ΕΛΛΑΔΑ

Πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα από τις λίστες καταθετών!

Πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα από τις λίστες καταθετών!

Ακόμα κι αν η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να τσακίσει τους καταθέτες, που εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και σε άλλες λίστες που κυκλοφορούν στο υπουργείο, επί του πρακτέου, κάτι τέτοιο αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, αφού οι ελεγκτές που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φτάνουν για να ελέγξουν ούτε τις απλές περιπτώσεις της φορολογίας εισοδήματος.

Μέχρι στιγμής, το ΣΔΟΕ έχει ολοκληρώσει τα πρώτα 150 πορίσματα ελέγχου από καταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ, ενώ για τη μεγαλύτερη λίστα, αυτή με τα εμβάσματα 24.000 μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό, τα πορίσματα στις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν μόνο 10, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκαν στα 50.

Πηγές των εφοριακών αναφέρουν ότι στη λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού υπάρχει «ψωμί» για τις ελληνικές αρχές και τα κρατικά ταμεία και κανονικά με αυτή τη λίστα θα έπρεπε να ασχοληθούν σχεδόν 500 ελεγκτές, προκειμένου να υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα.

Τα πρόστιμα που επιβάλει το ΣΔΟΕ «πέφτουν» με συντελεστή φόρου 45% στη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα σε δηλωθέντα εισοδήματα και τα κεφάλαια που είχαν φυγαδευτεί στο εξωτερικό.

Στο μέτωπο των offshore, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για φοροδιαφυγή μέσω των υπεράκτιων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2014, τόνισε ότι μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 40 τέτοιες επιχειρήσεις, και έχουν βεβαιωθεί περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα. Αυτό μεταφράζεται κατά μέσο όρο σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κάθε υπεράκτια εταιρία.

λιστα291381231

Πάνω από 120.000 ονόματα που κυκλοφορούν σε λίστες

Να θυμίσουμε ότι οι λίστες που κυκλοφορούν έχουν να κάνουν με περίπου 54.000 Έλληνες καταθέτες στο Λιχτενστάιν, που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό τη διετία 2009-2011, με Έλληνες καταθέτες στο Λουξεμβούργο, λίστα την οποία παρέδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις ελληνικές αρχές, 24.710 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού οι οποίοι καλούνται να δικαιολογήσουν την προέλευση κεφαλαίων ύψους 6,9 δισ. ευρώ ή να αποδείξουν ότι αυτά προέρχονται από εισοδήματα για τα οποία έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.

Στην τελευταία λίστα, γνωστή και ως λίστα Θεοχάρη, βρίσκονται πάνω από 50.0000 φορολογούμενοι οι οποίοι πιάστηκαν στο ηλεκτρονικό δίχτυ του υπουργείου Οικονομικών, φυγάδευσαν 6,9 δις ευρώ και εκτιμάται ότι απέφυγαν φόρους 2,5 δις ευρώ.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους σηκώνει τα «μανίκια», μετά και τις ασφυκτικές πιέσεις τόσο της κοινωνίας όσο και μερίδας της πολιτικής σκηνής. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών δέχεται έντονη κριτική για τους χειρισμούς που έχει κάνει μέχρι στιγμής για τις δεκάδες λίστες που κυκλοφορούν, με τις περισσότερες εξ’ αυτών να είναι κλειδωμένες σε ντουλάπια και συρτάρια. Σε αρκετές από αυτές περιλαμβάνονται και ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών, εφοπλιστών, δικηγόρων, γιατρών και γενικότερα επιφανών ανθρώπων της Ελλάδας, οι οποίοι καλούνται να αποδείξουν τη νομιμότητα των καταθέσεών τους.

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Το μαγκάλι «καίει» την κυβέρνηση

Αυτός είναι ο χάρτης της κόκας στην Ελλάδα