ΕΛΛΑΔΑ

Συνταγματικό το «μαχαίρι» στις συντάξεις

Συνταγματικό το «μαχαίρι» στις συντάξεις
Ομόφωνα συνταγματικό κρίθηκε το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο το οποίο θίγει πλέον των 500.000 συνταξιούχων...

Ομόφωνα συνταγματικό κρίθηκε το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο το οποίο θίγει πλέον των 500.000 συνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, «πέρασε» τις περισσότερες και καίριες διατάξεις του νομοσχεδίου κρίνοντας ότι είναι και συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο μειώνονται κατά 20% όλες οι κύριες συντάξεις για το ποσό άνω των 1.200 ευρώ. Επίσης, μειώνονται 40% οι συντάξεις για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί κάτω των 55 ετών, με σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, ενώ με τη συμπλήρωση των 55 χρόνων η σύνταξη επανέρχεται στα αρχικά επίπεδα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 70.000 συνταξιούχοι.

Έντονος προβληματισμός υπήρξε ωστόσο στους δικαστές του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ως προς τον όρο της «διαθεσιμότητας», (εργασιακή εφεδρεία) καθώς δεν υπάρχει στη συνταξιοδοτική νομοθεσία, παρά μόνο στο πειθαρχικό δίκαιο.

Για το λόγο αυτό οι δικαστές χαρακτηρίζουν τον όρο της διαθεσιμότητας ασαφή και ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να αποσαφηνιστεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, «ο χρόνος της διαθεσιμότητας λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης, στην οποία τίθεται ο υπάλληλος, λογίζεται συντάξιμος και προσμετράται στην λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του. Κατά το χρόνο αυτό ο υπάλληλος εξακολουθεί να ασφαλίζεται για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη στους οικείους φορείς στους οποίους ήταν ασφαλισμένος κατά το χρόνο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Το Δημόσιο καταβάλλει για όλο το ανωτέρω χρονικό διάστημα τις εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί των συνταξίμων αποδοχών τις οποίες ελάμβανε ο υπάλληλος κατά το χρόνο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και για το λόγο αυτό λαμβάνονται υπόψη και για τον υπολογισμό της σύνταξης του υπαλλήλου».