ΕΛΛΑΔΑ

Παυλόπουλος και Ιερώνυμος απαντούν στο Βούτση: Πολιτεία και Χριστιανοσύνη συμπορεύονται

Παυλόπουλος και Ιερώνυμος απαντούν στο Βούτση: Πολιτεία και Χριστιανοσύνη συμπορεύονται

Έμμεση αλλά ηχηρή απάντηση έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις δηλώσεις που είχε κάνει προ ημερών ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εγείροντας αντιδράσεις, τόσο από τον πολιτικό κόσμο όσο και από ιεράρχες της Ελλαδικής εκκλησίας.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, από το ναό Μεγάλης Παναγίας Θηβών ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για συμπόρευση του Έθνους με τη Χριστιανοσύνη.

«Μακαριώτατε, είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Ιεροσύνης σας. Και το πράττει η Πολιτεία δι'εμού, αναγνωρίζοντας αυτή την μεγάλη συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της πορείας του Λαού και του Έθνους μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Γιατί γνωρίζουμε όλοι, ιδίως σ'αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ότι το Έθνος των Ελλήνων έχει άρρηκτους δεσμούς με την Χριστιανοσύνη και την Ορθοδοξία. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μ'αυτά που λέγω υποτιμώ τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις που έχει κάθε Πολιτεία: Να τιμά το θεμελιώδες δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Να συμπεριφέρεται προς όλους με τον τρόπο που ταιριάζει σ'ένα μεγάλο - από πλευράς Ιστορίας - Κράτος, το οποίο ανήκει σ'αυτή την Μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, η οποία έχει έναν Πολιτισμό που στηρίζεται πάνω σε τρεις πυλώνες: το αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, την θεσμική κληρονομιά της Ρώμης και την Χριστιανική διδασκαλία. Κάτι που δεν αμφισβητεί κανείς».

«Η Ιστορία διδάσκει ότι σε δύσκολους χρόνους τούτο το Κράτος είχε την συμπαράσταση της Εκκλησίας. Και σήμερα ακόμα, σ'αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μιας Κοινωνίας που χειμάζεται, ενός Λαού που δοκιμάζεται, η συμβολή της Εκκλησίας είναι καθοριστική. Η Εκκλησία και η Οικογένεια έχουν αποτρέψει, όπως επανειλημμένα έχω πει, τη ρήξη του κοινωνικού μας ιστού. Αυτά οφείλουμε να τ' αναγνωρίζουμε για να είμαστε δίκαιοι με την Ιστορία. Και το τονίζω εκ νέου: Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις που έχει η Δημοκρατία μας για να τηρεί όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα του Ανθρώπου. Για τούτο, Μακαριώτατε, η Πολιτεία είναι σήμερα παρούσα για να συμβολίσει, μέσω του προσώπου σας, το ό,τι αναγνωρίζει εκείνο το οποίο ανήκει στην Εκκλησία, στην Ιστορία της και, βεβαίως, στην προοπτική της. Έτη πολλά Μακαριώτατε», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε με έμφαση ότι ο ελληνικός λαός ήταν και θα υπάρξει ορθόδοξος, δήλωση η οποία θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απάντηση στα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Ο ελληνικός λαός υπήρξε και θα υπάρξει πάντοτε Ορθόδοξος. Αν κάποιος μπορούσε να δει από ψηλά τη γενικότερη εικόνα, όχι μόνο τη σημερινή, αλλά όλων των εποχών, θα έβλεπε τους Έλληνες απανταχού να προστρέχουν σε κάθε εκκλησία, σε κάθε παρεκκλήσι, σε χωριά και βουνά, να προσκυνήσουν την Παναγία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το ναό της Μεγάλης Παναγίας Θηβών.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως «αυτός ο λαός υπήρξε και θα υπάρξει πάντοτε Ορθόδοξος».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είχε πει πώς «Πρέπει να γίνει διάλογος για τις παρελάσεις που παίρνουν και στρατιωτικό χαρακτήρα».

«Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα "Ελλάς Ελλήνων χριστιανών" ούτε "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια". Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε από τους πιο ομογενοποιημένους θρησκευτικά. Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι "ταλιμπάν" της Ορθοδοξίας» είχε υπογραμμίσει επίσης.

Αυτές οι δηλώσεις είχαν προκαλέσει την αντίδραση του μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου`και του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, οι οποίοι είχαν καλέσει τον κ. Βούτση να ανακαλέσει.

Σχετικές ειδήσεις