ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση για τη λύσσα συνιστούν επιστήμονες

Ενημέρωση για τη λύσσα συνιστούν επιστήμονες

Σωστή ενημέρωση, πρόληψη, επαγρύπνηση, αλλά και εμβολιασμό όλων των οικόσιτων και αδέσποτων ζώων, συνιστούν ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή την επανεμφάνιση -25 χρόνια μετά- του ιού της λύσσας στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ) Κατερίνα Λουκάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εμφανίστηκε καθησυχαστική υποστηρίζοντας ότι «η επανεμφάνιση της λύσσας στη χώρα μας δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία υπερβολών και πανικού. Αυτό που χρειάζεται είναι η σωστή ενημέρωση και η λήψη των κατάλληλων μέτρων από τους αρμόδιους φορείς».

Η λύσσα, σύμφωνα με τον καθηγητή Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Βασίλη Κοντό, οφείλεται σε ιό, ο οποίος προκαλεί θανατηφόρο λοίμωξη, που μεταδίδεται ανάμεσα στα άγρια, τα οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιολογίας και Ιογενών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Μπιλλίνη, ο ιός της λύσσας ανιχνεύεται συχνότερα σε αλεπούδες, ρακούν, κουνάβια, νυχτερίδες και άγριους σκύλους, που αποτελούν και «δεξαμενές» του ιού. Ο ιός μεταδίδεται από δείγμα ζώου, που απεκκρίνει τον ιό με το σάλιο του σε άλλο ζώο ή στον άνθρωπο. «Πύλη εισόδου» μπορεί να αποτελέσει και ένα εξωτερικό τραύμα, που έρχεται σε επαφή με σάλιο ζώου, το οποίο πάσχει από λύσσα. Τουλάχιστον 90% των κρουσμάτων λύσσας στον άνθρωπο οφείλονται σε δείγμα από λυσσασμένο οικόσιτο ή αδέσποτο ζώο συντροφιάς (σκύλο ή γάτα)».

«Μοναδικό αποτελεσματικό μέσο πρόληψης της λύσσας αποτελεί ο εμβολιασμός όλων των οικόσιτων, αλλά και των αδέσποτων ζώων» ανέφερε ο ιολόγος δρ. Κωνσταντίνος Κυριάκης, διδάκτωρ στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΕ.

Η Ελλάδα, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ήταν ελεύθερη λύσσας από το 1987, μετά την εφαρμογή συστηματικών εμβολιασμών, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Όμως, τα τελευταία χρόνια κρούσματα λύσσας καταγράφονται σε όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η Ελλάδα. Ο ιός ενδημεί στην άγρια πανίδα στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ καταγράφονται σποραδικά κρούσματα σε σκύλους και κυρίως σε γάτες σε όλα τα Βαλκάνια.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας. Από τα έως τώρα δεδομένα, η κατάσταση δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ανέφεραν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα επιτήρησης οδήγησε στην πρόσφατη καταγραφή περιστατικού λύσσας στη χώρα και συγκεκριμένα σε αλεπού, στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εντατικοποίηση του παραπάνω προγράμματος από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου.