ΕΛΛΑΔΑ

«Ο Κυριακόπουλος της S&B καταστρέφει όλη την Γκιώνα»

«Ο Κυριακόπουλος της S&B καταστρέφει όλη την Γκιώνα»

Καταγγελίες – σοκ από πολίτες και φορείς της Φωκίδας για την εξόρυξη βωξίτη στην Γκιώνα από την S&B του Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι των Δελφών και της Άμφισσας για το «οικολογικό έγκλημα» που, όπως αναφέρουν, διαπράττει η εταιρεία S&B του Οδυσσέα Κυριακόπουλου στην περιοχή της Γκιώνας.

Σε μια επιστολή - κόλαφο προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών – και όχι μόνο - η δημοτική παράταξη «Πολίτες στο προσκήνιο», ο ορειβατικός σύλλογος Άμφισσας, καθώς και πολίτες του Δήμου Δελφών καταγγέλλουν ανοιχτά τη δράση της εταιρείας στην περιοχή τους.

Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι «το οικολογικό έγκλημα που συντελείται θα έχει ως αποτέλεσμα μελλοντική εκμετάλλευση και καταστροφή του περιβάλλοντος, που μάλιστα μεγάλα τμήματά του βρίσκονται εντός της προστατευμένης ζώνης ΝΑΤURA 2000 με μόνο σκοπό τεράστια κέρδη για την οικογένεια Κυριακόπουλου, τα οποία θα φορολογηθούν στο Λουξεμβούργο».

Οι φορείς και οι κάτοικοι στην επιστολή τους αφήνουν αιχμές για τη σιωπή που επιδεικνύουν πάνω στο θέμα οι τοπικές αρχές και σημειώνουν ότι «από την εξόρυξη δεν θα υπάρξει κανένα αντισταθμιστικό όφελος ούτε για την περιοχή ούτε και για το Δημόσιο, αλλά μόνος κερδισμένος θα είναι ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος και η S&B».

giona

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

"ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1) στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δωρίδας (Λιδορίκι)

2) στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Λαμία)

3) στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας (Άμφισσα)

4) στην Δ/νση Δασών Φωκίδας (Άμφισσα)

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΑΙΤΗΜΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

-1ΟΝ- Από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους 2013 μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ προς την «S &B BIOMHXANIKA ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε» συνολικά 47.692 στρέμματα για την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη και 3.268 στρέμματα για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη, με αποφάσεις του Υπουργού ή του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, με τις οποίες αποφάσεις εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη.

Οι περιοχές που παραχωρήθηκαν για έρευνα και εκμετάλλευση, ανήκουν στα διοικητικά όρια Άμφισσας, Προσηλίου, Αγίας Ευθυμίας, Καρουτών, Γραβιάς, Καλοσκοπής, Καστελλιων, Βάργιανης, Αποστολιάς, Οινοχωρίου και πρόκειται για τις ειδικότερες θέσεις της Γκιώνας με τις ονομασίες «Λιανοκλάδια» «Μτσέτσι», «Κρανιές», «Κορακοφωλιά», «Ασφακόλακα» (Στριφάρι, «Σιδερίτης», «Μανδρί Τακνή», «Κλεισούρα», «Αγ. Βασίλης», «Τρίσιλι», «Ταράτσα – Αμάρυνθος», «Γαβράς-Παστόρεμα» και από τα Παλιάμπελα της Βάργιανης έως το Παλιοκάστελλι και τον Άγιο Βασίλη, κ. ά. Από τις προαναφερόμενες θέσεις, ο θέσεις «Λιανοκλάδια»,«Τρίσιλι», «Ταράτσα – Αμάρυνθος», και «Γαβράς-Παστόρεμα» εμπίπτουν σε περιοχή του οικολογικού δικτύου NATURA 2000.

Οι γεωτρήσεις για την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη θα γίνουν σε κάναβο 200χ200 μέτρα ή 1000χ100 μέτρα και θα φθάσουν έως 30χ30 μ. σε απροσδιόριστο βάθος, βατό χαρακτηρίζεται στην μελέτη, δηλαδή όσο μπορούν, δηλαδή και σε 100-300 μέτρα βάθος.

Όλα τούτα σημαίνουν:

* εξαφάνιση του νερού, γιατί τα πετρώματα των άνω περιοχών είναι καρστικά και θα κατακρημνίζονται και θα χάνονται με τις γεωτρήσεις.

* ότι κάθε άλλη αναπτυξιακή παραγωγική δραστηριότητα μπαίνει στο στόχαστρο, την αβεβαιότητα, το μαρασμό και την εξαφάνιση.

* ότι θα διανοιχθούν πλήθος δρόμων με συνέπεια την καταστροφή του δάσους και την έλλειψη διαδρομής για την πανίδα της περιοχής, με αποτέλεσμα την εξαφάνισή της.

* ότι επέρχεται μελλοντική εκμετάλλευση και καταστροφή του περιβάλλοντος, που μάλιστα μεγάλα τμήματά του βρίσκονται εντός της προστατευμένης ζώνης ΝΑΤURA 2000 .

giona2

* ότι ο χώρος γίνεται απαγορευτικός για κάθε είδους εκδηλώσεις κοινωνικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, περιπάτου, αναψυχής κ.λ.π.

* ότι καταστρέφεται η βοσκοικανότητας της περιοχής, εξαφανίζεται η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία κλπ.

* ότι καθίσταται μη αναστρέψιμη η καταστροφή του ενεργού περιβάλλοντος.

* Σημαίνει τέλος όλη η προπεριγραφόμενη καταστροφή, τεράστια κέρδη για την οικογένεια Κυριακόπουλου, τα οποία θα φορολογηθούν στο Λουξεμβούργο.

Καθίσταται προφανές από τα παραπάνω ότι όλη η Γκιώνα δεσμεύεται σαν μεταλλευτική περιοχή και ο τόπος μας καταστρέφεται. Μπαίνει στο στόχαστρο όλη η περιοχή της Γκιώνας. Από τη Μπαρούκα, την Αλεφάντω, το Στριφάρι, το Παλιόχλωμο, τα Πηγάδια, τις Διπλόπιτες, το Χάνι Ζαγγανά, τον ΑΪ Γιάννη, το Κανανίτικο γεφύρι, τον Κάλο, τις Κρανιές και την Καρακοφυλιά, το Μτσεσι και τη Λυρίτσα, την Καλοσκοπή. Εως το Βλαχοθανάση και το Κόκκινο χούμα στο Λυδωρίκι, το Κοκκινάρι της Αμφισσας, τη Σεγδίτσα. Ακόμη και το Λιμάνι της Ιτέας προσαρμόζεται στην εξυπηρέτηση των μεταλλείων και όχι στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Με λίγα λογια η εκμετάλλευση βωξίτη επεκτείνεται εντός περιοχών του δικτύου NATURA 2000 αλλά και μέσα σε στη ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.

Το οικολογικό και όχι μόνο έγκλημα επεκτείνεται ραγδαία, δεδομένης και της μη αποκατάστασης των ζημιών εκεί όπου έχουν γίνει εξορύξεις, επειδή αυτές κοστίζουν.

-2ΟΝ – Ποια ήταν η στάση των τοπικών αρχών στην παραπάνω καταστροφή της Γκιώνας?

Σε άλλες από τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, το τέως Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας δεν εξέφρασε καθόλου την άποψή του εντός των νομίμως προθεσμιών, οπότε η απόφαση του Υπουργού προωθήθηκε και εκδόθηκε χωρίς τη γνωμοδότησή του Νομαρχιακού Συμβουλίου και σε άλλες των περιπτώσεων το Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά και διαβίβασε την σύμφωνη γνώμη του στον αρμόδιο Υπουργό και συγκεκριμένα η θετική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου είναι η με αριθμό 252, εκδοθείσα στις 31-12-2010, δηλαδή εκδόθηκε η απόφαση αυτή κατά την τελευταία ημέρα της θητείας του τότε Νομάρχη Φωκίδας και νυν Δημάρχου του Δήμου Δελφών, Νικολάου Φουσέκη.

-3ΟΝ – Ποια είναι η στάση των τοπικών αρχών σήμερα στην παραπάνω καταστροφή της Γκιώνας? η σιγή ιχθύος. Για το συμφέρον ποιού άραγε? σίγουρα όχι για το συμφέρον των πολιτών και του περιβάλλοντος.

giona3

-4ΟΝ – Ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για την Φωκίδα και πολύ μάλλον για τις πληγείσες περιοχές? ΚΑΝΕΝΑ απολύτως

Ποια τα αντισταθμιστικά οφέλη για το Δημόσιο ? ΚΑΝΕΝΑ απολύτως. Εξάλλου είναι γνωστό ότι, η «βαθιά οικονομική διάσταση» των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων έχει ως αποκλειστικό γνώμονα και κριτήριο το κέρδος του «επενδυτή».

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών να αποδείξει ότι εκφράζει το συμφέρον των πολιτών και της Φωκίδας, που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξή της και όχι τα συμφέροντα της επενδύτριας εκμεταλλευτικής εταιρείας «S &B BIOMHXANIKA ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε, που είναι η καταστροφή και η υπανάπτυξη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τον ΔΗΜΟ να εγγυηθεί, ότι δεν θα ακολουθήσει η Φωκίδα την θαυμαστή πορεία υπανάπτυξης, που απολαμβάνει η Β. Χαλκιδική.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ εν τέλει ο Δήμος Δελφών ΑΜΕΣΑ να ανακόψει το οικολογικό και όχι μόνο έγκλημα που επιχειρείται στην περιοχή μας, ασκώντας τις αναγκαίες δικαστικές ενέργειες και προσφυγές κατά των αποφάσεων του Υπουργού ΠΕΚΑ, που εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους α)για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη και β)για την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη στις παραπάνω αναφερόμενες εκτάσεις.

Σας υποβάλλουμε συνημμένα δύο (2) χάρτες τις Γκιώνας, επί των οποίων είναι σημειωμένες τόσο οι εκτάσεις που προσφέρονται προς εκμετάλλευση όσο και οι εκτάσεις που προσφέρονται προς έρευνα.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΕΣ – ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ".

Το ζήτημα είναι μείζον και με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση τόσο των αρμοδίων όσο και της εταιρείας, ώστε να διευκρινιστεί η κατάσταση και να λάμψει η αλήθεια. Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, καταβαράθρωσης αξιών και πλήρους απαξίωσης των θεσμών, το ενδιαφέρον για το περιβάλλον πρέπει να παραμένει αμείωτο και να μην υπάρχουν εκπτώσεις σε ζητήματα προστασίας αυτού.

Διαβάστε επίσης:

Ιτέα: Καταγγέλλεται επίθεση απαξίωσης του επίνειου των Δελφών

H S&B σχεδιάζει να καταστρέψει και τους Δελφούς

«Νέες Σκουριές» στη Φωκίδα από S&B καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Η S&B εξακολουθεί να λειτουργεί στη Μήλο με μη υπολογίσιμες συνέπειες

Τραγικός θάνατος εργαζόμενου στην S&B του Οδυσσέα Κυριακόπουλου

Οδυσσέας Κυριακόπουλος: Το δάνειο στον όμιλο, τα χρήματα στην τσέπη;

Πηγή φωτογραφιών: periferiastereas.blogspot.gr