ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη Γεωργιανών μαφιόζων σε ξενοδοχείο

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη Γεωργιανών μαφιόζων σε ξενοδοχείο

Επιχείρηση σύλληψης τεσσάρων Γεωργιανών, οι οποίοι εμπλέκονται από τις διωκτικές αρχές σε μαφιόζικη οργάνωση, πραγματοποιήθηκε απόαστυνομικούς του τμήματος δίωξης οργανωμένου εγκλήματος στο Ωραιόκαστρο.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν εννέα όπλα και ταυτότητες διαφόρων χωρών, και εξετάζεται η άμεση σχέση τους με καταδικασμένο ομοεθνή τους, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τις διεθνείς αστυνομικές αρχές "Εσκομπάρ της Ευρώπης".

Η αστυνομική έρευνα από την ασφάλεια έγινε με συμμετοχή πάνοπλων αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ωραιοκάστρου, αλλά και σε κατοικίες των εμπλεκομένων και η έρευνα ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα. Οι πληροφορίες που είχαν περιέλθει στις διωκτικές αρχές αφορούσαν διακίνηση οπλισμού.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν, καθώς μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί τίποτε επίσημα από την ΕΛ.ΑΣ., ότι πρόκειται για όπλα Καλάσνικοφ, Σκόρπιον και πιστόλια, τα οποία εξετάζονται από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, για να διαπιστωθεί εάν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Επίσης κατασχέθηκαν ταυτότητες των συλληφθέντων που προέρχονται από τη Βουλγαρία και το Ισραήλ και αντιστοιχούν σε πραγματικά ονόματα, όμως με άλλες φωτογραφίες.

Ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων είχε καταδικαστεί το περασμένο καλοκαίρι σε κάθειρξη 8 ετών, μαζί με τον 52χρονο Γεωργιανό Λάσα Σουσανασβίλι, σε βάρος του οποίου είχε επιβληθεί κάθειρξη 14 χρόνων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που είχε απλώσει τα "πλοκάμια" της σε όλη τη Νότια Ευρώπη, έχοντας αρχικά κέντρο την Ισπανία και στη συνέχεια τη Θεσσαλονίκη.

Ο Γεωργιανός που συνελήφθη χθες τα ξημερώματα στο Ωραιόκαστρο καταδικάστηκε ότι πλήρωνε το ξενοδοχείο στο οποίο έμενε ο Σουσανασβίλι στην Αθήνα και ότι τον εξυπηρετούσε ως οδηγός σε διάφορα ταξίδια του εντός της Ελλάδας, ενώ είχε χαρακτηριστεί "δεξί χέρι" του 52χρονου. Δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο όπου δικάστηκε με πληρεξούσιο δικηγόρο και έκτοτε αναζητούνταν. Οι άλλοι τρεις Γεωργιανοί, εκτός της κατοχής όπλων, δεν διευκρινίστηκε σε ποιο επίπεδο δραστηριοποιήθηκαν, όμως εμμέσως οι αστυνομικές αρχές τους συνδέουν με συμμετοχή σε μαφιόζικες οργανώσεις.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακκάλη, ενώπιον της οποίας οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι οι τέσσερις συλληφθέντες, άσκησε σε βάρος των τριών δίωξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και σε βάρος του τέταρτου για άμεση συνέργια και για όλους για κακουργηματική κατοχή όπλων.

perp

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ
Έγκυρες πηγές από την πλευρά των διωκτικών αρχών ανέφεραν πως οι συλληφθέντες λειτουργούσαν στη σκιά του 52χρονου Σουσανασβίλι, ο οποίος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των μελών της γεωργιανής μαφίας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές. Μάλιστα, μετά τις ανακατατάξεις σε τέτοιες οργανώσεις στη Ρωσία, θεωρείται ότι έχει αναρριχηθεί στην ιεραρχία, παρότι είναι φυλακισμένος.

Ο Λάσα Σουσανασβίλι, που έχει το προσωνύμιο "το λίπος", είχε συλληφθεί σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας τον Ιανουάριο του 2012, ύστερα από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι ισπανικές αρχές. Άρχισε να αναζητείται μετά τη σύλληψη 80 ατόμων σε Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία και Ιταλία, μεταξύ των οποίων και ο αδερφός του κατηγορούμενου στην Ισπανία. Ο 52χρονος κατηγορήθηκε ότι ζούσε στη Θεσσαλονίκη για να μη βρεθούν τα ίχνη του, καθώς είχε δηλώσει και ψεύτικο όνομα, έχοντας μάλιστα και διαβατήριο με αυτά τα στοιχεία. Στο δικαστήριο που έγινε τον περασμένο Ιούλιο είχε καταθέσει και ο επικεφαλής δίωξης τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων της ισπανικής αστυνομίας, ενώ τη διαδικασία παρακολουθούσε και ο αρμόδιος ισπανός εισαγγελέας που ασχολείται με τέτοιου είδους υποθέσεις.

Πηγή: seleo.gr