ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές: Οι κανόνες για τα γραπτά

Πανελλαδικές: Οι κανόνες για τα γραπτά

Σε δυο ημέρες ανοίγει η αυλαία των Πανελληνίων και χιλιάδες μαθητές της τρίτης Λυκείου θα βάλουν τα δυνατά τους, για να πετύχουν στη σχολή που ονειρεύονται.

Αυτές οι τρίωρες εξετάσεις, η αλήθεια είναι, ότι επηρεάζουν κατά πολύ το μέλλον των υποψηφίων. Για τον λόγο αυτό κάθε υποψήφιος πρέπει να ξέρει ότι από την ώρα που θα γίνει η εκφώνηση των θεμάτων ως τη στιγμή που θα δώσει το γραπτό του, πρέπει να ακολουθήσει πιστά κάποιους κανόνες.

  • Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι στο εξεταστικό τους κέντρο στις 8.00 το πρωί - οι εξετάσεις ξεκινούν στις 8.30. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να είναι ήρεμοι, να μη συζητούν πιθανά θέματα ή τη δυσκολία της εξέτασης, επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολα αντιμετωπίσιμο αίσθημα άγχους.
  • Σημασία έχει να μην απογοητευόμαστε· ακόμη και μπροστά σε μια ατυχία να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Η εικόνα της επίδοσης, ακόμη και αν δεν είναι ενθαρρυντική, μπορεί να ανατραπεί τις υπόλοιπες ημέρες των εξετάσεων.
  • Ακόμη και αν κάποιο από τα θέματα δεν θυμίζει κάτι στον υποψήφιο, δεν πρέπει να απογοητευτεί, καθώς μπορεί στη συνέχεια της εξέτασης το μυαλό του να «καθαρίσει» και να το κατανοήσει.
  • Μη βιάζεστε αν μέσα στον ενθουσιασμό σας βιαστείτε, υπάρχει κίνδυνος να δώσετε βιαστικές απαντήσεις. Χρειάζεται ηρεμία, ακρίβεια, σαφήνεια και τεκμηριωμένη απάντηση.
  • Σημαντική είναι η κατανομή του χρόνου. Πρέπει να προβλέψουμε και να κατανείμουμε σωστά τον χρόνο μας ώστε να παραληφθεί κάτι σημαντικό. Συνήθως ο χρόνος είναι αρκετός.
  • Σε καμία περίπτωση ο υποψήφιος δεν πρέπει να μείνει σε κάτι που τον δυσκολεύει πολλή ώρα. Πρέπει να προχωρήσει, να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα ερωτήματα της εξέτασης και μετά να επιστρέψει στο ερώτημα που δεν έλυσε και να αφοσιωθεί σε αυτό.

Τέλος, είναι σημαντικό οι υποψήφιοι να μην ξεχνούν πως γράφουμε ό,τι γνωρίζουμε, ακόμη και αν δεν είμαστε σίγουροι. Πρέπει όμως να εμπιστεύονται το ένστικτό τους και προτού παραδώσουν το γραπτό τους να ελέγξουν προσεκτικά ότι έχουν ακολουθήσει όλους τους σχετικούς κανόνες και τις οδηγίες που δόθηκαν.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2014: Τέλη Ιουνίου η ανακοίνωση των βαθμολογιών

Εύκολη πρόσβαση σε 30 σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ για τις ειδικές κατηγορίες

Πανελλήνιες 2014: Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων

Πανελλαδικές 2014: Ποια σχολεία δεν θα είναι εξεταστικά κέντρα