ΕΛΛΑΔΑ

Η ζωή του Μιχάλη Ασλάνη

Η ζωή του Μιχάλη Ασλάνη

Ο πρώτος Έλληνας σχεδιαστής που έκανε διεθνή καριέρα, έντυσε με τα ρούχα του και τα νυφικά του εκατοντάδες Ελληνίδες celebrities και όχι μόνο.

Τις δεκαετίες '80 και '90 το όνομα Ασλάνης ήταν συνώνυμο της ελληνικής μόδας. Ο Μιχάλης Ασλάνης δεν ήταν απλά ένας ακόμη σχεδιαστής. Ήταν ο πρώτος που έκανε τη δουλειά του διάσημη εκτός Ελλάδας. Πολλοί Έλληνες σχεδιαστές μόδας ονειρεύτηκαν διεθνή καριέρα, ή προσπάθησαν να ποτίσουν τα ρούχα τους με άρωμα παγκόσμιας επιτυχίας, αλλά η αλήθεια ήταν πως για αρκετά χρόνια στο Παρίσι και στο Μιλάνο το μόνο ελληνικό όνομα που ήταν γνωστό ήταν αυτό του Ασλάνη.

Η ιστορία του ξεκινά κάπου το 1951, όταν γεννήθηκε στην Αθήνα. Ίσως και να ξεκινά πιο παλιά. Οι γονείς του είχαν καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ήταν άνθρωποι που ήξεραν πώς να τα βγάζουν πέρα. Έτσι ο Μιχάλης Ασλάνης μεγάλωσε ως πνεύμα ανήσυχο που έψαχνε πάντα πώς θα πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Παράλληλα, όμως, είχε έναν ψυχισμό τρυφερό, εύθραυστο, κάτι που του κόστισε πολλές φορές στην καριέρα του –και, όπως φαίνεται, του στοίχισε μέχρι και τη ζωή του...

Σπάνια η εικόνα ενός ανθρώπου συνάδει με τον χαρακτήρα του, αλλά η περίπτωση του Μιχάλη Ασλάνη ήταν η εξαίρεση που επιβεβαιώνει αυτόν τον κανόνα. Όσοι τον έβλεπαν στις δημόσιες εμφανίσεις του, ακόμη κι αυτοί που δεν τον γνώριζαν, πίστευαν ότι ήταν ένας άνθρωπος γλυκύτατος, προσιτός, φιλικός. Και η πραγματικότητα ήταν ακριβώς αυτή. Τα χαρακτηριστικά του αυτά, άλλωστε τον βοήθησαν να τα βγάλει πέρα στην Αθήνα, όπου μετακόμισε σε πολύ μικρή ηλικία.

Σπούδασε στη σχολή Βακαλό διακόσμηση και γραφικές τέχνες (είχε για καθηγητές τους κορυφαίους Τέτση, Μοσχίδη, Γούναρη, Πρέκα, Βακαλό κ.α.), αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν η μόδα. Από το 1974 –πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές του- ξεκίνησε να σχεδιάζει ρούχα. Πολύ σύντομα έγινε διάσημος στην Αθήνα, αφού οι δημιουργίες του αγαπήθηκαν αμέσως και το ταλέντο του άρχισε να γίνεται γνωστό στους κύκλους της μόδας. Οι δημιουργίες του ήταν κομψές και πρωτότυπες για την εποχή τους, με αποτέλεσμα σύντομα να φιγουράρουν στα εξώφυλλα των περιοδικών.

Με το που μπήκε η δεκαετία του '80, η πιο λαμπρή του περίοδος, ο Μιχάλης Ασλάνης απέκτησε και διεθνή φήμη. Κατάφερε να διοργανώσει επιδείξεις μόδας σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Μιλάνο, η Μόσχα, και η Ρώμη, ενώ τα σχόλια από τα ξένα περιοδικά και εφημερίδες ήταν πάντοτε κολακευτικά.

Και η δεκαετία του '90 ήταν σημαντική για την καριέρα του, αφού ο γλυκύτατός του χαρακτήρας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό, πράγμα που έκανε τις παρουσιάστριες των πρωινών εκπομπών (ειδικά τις φίλες του Ρούλα Κορομηλά και Ελένη Μενεγάκη) να τον καλούν πολύ συχνά ως σχολιαστή.

Δημιουργίες του έχουν παρουσιαστεί και στο Μονακό, το οποίο επισκέφθηκε ως προσωπικός καλεσμένος της Πριγκίπισσας Καρολίνας, που λατρεύει τα ρούχα του, αλλά και στην Φρανκφούρτη, ως προσωπικός καλεσμένος του δημάρχου της πόλης. Έχει επίσης αποσπάσει το χρυσό κλειδί του Μπάρι. Διάσημες είναι και οι στολές που έχει σχεδιάσει για τους υπαλλήλους του Αττικού Μετρό αλλά και του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Εκτός από ρούχα και στολές, σχεδίαζε και είδη σπιτιού, αξεσουάρ, αλλά και μαγιό και εσώρουχα.

Ο προσιτός του χαρακτήρας και η καλοσύνη του έφερνε πολλούς ανθρώπους γύρω του, ανθρώπους που ο Ασλάνης προσπαθούσε να βοηθήσει με κάθε τρόπο. Δεν ήταν, όμως, λίγες οι φορές που κάποιοι από αυτούς προσπαθούσαν να τον εκμεταλλευτούν. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση με την ανάγνωση του ημερολογίου του (και την διαβόητη λέξη «σουσέλ») το 1999 από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στη εκπομπή «Κίτρινος Τύπος», που είχε προκαλέσει την επέμβαση του ΕΣΡ και ένα μεγάλο πρόστιμο στον δημοσιογράφο.

Τα τελευταία χρόνια, ο Μιχάλης Ασλάνης αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Δεν ήταν μόνο η κρίση, που μείωσε τις πωλήσεις των ρούχων του, αλλά και το γεγονός ότι δύο γυναίκες που ο ίδιος εμπιστευόταν ιδιαίτερα, είχαν καταχραστεί την περιουσία του. Σε ηλικία 59 ετών δοκίμασε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Έφυγε το 2010 για τη Βραζιλία και την ανερχόμενη αγορά της, αλλά δεν τα κατάφερε και δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα, για να βρει στις 28 Αυγούστου τραγικό τέλος. Η ιατροδικαστική έρευνα μπορεί να μιλά για πνευμονικό οίδημα, αλλά δεν ξεκαθαρίζει αν επρόκειτο για θάνατο από φυσικά αίτια ή από αυτοκτονία, μια θεωρία για την οποία υπάρχουν έντονες ενδείξεις.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος εποχής

Μάκης Τσέλιος: Δεν πιστεύω ότι ο Μιχάλης Ασλάνης αυτοκτόνησε

Μιχάλης Ασλάνης: Τι αποκαλύπτει η γυναίκα που τον βρήκε νεκρό

Από πνευμονικό οίδημα ο θάνατος του Μιχάλη Ασλάνη

Τι οδήγησε στο θάνατο τον Μιχάλη Ασλάνη