κάηκαν το καλοκαίρι στην Ανατολική Αττική, αλλά και συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου ζητεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Σακελλάκος.

Με παραγγελία του προς τα αρμόδια δασαρχεία Πεντέλης, Πάρνηθας, Καπανδριτίου, Λαυρίου, Αιγάλεω και Μεγάρων εφιστά αυξημένη επαγρύπνηση για τον κίνδυνο ανέγερσης αυθαίρετων κτισμάτων στις δημόσιες και ιδιωτικές δασικές περιοχές που κατέκαψαν οι πυρκαγιές και δη σε αυτές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Ειδικότερα, με το έγγραφο του ο κ. Σακελλάκος ζητεί από τα δασαρχεία :

1. Να εποπτεύουν και να επιτηρούν αδιαλείπτως τις καμένες δημόσιες και ιδιωτικές δασικές εκτάσεις και κυρίως τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες . σε περίπτωση που αντιληφθούν την έναρξη οικοδομικών εργασιών για την κατασκευή κτίσματος ή τη φύτευση ελαιοδέντρων , οφείλουν είτε από μόνοι τους, είτε με τη συνδρομή άλλων αρχών ( δήμοι, περιφέρεια , αστυνομία) να προβαίνουν πάραυτα στην κατεδάφιση και την καταστροφή των αυθαιρέτων .

2. Να προβαίνουν στη σύλληψη και παραπομπή των υπαιτίων στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και στην κατάσχεση των μηχανημάτων και των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν.

3. Να ενημερώνουν τους εισαγγελείς ποινική δίωξης και τους εισαγγελείς περιβάλλοντος ζητώντας τη συνδρομή τους. Παράλληλα, οι δασάρχες, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, υποχρεούνται να υποβάλλουν, το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, αναλυτική κατάσταση στους προϊσταμένους της Εισαγγελίας Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών για τις υποθέσεις που επιλήφθηκαν και τις ενέργειές τους. Την εποπτεία των σχετικών ερευνών, ανέλαβε ο εισαγγελέας Εφετών, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Επαμεινώνδας Βρακατσέλης.