ΕΛΛΑΔΑ

Δεν κάνεις ανακύκλωση; Ετοιμάσου για βαρύ πρόστιμο

Δεν κάνεις ανακύκλωση; Ετοιμάσου για βαρύ πρόστιμο

Ανακύκλωση | Ειδήσεις: Βαριές «καμπάνες» περιμένουν πολίτες και επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφώνονται στο εξής με το πρόγραμμα ανακύκλωσης που προωθούν οι δήμοι, όπως προβλέπεται βάσει του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», το νέο νομοθέτημα θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να επιβάλλουν πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 20 έως και 500 ευρώ, ενώ ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε τη νομοθετική ρύθμιση «κοινωνικό συμβόλαιο» σχετικά με την ανακύκλωση.

«Η νέα φιλοσοφία στηρίζεται στην αρχή “πληρώνω όσο πετάω”», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι απογοητευτικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση και την καθαριότητα είναι εκείνοι που ωθούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιο αυστηρή πολιτική.

Αρνητικές επιδόσεις

Σύμφωνα με στατιστικές, το 81% των δημοτικών αποβλήτων καταλήγει σε χωματερές, ενώ μόλις ένα 16% από αυτά οδηγείται προς ανακύκλωση. Εξίσου χαμηλά είναι και τα ποσοστά της «καθαρής ανακύκλωσης», καθώς μόλις το 4,69% των δημοτικών απορριμμάτων που αφορούν σε μπαταρίες και άχρηστες οικιακές συσκευές καταλήγουν στην ανακύκλωση.

Αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο: Υπολογίζεται ότι το 2016 ανακυκλώθηκαν 15,81 κιλά ανά Έλληνα κάτοικο, τη στιγμή που ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 110 κιλά.

Κατά τα λοιπά, βάσει του νέου νομοσχεδίου οι δήμοι θα μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα και στους δημότες που δεν ανακυκλώνουν, ενώ πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ προβλέπονται και για τους δήμους που δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση για τη διαχείριση αποβλήτων.

Εξάλλου, πρόστιμα μέχρι και 1 εκατ. ευρώ περιμένουν και τους παραγωγούς συσκευασιών που δεν δηλώνουν πραγματικές ποσότητες και παρεμποδίζουν ελέγχους.

Σχετικές ειδήσεις