ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παπουτσής για την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Παπουτσής για την 11η Σεπτεμβρίου
Σε εκδήλωση της Αμερικάνικης Πρεσβείας για τη 10η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, παρευρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη…

Σε εκδήλωση της Αμερικάνικης Πρεσβείας για τη 10η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, παρευρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρήστος Παπουτσής, κατά την ομιλία του, τόνισε: «Η 11η Σεπτεμβρίου, είναι μια ημέρα μνήμης, όχι, μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Η 11η Σεπτεμβρίου είναι μια ημέρα κοινής παγκόσμιας μνήμης, ενός καταλυτικού γεγονότος, που έφερε ραγδαίες αλλαγές και σήμανε την απαρχή μιας εντελώς νέας εποχής στην ανθρωπότητα.

Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο ένιωσαν τον τρόμο των ασύμμετρων απειλών που δεν υπακούουν σε κανόνες ή σε κάποια μορφή δικαίου.

Οι πολιτικές ηγεσίες συνειδητοποίησαν ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν είναι μόνο ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας της κάθε χώρας, ξεχωριστά. Είναι πλέον ζήτημα εθνικής ασφάλειας και άμυνας, όλων μας.

Στις μέρες μας δυστυχώς, η τρομοκρατία και η βία απέκτησαν ακόμα μια εκδοχή. Αυτή της 25ης Ιουλίου του 2011, στη Νορβηγία.

Η μισαλλοδοξία και ο απόλυτος φανατισμός οδήγησαν σε μια αδιανόητη μαζική εκτέλεση νέων ανθρώπων από έναν Νορβηγό εξτρεμιστή.

Για ακόμα μια φορά, αποδεικνύεται, ότι η τρομοκρατία και η βία, δεν ανήκουν μόνο στη μια ή στην άλλη πλευρά αποκλειστικά.

Ο φονταμενταλισμός είναι επικίνδυνος με όποιο πρόσημο και από όποια κατεύθυνση κι αν εκδηλώνεται.
Η αλήθεια είναι ότι το ρατσιστικό μίσος καταλαμβάνει εύκολα τους ανθρώπους με αδύναμο πνεύμα που φαντασιώνονται μεγάλες δυνάμεις.

Το ίδιο αποτέλεσμα έχει η ρητορική για τον πόλεμο πολιτισμών, για τη σύγκρουση των θρησκειών και των ιδεολογιών.
Σε όλες τις περιπτώσεις καλλιεργούν και εκτρέφουν φανατισμένους κάθε είδους.

Τα αποτελέσματα της δράσης της τρομοκρατίας είναι δυστυχώς πολλές φορές μη αναστρέψιμα. Τίποτα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τις χαμένες ή για πάντα σημαδεμένες ζωές και ούτε υπάρχουν λόγια ικανά να παρηγορήσουν τον πόνο των συγγενών και φίλων των θυμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η απειλή που θέτουν σήμερα οι ένοπλες οργανώσεις στα πολιτεύματα και στις κυρίαρχες συλλογικές αξίες των Δυτικών Κρατών δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει το πλαίσιο της ρητορικής. Γιατί είναι δεδομένη η μακρόχρονη θεσμική σταθερότητα των Δυτικών Αστικών Δημοκρατιών.

Επομένως, η δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων όσο σφοδρή κι αν είναι η σύγκρουση με τον κρατικό μηχανισμό, αποδεδειγμένα αδυνατεί να επιφέρει ουσιώδεις μεταβολές στις δομές και τη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας. Αλλά η δράση τους παράγει αποτελέσματα στο πολιτικό πεδίο.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στην προσπάθειά τους οι Κυβερνήσεις να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών υιοθέτησαν ορισμένες πρακτικές που αντέβαιναν τις αρχές που επιθυμούσαμε να διαφυλάξουμε.

Στην πραγματικότητα ανεχθήκαμε κάποιες αποκλίσεις από το ιδεώδες του κράτους δικαίου. Και εδώ ακριβώς υπάρχει ο κίνδυνος να απωλέσουμε την ταυτότητα μας όταν ακριβώς αγωνιζόμαστε για να τη διασώσουμε.

Αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να συμβεί αυτό, τότε η βία και η τρομοκρατία θα έχει πετύχει τον απώτερο στόχο της, την απονομιμοποίηση της Δημοκρατίας, την απαξίωση των ηθικών αρχών εν’ ονόματι των οποίων ενεργούμε ως πολιτικά όργανα και πολίτες.

Η πρόκληση επομένως που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα σημερινά δημοκρατικά πολιτεύματα έγκειται στην ανεύρεση της χρυσής τομής μεταξύ της αποτελεσματικής προστασίας της ασφάλειας και της ουσιώδους διαφύλαξης των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Με δύο λόγια θα ήταν μεγάλο λάθος να αποδεχθούμε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας γίνεται με περιορισμό της Δημοκρατίας.

Όπως θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε ότι ο αποτελεσματικός αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση των αιτιών που αποτελούν τη βάση ανάπτυξης της τρομοκρατίας και μάλιστα σε όλους τους τομείς των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων.

Απαιτείται, η διαρκής, ενιαία και αρραγής, Διεθνής συνεργασία της Παγκόσμιας Κοινότητας.

Αυτό είναι η πρόκληση σήμερα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε πολυμερές επίπεδο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ηνωμένων Εθνών και όλων των άλλων Διεθνών Οργανισμών.

Επί δεκαετίες και η Ελλάδα είχε «πληρώσει» βαρύ φόρο αίματος σε απώλειες ανθρώπινης ζωής που προκάλεσαν δολοφονικά χτυπήματα.

Δεκάδες οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος και θρήνησαν άδικες απώλειες. Η Ελληνική Αστυνομία είχε μεγάλες επιτυχίες επιφέροντας πολύ ισχυρά πλήγματα στις εγχώριες οργανώσεις που επιλέγουν την τρομοκρατική βία.
Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν αρκετές συλλήψεις μελών τρομοκρατικών οργανώσεων και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές έχει επιληφθεί πλέον η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο αγώνας μας, πέρα από κάθε επιτυχία των Αστυνομικών και διωκτικών αρχών, συνεχίζεται. Συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.
Η Ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της τρομοκρατίας εστιάζοντας τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της καταστολής. Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί βαρύτητα στη σύσταση νέων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, στη χρήση νέων τεχνολογιών, στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην ενίσχυση του εξοπλισμού τους.

Επίσης, εφαρμόζεται η νέα Νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή για την αντιμετώπιση του Οργανωμένου εγκλήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Έχουν υιοθετηθεί όλες οι σχετικές αποφάσεις και οι διεθνείς συμβάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και φυσικά η Ελλάδα ενεργή βάση των σχετικών δεσμεύσεών της ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Ο αγώνας εναντίον της είναι ένας αγώνας διαρκής.
Το δημοκρατικό πολίτευμα, ο δημοκρατικός κόσμος, η δημοκρατική κοινωνία έχουμε ανοιχτό μέτωπο με την τρομοκρατία.

Στο σημείο αυτό, θέλω να εκφράσω για μια ακόμη φορά ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όλος ο ελληνικός λαός τιμούν την ημέρα μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα, η Ελληνική Κυβέρνηση, θα στηρίζει και θα συμμετέχει με κάθε μέσο που δύναται, να έχει, στην αδιάλειπτη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».