ΕΛΛΑΔΑ

Tagesspiegel: «Σφαίρες για μεροκάματο»

Tagesspiegel: «Σφαίρες για μεροκάματο»

Η Νέα Μανωλάδα, μια κουκίδα στο χάρτη μεταξύ Πάτρας και Πύργου, πέρασε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας και εκτός Ελλάδας, με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να μεταδίδουν με τα πιο μελανά χρώματα τα όσα έγιναν προχθές.

Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου αφιερώνει μεγάλο δημοσίευμα σε μια προσπάθεια να δώσει στους γερμανούς αναγνώστες τις ακριβείς διαστάσεις της προβληματικής σε μια χώρα που η αγροτική της παραγωγή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια μεταναστών, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν νόμιμα έγγραφα.

H Ελλάδα της ξενοφοβίας…

«Στην Ελλάδα ο ρατσισμός κλιμακώνεται (…) 200 ξένοι εργάτες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ζητούν το μεροκάματό τους κι αντ΄αυτού οι επιστάτες τους γαζώνουν με σφαίρες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 από αυτούς. Κι αυτό μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης έκθεσης του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου επισημαίνεται η αύξηση της ξενοφοβίας και της βίας σε βάρος μεταναστών στην Ελλάδα (…) Τόνοι ολόκληροι φράουλας μαζεύονται κάθε μέρα. Βέβαια οι Έλληνες, που στα σούπερ μάρκετ πληρώνουν ενάμισι ευρώ το καλαθάκι, αγνοούν κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται το μάζεμα. Για τους ντόπιους η δουλειά είναι πολύ κουραστική. Γι' αυτό και οι αγρότες χρησιμοποιούν αποκλειστικά μετανάστες, οι περισσότεροι δεν έχουν χαρτιά, μένουν σε θερμοκήπια ή σε ετοιμόρροπα σπίτια. Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται ασύστολα τη δεινή θέση τους και τους δίνουν 5, το πολύ, 6 ευρώ μεροκάματο. Αλλά κι αυτά είναι χρωστούμενα».

Ο γερμανός σχολιαστής περιγράφει την υπερπληθώρα λαθρομεταναστών που μπαίνουν κυρίως από τα σύνορα με την Τουρκία, την υπηρεσία FRONTEX που έχει στείλει κι άλλες δυνάμεις για τον έλεγχο στα θαλάσσια σύνορα, την κατάσταση στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και ό,τι άλλο συνθέτει τη σύγχρονη Ελλάδα ως χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.