ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Τουριστικό χωριό 62 στρεμμάτων στο κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Θεσσαλονίκη: Τουριστικό χωριό 62 στρεμμάτων στο κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Ένα «τουριστικό παραθεριστικό χωριό» περίπου 62 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί στο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης, στο δήμο Θερμαϊκού, βάσει του σχεδίου αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Το σχέδιο προχωρά κανονικά, παρά τις όποιες αντιδράσεις, αν και σήμερα η έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη Μητροπολιτική Επιτροπή αναβλήθηκε.

Η μελέτη δεν «πέρασε» από τη Μητροπολιτική Επιτροπή (απαραίτητο βήμα για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης παραλιακής έκτασης, που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να γίνει εκτενής συζήτηση παρουσία όλων των αιρετών της ανατολικής τουριστικής περιοχής Θεσσαλονίκης και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Στην έκταση «φιλέτο» των 123 στρεμμάτων προβλέπονται τέσσερις ζώνες, όπου θα αναπτυχθούν κοινόχρηστοι χώροι και κοινωφελείς υποδομές, αλλά και τουριστικό παραθεριστικό χωριό, που θα καταλαμβάνει τη μισή έκταση!

Ουσιαστικά η παραλιακή έκταση του Δημοσίου είναι από εκείνες που μπαίνουν πλέον σε τροχιά αξιοποίησης, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Έτσι κι αλλιώς το κάμπινγκ είχε απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά η περιοχή από «φιλέτο» είχε μετατραπεί σε «κουφάρι». Με την αξιοποίηση –έχει τη σημασία του- όπως την προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ συμφωνεί ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης.

Το σχέδιο
Στη συνολική έκταση των 123.793 τετραγωνικών μέτρων (που είναι εντός γενικού πολεοδομικού σχεδίου) οι προτεινόμενες χρήσεις από το σχέδιο αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι:
-Ζώνη Ι "Κοινοχρήστων Χώρων", 20.332 τ.μ. (16,42% της συνολικής έκτασης).
-Ζώνη ΙΑ "Κοινωφελών Υποδομών", 41.568 τ.μ. (33,58% της συνολικής έκτασης).
-Ζώνη ΙΙ "Τουριστικό Παραθεριστικό Χωριό", 61.900 τ.μ. (50,00% της συνολικής έκτασης).
-Στη Ζώνη ΙΙ, στο δυτικό παραλιακό μέτωπο θα αναπτυχθεί τουριστικό και παραθεριστικό χωριό στα πλαίσια των άρθρων 10 έως και 17 του κεφαλαίου Β' Πολεοδομική ωρίμανση και επενδυτική ταυτότητα Δημοσίων Ακινήτων και λοιπές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας' του Ν. 3986/2011 'Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015' (ΦΕΚ152Α/2011).

Μπορεί η έγκριση, που θα κληθεί εκ νέου να δώσει η Μητροπολιτική Επιτροπή, να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια τυπική διαδικασία, όμως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την περιοχή προχωρούν, παρά τις έντονες αντιδράσεις μερίδας των κατοίκων της περιοχής, που υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα του κάμπινγκ.

Οι αντιδράσεις
Όσοι αντιδρούν στα σχέδια αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι «δε θέλουν να συνεχίσουν να βλέπουν το κάμπινγκ να ρημάζει, αλλά να αξιοποιηθεί σωστά». Η αξιοποίηση του κάμπινγκ είχε γίνει πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, με την παράταξη του κ. Σπύρου Κουζινόπουλου, που υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ να το ανάγει σε μείζον τοπικό ζήτημα.

«Άφησαν έναν επίγειο παράδεισο, όπως το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, με πανύψηλες λεύκες, αιωνόβια πεύκα, φοίνικες και κάθε λογής βλάστηση σε εγκληματική εγκατάλειψη στο χρόνο, για να οδηγηθεί στην πλήρη απαξίωση και σήμερα στο ξεπούλημα», ανέφεραν οι αντιδρώντες αναφερόμενοι στις κυβερνήσεις.

«Για μας τους παλιούς, που με τα καραβάκια ερχόμασταν εδώ σ' αυτή την υπέροχη παραλία για να κολυμπήσουμε ή να πάρουμε μέρος στα υπέροχα Μπιτς-Πάρτι, εκείνη η εμπειρία του κάμπινγκ και της πλαζ Αγίας Τριάδας μένει αξέχαστη. Κι όμως αυτός ο επίγειος παράδεισος, που κάποτε έσφυζε από ζωή τα καλοκαίρια, διαθέτοντας 350 θέσεις για τροχόσπιτα και σκηνές, χωρητικότητας 1.200 ατόμων και φιλοξενώντας στην ακτή του 6.000 λουόμενους, με συνέπεια να δουλεύουν και τα καταστήματα της περιοχής, σήμερα ρημάζει με το χρόνο αναξιοποίητο», δήλωνε ο κ. Κουζινόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός πως όλοι αναγνωρίζουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της περιοχής και την προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών με προοπτική ανάπτυξης, το κάμπινγκ παραμένει εγκαταλειμμένο. Μπορεί στην αξιοποίηση να υπάρχει συμφωνία, όχι όμως και στον τρόπο που θα γίνει.

Το ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει πως επί χρόνια το ελληνικό δημόσιο δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για τη συγκεκριμένη περιοχή (όπως και για τα άλλα κάμπινγκ, αφού ακολουθεί και εκείνο της Επανομής...), ενώ όσοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση υποστηρίζουν πως η λύση βρίσκεται στην παραχώρηση του χώρου στο δήμο.

Πάντως, ενδεικτικό της αξίας του συγκεκριμένου κάμπινγκ είναι το γεγονός ότι ενώ για τους χώρους της Ασπροβάλτας και της Νέας Ηρακλείτσας δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές, για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, το ΤΑΙΠΕΔ έχει δεσμευτική προσφορά από τα τέλη του προηγούμενου Μαρτίου (ΣΑΝΤΑ ΑΕ).

Το ακίνητο της Αγίας Τριάδας είναι 27 χλμ. έξω από τη Θεσσαλονίκη και 14 χλμ. από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», έχει καλή προσβασιμότητα και σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένης της τοποθεσίας του (δίπλα στη θάλασσα) προσφέρεται για ανάπτυξη συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών και εμπορικών καταστημάτων, με τη δομήσιμη επιφάνεια να ξεπερνά τα 60.000 τ.μ.

Ο νέος δήμαρχος
Θέση για την ιδιωτικοποίηση του κάμπινγκ έχει λάβει και ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μαυρομάτης μάλιστα είναι υπέρ της αξιοποίησης, με τον τρόπο που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ: «Η έκταση του κάμπινγκ ουδέποτε υπήρξε δημοτική. Ανήκε στην εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και, πλέον, έχει περάσει οριστικά και αμετάκλητα –με βάση το νόμο- στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να αξιοποιήσει την έκταση, να την πουλήσει ή να την παραχωρήσει. Στο σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ το 50% της έκτασης (61,9 στρέμματα) αφορά τη διαμόρφωση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων (αθλητικές υποδομές, σχολεία κ.λπ.).

Σε αυτό το κομμάτι εμπλέκεται ο δήμος, ώστε τα κοινόχρηστα και κοινωφελή έργα να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό και να ενισχυθούν οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές δομές της περιοχής. Εδώ θα κινηθούμε άμεσα, ώστε να κερδίσουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε, ενώ ανοιχτή παραμένει η πιθανότητα να διεκδικήσουμε περισσότερη έκταση, αν ο σχεδιασμός μας απαιτήσει κάτι τέτοιο. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα... ηρωικά είναι κούφια λόγια, που παραπλανούν τους πολίτες. Δείχνουν απόλυτο ερασιτεχνισμό και επιπολαιότητα».

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: ΠΟΜΙΔΑ: Ο νέος ΥΠΟΙΚ πρέπει να εξετάσει τα θέματα ιδιοκτητών ακινήτων