ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημιώσεις με πλαφόν για «παλαιούς» εργαζόμενους

Αποζημιώσεις με πλαφόν για «παλαιούς» εργαζόμενους

Το mail του υπουργού Εργασίας στην τρόικα - Καταργείται το επίδομα γάμου στους κατώτατους μισθούς, διατηρούνται οι τριετίες

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα για τα εργασιακά με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το πρωί της Πέμπτης εστάλη από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση το email με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις σχετικές αλλαγές.

Το περιεχόμενο της επιστολής χωρίζεται σε 4 υποενότητες: τις αποζημιώσεις, τον κατώτατο μισθό – τριετίες, την οργάνωση του χρόνου απασχόλησης και την ενημέρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Η πρώτη ενότητα αφορά τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες. Σύμφωνα με πληροφορίες προτείνεται η θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού έως τον Ιανουάριο και η διατήρηση των τριετιών ως έχουν σήμερα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι πως οι τριετίες έχουν ένα ιδιαίτερα έντονο πολιτικό, κοινωνικό συμβολισμό και γι' αυτό πρέπει να διατηρηθούν. Ωστόσο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανακαθορισμού τους μέσω του νέου μηχανισμού διαμόρφωση του κατώτατου μισθού έως την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάλογα με την συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας.

Στη δεύτερη ενότητα περιλαμβάνεται το θέμα των αποζημιώσεων απόλυσης. Για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας θεσπίζεται ανώτατη αποζημίωση 12 μισθοί για 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη, ενώ για τους ήδη εργαζόμενους όσοι έχουν την ανάλογη προϋπηρεσία και δικαιούνται και αυτοί ως 12 μισθούς δεν αλλάζει τίποτα.

Όσοι δικαιούνται μεγαλύτερη αποζημίωση με βάση την προϋπηρεσία τους η αποζημίωση πέραν των 12 μισθών θα υπολογίζεται κανονικά όπως σήμερα για μισθούς έως 3.000 ευρώ.

Για μηνιαίες απολαβές υψηλότερες των 3.000 ευρώ, η αποζημίωση θα υπολογίζεται με πλαφόν ακριβώς τις 3.000 ευρώ.
Για τους έχοντες προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών τα χρόνια της αποζημίωσης τους «παγώνουν». Δηλαδή εργαζόμενος με 22 χρόνια προϋπηρεσία σήμερα, ακόμη κι αν παραμείνει στον ίδιο εργοδότη επιπλέον 4 χρόνια και φτάσει τα 26 χρόνια προϋπηρεσίας θα πάρει αποζημίωση ίση με 18 μισθούς που αντιστοιχούν στα 22 χρόνια και όχι 22 όπως θα συνέβαινε με το σημερινό καθεστώς υπολογισμού της αποζημίωσης.

Η τρίτη ενότητα αφορά την αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας όπου μεταξύ των άλλων δεν θα είναι απαραίτητη η προέγκριση των αλλαγών στα ωράρια των εργαζομένων αλλά η απλή ενημέρωση του ΣΕΠΕ.

Η τέταρτη ενότητα αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Όσον αφορά το ευέλικτο ωράριο φαίνεται ότι τρόικα και υπουργείο Εργασίας συμφώνησαν να μην υπάρξει ούτε διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμφωνίες. Σε ότι αφορά την ενδιάμεση ανάπαυση των 11 ωρών την ημέρα, που είναι σήμερα στη χώρα μας 12 ώρες, φαίνεται ότι έχει κλείσει. Για το 6ήμερο αποφασίστηκε να υπάρχει στο λιανεμπόριο το οποίο με νόμο του 1990 δεν μπορούσε μέχρι σήμερα να γίνει αρκεί να μην ξεπερνάει το 40ώρο. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο καταστημάτων δηλαδή μία ώρα πριν το άνοιγμα ή μία ώρα μετά το κλείσιμο του καταστήματος χωρίς να επηρεάζεται το 8ωρο.

Επίσης, μειώνεται ο χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης που αναμένεται ότι θα πέσει από τους έξι στους τρεις μήνες.

Τέλος, καταργείται το επίδομα γάμου από το νέο μισθό που θα νομοθετήσει το υπουργείο σε αντικατάσταση του κατώτατου μισθού που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση. Σημειώνεται ότι ήδη από στις συμβάσεις που υπογράφονται δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα τέκνων.

Το τελικό πακέτο δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ τόσο ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που παραμένουν στην Αθήνα, ενώ είναι σε συνεχή επικοινωνία μέσω mail και με τους επικεφαλής των δανειστών που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τη Δευτέρα.