ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ψάχνουν για τοξίνες σε εισαγόμενους ξηρούς καρπούς

Θεσσαλονίκη: Ψάχνουν για τοξίνες σε εισαγόμενους ξηρούς καρπούς

Υπάρχουν τοξίνες σε ξηρούς καρπούς που εισάγονται μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης;


Το συγκεκριμένο ερώτημα θα απαντήσουν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, μόλις έχουν τα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο προγράμματος της «Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων» (EFSA).

Η έρευνα αφορά την ενδεχόμενη ύπαρξη της μυκοτοξίνης «στεριγματοκυστίνη» σε φορτία δημητριακών και ξηρών καρπών που εισάγονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες. Στην Ελλάδα υλοποιείται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.), σε συνεργασία με διάφορα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ζητήθηκε η συνδρομή των γεωπόνων - ποιοτικών ελεγκτών του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια δειγματοληψιών σε εισαγόμενα φορτία ξηρών καρπών και την αποστολή δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο στο Εργαστήριο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων του Μ.Φ.Ι., προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν παρουσία ή μη της συγκεκριμένης μυκοτοξίνης σε τρόφιμα εισαγωγής.

Για τις δειγματοληψίες σε ξηρούς καρπούς, έγινε στοχευμένη επιλογή τροφίμων τα οποία υπάγονται ήδη σε ένα καθεστώς αυξημένης συχνότητας δειγματοληψιών κατά την εισαγωγή τους, (προκαθορισμένο ποσοστό επί των διακινούμενων φορτίων) λόγω επικινδυνότητας από την παρουσία αφλατοξινών σε αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, 6 γεωπόνοι πραγματοποιήθηκαν δύο ad-hoc δειγματοληψίες, αρχικά στις 17/3/2014 σε φορτίο αραχίδων με κέλυφος, προέλευσης Αιγύπτου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ, για να ακολουθήσει μια δεύτερη στις 7/4/2014 σε παρτίδα ωμής φουντουκόψιχας Τουρκίας, σε ιδιωτική αποθήκη υπό τελωνειακό καθεστώς στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Και στις δύο περιπτώσεις, η λήψη των δειγμάτων έγινε παρουσία των υπεύθυνων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων τροφίμων με τους οποίους η συνεργασία ήταν άριστη, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η σημασία της συμμετοχής των υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ένα τόσο σημαντικό για τον τομέα των τροφίμων ερευνητικό έργο, δεν έγκειται μόνο στην εμβέλεια και στο κύρος της ερευνητικής μελέτης από επιστημονικής άποψης, αλλά κυρίως στην ενεργοποίηση του θεσμικού ρόλου των στελεχών της με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την προστασία του καταναλωτή και τη θωράκιση της χώρας σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για παράγοντες κινδύνου όπως οι μυκοτοξίνες που συνιστούν με τη σειρά τους τοξικολογικούς δείκτες, επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων».

Egnatiapost.gr

Διαβάστε επίσης: Καβάλα: 50 λεπτά το εισιτήριο για την... τουαλέτα στο ΚΤΕΛ (φωτό)!