ΕΛΛΑΔΑ

Δικαστικός Γολγοθάς περιμένει τον Παπαγεωργόπουλο το επόμενο διάστημα

Δικαστικός Γολγοθάς περιμένει τον Παπαγεωργόπουλο το επόμενο διάστημα

Ύστερα από 881 μερόνυχτα εγκλεισμού στις φυλακές Διαβατών για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι από σήμερα και πάλι ελεύθερος.

Στις 4.11 το απόγευμα της Τρίτης (28/7/2015) βγήκε στον αύλειο χώρο των φυλακών, όπου τον περίμενε η σύζυγός του Ελένη, την οποία αγκάλιασε. Φορώντας καρό πουκάμισο και υπό τον καυτό μεταμεσημβρινό ήλιο, επιβιβάστηκε σε ένα όχημα, που οδηγούσε συγγενικό του πρόσωπο, κι αφού πέρασε την πύλη του σωφρονιστικού καταστήματος, σταμάτησε και βγήκε από το όχημα προκειμένου να κάνει μία δήλωση στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν επί ώρες καρτερικά.

Όπως και στις δεκάδες επιστολές του κατά την περίοδο της κράτησής του, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για αδικία. «Με αδίκησαν όσο ελάχιστους ανθρώπους» ήταν οι πρώτες του δηλώσεις, την ώρα που τα φλας των φωτορεπόρτερ άστραφταν. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο νέο νόμο Παρασκευόπουλου, χάρη στις ευεργετικές διατάξεις του οποίου -όπως είπε- αποφυλακίστηκε, ενώ, μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο, εξέφρασε την πίστη του ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η ελληνική Δικαιοσύνη «θα αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψη του δήμαρχου Θεσσαλονίκης». Στη «βροχή» ερωτήσεων που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους, πριν μπει πάλι στο αυτοκίνητο και αναχωρήσει, ο Β. Παπαγεωργόπουλος απάντησε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε».

Το νέο της αποφυλάκισής του τον βρήκε κατά τις 12.30 το μεσημέρι. Λίγη ώρα νωρίτερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με το υπ' αριθμόν 841/2015 βούλευμα που εξέδωσε, αποφαινόταν να τον αφήσει ελεύθερο υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Υιοθετώντας την θετική προς την κατεύθυνση της αποφυλάκισης πρόταση της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Αλεξάνδρας Ανδρέου, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή την σχετική αίτηση που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα ο τέως δήμαρχος, επικαλούμενος την πιστοποίηση ότι έχει αναπηρία μεγαλύτερη του 67%.

Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, δια των συνηγόρων του, υπέβαλε αίτηση στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας για τα προβλήματα καρδιάς που αντιμετωπίζει. Τελικά πήρε στα χέρια του βεβαίωση του Κέντρου ότι η αναπηρία από τα καρδιολογικά προβλήματα φτάνει το 67%, ενώ το ποσοστό, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου, αυξάνεται κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα, αγγίζοντας δηλαδή το 68%, λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, συνδεόμενα με την αδυναμία προσαρμογής του στο περιβάλλον των φυλακών.

Με τη βεβαίωση αυτή και με δεδομένο ότι έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του από την πρόσκαιρη κάθειρξη των 12 ετών, ποινή την οποία του επέβαλε τον περασμένο Ιούλιο το Εφετείο εξετάζοντας την υπεξαίρεση σε δεύτερο βαθμό (προηγήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 η ποινή της ισόβιας κάθειρξης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο), το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έκρινε τελικώς ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή του.

Εγκαταλείποντας τα Διαβατά, ο Β. Παπαγεωργόπουλος αφήνει στο ομώνυμο κατάστημα κράτησης τον επί σειρά ετών πιο στενό του συνεργάτη, Μιχάλη Λεμούσια. Με τον επίσης καταδικασθέντα για την υπεξαίρεση πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, μοιραζόταν από την πρώτη στιγμή της κράτησής του το ίδιο κελί. Όπως ο επί 12ετίας δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έτσι κι ο Μ. Λεμούσιας διατείνεται ότι είναι αθώος, μιλώντας για άδικη κράτηση. Αμφότεροι, προσέφυγαν στον 'Αρειο Πάγο κατά της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου, υποβάλλοντας αίτηση αναίρεσης, που αναμένεται να κριθεί τον προσεχή Οκτώβρη, ενώ εφόσον ευδοκιμήσει η υπεξαίρεση θα εξεταστεί και πάλι από δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Πάντως, οι περιπέτειες του Β. Παπαγεωργόπουλου με τη Δικαιοσύνη συνεχίζονται, καθώς τον περιμένει δικαστικός Γολγοθάς. Το αμέσως επόμενο διάστημα καλείται να εμφανιστεί στο γραφείο του ειδικού ανακριτή Δημοσθένη Στίγγα για την υπόθεση των ειδικών εντολών, όπου κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία. Η κατηγορία αυτή αφορά «τρύπα», ύψους σχεδόν 1,1 εκατ. ευρώ, που προέκυψε ύστερα από έρευνα την οποία διενήργησε οικονομικός επιθεωρητής σε ειδικές εντολές για δαπάνες που πληρώθηκαν από το δήμο Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 1998-2004 χωρίς την προηγούμενη έκδοση χρηματικών ενταλμάτων, παραστατικών και δικαιολογητικών εγγράφων.

Εκτός από την παραπάνω υπόθεση εκκρεμούν ακόμη δύο δίκες, συνδεόμενος με τη δημαρχιακή του θητεία. Η πρώτη είναι η λεγόμενη «Παγία Προκαταβολή» (προσδιορίστηκε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο), όπου η ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο υπολογίζεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, και η δεύτερη είναι για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) από την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ (έχει προσδιοριστεί για τον προσεχή Δεκέμβρη). Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τις δύο αυτές υποθέσεις θα καθίσει κι ο Μ. Λεμούσιας.

Σχετικές ειδήσεις