ΕΛΛΑΔΑ

Η υπεραλίευση απειλή για τη ζωή στα θαλάσσια ύδατα

Η υπεραλίευση απειλή για τη ζωή στα θαλάσσια ύδατα

Η καταγραφή της υπεραλίευσης σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπισή της, η δημιουργία μητρώου για τα αλιευτικά σκάφη που θα φέρουν αναγνωριστικά στοιχεία, η διεθνής συνεργασία μέσω των περιφερειακών οργανώσεων και η σύνδεση της αλιείας με τον τουρισμό, είναι οι βασικές συνιστώσες όλων των εισηγητών που συμμετείχαν στο πρώτο πάνελ της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Global Fishing Capacity - Less is more".

Η διοργάνωση ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και έγινε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρίας Δαμανάκη και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων. Στο πρώτο μέρος της Διεθνούς Διάσκεψης συμμετείχαν εκπρόσωποι χωρών από την Γκάνα, τις Φιλιππίνες, τις Σεϊχέλες και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σε μήνυμά του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), Graziano Da Silva, δηλώνοντας τη σαφή πρόθεση του οργανισμού για αύξηση της διεθνούς συνεργασίας, ανέφερε ότι «πρέπει κατεπειγόντως να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο» και πρόσθεσε ότι πλέον κρίνεται επιτακτική η ανάγκη μείωσης της αλιευτικής ικανότητας και η αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων». Όπως ανέφερε το 1/3 τον ιχθυαποθεμάτων είναι αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Janez Potocnik, σε μήνυμά του προς τη Διεθνή Διάσκεψη επεσήμανε ότι καταγράφονται ελλιπείς οι γνώσεις που υπάρχουν για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αφού ανέφερε ότι στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο εξαντλούνται τα ιχθυαποθέματα, λόγω και της κλιματικής αλλαγής και των σκουπιδιών, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η «καλύτερη διαχείριση των ανθρώπων, για τη διασφάλιση της υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι μέχρι το 2030 στόχος είναι να αποκατασταθεί η υγεία των θαλασσών και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν η υπεραλίευση και η άναρχη αλιεία που οδηγούν στον δραματικό περιορισμό των ιχθυαποθεμάτων. Έτσι, ζήτησε συστράτευση όλων και ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας διεθνούς συνεργασίας, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι καταγράφεται η βούληση από όλες τις χώρες.

Με μια ερώτηση που αφορά 9 δισ. ανθρώπους και εάν «τολμάμε να ψαρέψουμε με πιο ευφυή τρόπο τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο», ξεκίνησε την εισήγησή της η υπουργός Γεωργίας της Ολλανδίας, Sharon Dijksma, τονίζοντας ότι οι ανάγκες 3 δισ. ανθρώπων εξαρτώνται από τα ψάρια και ποσοστό 12% του παγκόσμιου πληθυσμού εξαρτάται από την αλιεία.

Τονίζοντας ότι από τη διάσκεψη στο Ρίο το 1992 έχουν γίνει ελάχιστα βήματα σημείωσε την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας και της ρύπανσης άμεσα, αλλιώς όπως είπε, «ως το 2030 δεν θα υπάρχουν πια ψάρια να προστατεύσουμε».

Τη δέσμευσή του να επιτευχθεί μείωση της αλιευτικής ικανότητας με κάθε κόστος, ανέλαβε ο υπουργός Αλιείας και Γεωργίας της Γκάνας, Nayon Bilijo, υπογραμμίζοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη στη χώρα του έχουν ληφθεί τολμηρές πρωτοβουλίες. Θετικά προς την κατεύθυνση μείωσης της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας κρίνει ότι θα συντελέσει η δημιουργία μητρώου σκαφών και μεταξύ άλλων ζήτησε από τις αναπτυγμένες χώρες να δώσουν τα «φώτα» τους στις αναπτυσσόμενες για πιο γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σε αξία ο κλάδος της αλιείας στην Γκάνα ανέρχεται στα 1 δισ. δολάρια ετησίως και αφορά στο 4,5% της οικονομίας της, με το 10% του πληθυσμού να ασχολείται με το ψάρεμα και την κατά κεφαλήν κατανάλωση να ανέρχεται σε 25 κιλά όταν ο μέσος όρος σε παγκόσμιο επίπεδο κυμαίνεται στα 15 κιλά.

Ο υπουργός Υδάτινων Πόρων και Βιομηχανίας των Σεϊχελών, Peter Sinon, μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει ο θαλάσσιος πλούτος ανανεώσιμος φυσικός πόρος και τόνισε ότι είναι ευθύνη όλων να το «πετύχουμε μαζί και όχι ο καθένας ξεχωριστά και μόνος τους».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Γεωργίας της Λιθουανίας, Mindaugaw Kuklierius, αφού σημείωσε ότι στη Βαλτική μειώθηκε στο ήμισυ ο αλιευτικός στόλος με την παροχή, μεταξύ άλλων, κινήτρων για τη διακοπή του επαγγέλματος και καταστροφή των σκαφών, τόνισε ότι η έλλειψη επενδύσεων στον κλάδο δρα ανασταλτικά για την αλλαγή πλεύσης του κόσμου σε άλλες δραστηριότητες στα θαλάσσια ύδατα και τάχθηκε υπέρ της μεταβίβασης των αλιευτικών δικαιωμάτων.

Στην τετράμηνη παύση αλιείας που έχει επιβληθεί στη χώρα του και στη δημιουργία και λειτουργία Εθνικού Ινστιτούτου για την διαχείριση των θαλάσσιων υδάτων της Μαυριτανίας μίλησε ο αρμόδιος υπουργός Αλιείας και Θαλάσσιας Οικονομίας, Nani Ould Ghroungha στην παρέμβασή του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη έντασης της διεθνούς συνεργασίας.